Now Reading
10 Βιβλιοπροτάσεις | βιβλία που ξεχώρισαν το 2021

10 Βιβλιοπροτάσεις | βιβλία που ξεχώρισαν το 2021

10 βιβλιοπροτάσεις

10 βιβλιοπροτάσεις από το 2021

Η Πηνελόπη Αλεξίου διάβασε και μας προτείνει 10 βιβλιοπροτάσεις από τα βιβλία που ξεχώρισε το 2021.

  1. Η Ελένα ξέρει – Κλαούδια Πινιέιρο (εκδόσεις Carnivora)

Το βιβλίο αυτό δικαιωματικά λαμβάνει την πρώτη θέση στα αγαπημένα της χρονιάς. Πρόκειται για μία ιστορία παράξενα οικεία, που συγκινεί, θυμώνει και εκπλήσσει.

Η Ελένα χάνει ξαφνικά την κόρη της και προσπαθεί, με τις ελάχιστες δυνάμεις που της απομένουν, να βρει την άκρη του νήματος που της ανέκοψε τη ζωή. Η Ελένα, μία γυναίκα με αναπηρία, αναδεικνύεται μία ιδιαίτερη ηρωίδα σε ένα νουάρ μυθιστόρημα που όμοιό του δεν έχετε διαβάσει.

  1. Οι αργοναύτες – Μάγκι Νέλσον (εκδόσεις Αντίποδες)

Ένα βιβλίο-φαινόμενο που κινείται στα όρια λογοτεχνίας και θεωρίας. Η Μάγκι Νέλσον, με το δικό της ιδιαίτερο ύφος, αφηγείται ένα μέρος της ζωής της με τ@ Χάρυ, κατά τη διάρκεια της φυλομετάβασής τ@.

Η γραφή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της αυτοβιογραφίας, καθώς η Νέλσον ενσωματώνει στοιχεία φεμινιστικής και κοινωνικής θεωρίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο μία ανάγνωση δεν είναι αρκετή και κάθε νέα απόπειρα επαφής μαζί του αφήνει διαφορετική αίσθηση.

  1. Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι – Ocean Vuong (εκδόσεις Gutenberg)

Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ το πόσο λυρικά μπορεί να γράφει ένας νέος άνδρας λογοτέχνης. Και δη, ο Ocean Vuong, μετανάστης πρώτης γενιάς, ασιατικής καταγωγής, στις ΗΠΑ. Ο αξιοθαύμαστος βαθμός κατάκτησης της γλώσσας στη χώρα διαμονής, που τον ώθησε να μετουσιώσει σε πρόζα τα βιώματά του, είναι πράγματι εντυπωσιακός.

Στο βιβλίο αυτό λαμβάνει χώρα μία αναφορά στη (νεκρή πλέον) μητέρα, η οποία γίνεται δέκτρια ενός βιωματικού στοιχείου γεμάτο πόνο. Πένθος, ξεριζωμός, μετανάστευση, κακοποίηση, αποξένωση και θλίψη γίνονται ένα. Τελικό αποτέλεσμα το παρόν βιβλίο, που αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη ότι η ζωή συνεχίζει.

  1. Η εποχή των τυφώνων – Φερνάντα Μελτσόρ (εκδόσεις Δώμα)

Μία από τις τελευταίες κυκλοφορίες του 2021 από τις εκδόσεις Δώμα είναι το βιβλίο Η εποχή των τυφώνων της Μεξικανής συγγραφέα Φερνάντα Μελτσόρ.

Πρόκειται για ένα αμιγώς σκληρό και βίαιο βιβλίο. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα για το ύφος, τη θεματολογία και την καταιγιστική γραφή του. Η συγγραφέας υποστηρίζει πως η ιστορία της είναι ένα παραμύθι, όμως η Μάγισσα που περιγράφει είναι πέρα για πέρα αληθινή!

  1. Ο Εκκλησιαστής (εκδόσεις Δώμα)

Ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης. Ο Eκκλησίαστής είναι ένα σκοτεινό κείμενο που αποτελεί μέρος της Χριστιανικής Παλαιάς Διαθήκης. Ο γράφων διερωτάται έντονα για το νόημα της ζωής και καταλήγει στη ματαιότητα.

Διερευνώντας τα όρια του σκοπού της ζωής, άλλοτε βλέπει τη λύση μέσα από το μόχθο και άλλοτε ακυρώνει κάθε τί γύρω του. Ένα κείμενο που μας θέτει αντιμέτωπες/ους/α με τις υπαρξιακές μας αγωνίες αλλά αξίζει να διαβαστεί.

  1. Εξ Αίματος – Octavia Butler (εκδόσεις Αίολος)

Η εκδοτική χρονιά του 2021 επιφύλλασσε μία τεράστια έκπληξη για το ελληνόφωνο αναγνωστικό κοινό, όταν μεταφράστηκε επιτέλους στα ελληνικά το έργο της Octavia Butler Kindred (Εξ αίματος). Το εν λόγω έργο αποτελεί ήδη ένα κλασσικό ανάγνωσμα.

Η O. Butler, με το μοναδικό της τρόπο γραφής, γράφει μία ιστορία που εντάσσεται στο είδος της ιστορικής φαντασίας. Πως θα ήταν μία σύγχρονη μαύρη γυναίκα στις ΗΠΑ αν τηλεμεταφερόταν στο ζοφερό παρελθόν, όπου οι μαύροι άνθρωποι υπήρξαν δούλοι και ιδιοκτησία των λευκών; Σε αυτό το ερώτημα, η O. Butler δίνει τη δική της απάντηση, η οποία ξεπερνά κάθε φαντασία!

  1. Αυτοχειρία – Eduard Levé (εκδόσεις Κείμενα)

Αυτοχειρία, είναι ο τίτλος του κύκνειου άσματος του καλλιτέχνη και συγγραφέα Eduard Leve. Με αφορμή το θάνατο ενός αγαπημένου του φίλου, στοχάζεται πάνω στη ζωή και το τέλος της. Ημέρες μετά την παράδοση του χειρογράφου στον εκδότη, αυτοκτονεί και ο ίδιος. Πολύ δυνατό!

  1. Ένας φορητός παράδεισος – Roger Robinson (εκδόσεις Κείμενα)

Η ποιητική συλλογή του Roger Robbinson είναι από τη καλύτερη που διάβασα για το 2021. Ποιήματα βαθιά βιωματικά, που περιγράφουν ανθρώπινες τραγωδίες υπό μορφή μαρτυρίας. Η ποιητική συλλογή αρθρώνεται σε 5 μέρη, όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται με τα εργαλεία που διαθέτει ένας καλός ποιητής, το λυρισμό, το ρεαλισμό και την ωμότητα, το διαγενεακό τραύμα που φέρουν οι Αφροαμερικανοί και η απώλεια. Αν λατρεύετε την ποίηση, δεν πρέπει να λείψει από την λίστα των προσεχών αναγνωσμάτων σας!

  1. Τρεις Γυναίκες – Lisa Taddeo (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Αυτό που κατάφερε η Lisa Taddeo με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Έφερε στο προσκήνιο τη γυναικεία επιθυμία, μέσα από αδιαμεσολάβητες μαρτυρίες γυναικών. Μετά από οκταετή έρευνα και πληθώρα συνεντεύξεων, επιλέγει τρεις γυναίκες που είναι έτοιμες να αφηγηθούν την ιστορία τους με πάσα ειλικρίνεια. Αυτές οι τρεις γυναίκες γίνονται οι μαρτυρίες και οι φωνές που ψηλαφούν το κομμάτι της επιθυμίας και μαζί τους καλούμαστε να το ανακαλύψουμε.

  1. Εκτροπή – Luce D’ Eramo (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Η Εκτροπή, είναι ένα βιβλίο για το Ολοκαύτωμα που όμοιό του δεν έχω ξαναδιαβάσει. Το κείμενο κινείται ανάμεσα στη βιογραφία και την μυθοπλασία με έναν αφοπλιστικά ρεαλιστικό τρόπο γραφής.

Η συγγραφέας είναι η ίδια πρωταγωνίστρια της ιστορίας και επιζήσασα των φρικαλεοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί μία γυναικεία φωνή και μαρτυρία για το ιστορικό αρχείο, που παράλληλα έχει μεγάλη αξία και λογοτεχνικά.

Σημείο-κλειδί στην ιστορία, αποτελεί το γεγονός (όπως διαβάζουμε ήδη από τον πρόλογο), πως η Ιταλίδα συγγραφέας προερχόταν από οικογένεια φασιστών. Στην προσπάθειά της να διαψεύσει τις φήμες για τις φρικαλεότητες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γίνεται η ίδια οικειοθελώς κρατούμενη. Και η ιστορία ξεκινά…

Αλεξίου Πηνελόπη

Scroll To Top