Γιώργος Παπαθανασόπουλος-Εξ αδιαθέτου | Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ // ΕΞ ΑΔΙΑΘΕΤΟΥ

Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Εξ αδιαθέτου

διηγήματα

ISBN: 978-960-221-899-0
σχ. 21Χ14, σελ. 152
α΄ έκδοση Οκτώβριος 2020
τιμή: 10,00€ (χωρίς ΦΠΑ)

«Δεν θέλω να γράφω για τα παλιά, για τα ξεχασμένα, για τα τωρινά θέλω. Είναι όμως αυτοί που έφυγαν και που αγαπήσαμε στα παιδικά μας χρόνια, κι έρχονται συχνά στον ύπνο και στον ξύπνιο μας και χτυπούν πορτοπαράθυρα. Κι όταν γράφω κάτι γι’ αυτούς, είναι σαν το πιάτο με το στάρι που διαβάστηκε το ψυχοσάββατο στον εσπερινό…»

Σαράντα τρία διηγήματα για τα παιδικά χρόνια, την οικογένεια και τη φιλία, για τη δυστυχία και τη φτώχεια, για την αγάπη, το μίσος και το μεγαλείο της ψυχής, για τη ζωή και το θάνατο, αλλά και τον έρωτα, τον απλό, τον μεγάλο και τον ανεκπλήρωτο.

Διαποτισμένες με έντονο συναίσθημα και πινελιές χιούμορ, οι μικρές αυτές ιστορίες είναι σαν γλυκόπικρες αναμνήσεις που ταξιδεύουν στο χρόνο, στο χθες και στο σήμερα, και στα τοπία του χωριού και της πόλης.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος  γεννήθηκε το 1955 στην Κάτω Χρυσοβίτσα, Θέρμου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και εργάστηκε στον τραπεζικό χώρο. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Ένα μικρό διήγημά του έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Με μια σχεδία (συλλογική έκδοση) από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ της Θράκης.
Η συλλογή διηγημάτων Εξ αδιαθέτου είναι το πρώτο του βιβλίο.

Από τότε που κατάλαβα τον κόσμο, παρατηρούσα στο «θέατρο» της ζωής τα δευτερεύοντα. Με ενδιέφεραν περισσότερο οι δεύτεροι και οι τρίτοι ρόλοι, οι ελάσσονες διάλογοι, εκεί έβρισκα την ουσία, γιατί εκεί μέσα εκτυλίσσεται, όπως πιστεύω, η πραγματική ζωή. Αυτούς τους δεύτερους ρόλους προσπάθησα να παρουσιάσω με τα διηγήματά μου, διότι μόνο γι’ αυτούς ήταν οι «σημειώσεις» που κράτησα.
Τους ήρωες των ιστοριών μου τους είδα με αγάπη, ακόμα και τα ατοπήματά τους τα αντιμετώπισα με συμπάθεια, όπως θα έκανα με τον ίδιο τον εαυτό μου. Εξάλλου, ανάμεσα στους ήρωές μου και τις ιστορίες τους, κάπου βρίσκομαι κι εγώ ο ίδιος, κάπου εκεί γύρω χτυπά η καρδιά μου.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top