8 Πρόσωπα της πόλης – 8 διηγήματα για την Πάτρα | Βιβλιοπαρουσίαση

Το «8 Πρόσωπα της πόλης – 8 διηγήματα για την Πάτρα» αποτελεί ένα συλλογικό έργο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον.  

Αυτό το ολιγοσέλιδο βιβλίο απαρτίζουν 8 αφηγήσεις που διαδραματίζονται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Βρισκόμαστε περιπλανώμεν@ στα σοκάκια της, παρατηρώντας μέσα από τις περιγραφές τα σημεία που την διαμορφώνουν. Για παράδειγμα, η θέαση ενός νεοκλασικού οικήματος αποτελεί μια απτή σύνδεση του παρελθόντος της πόλης με το σήμερα· η πολιτιστική κληρονομιά της είναι παρούσα στο τώρα. Για μερικ@ς από τ@ς αφηγητές μας αυτό στέκεται αφορμή για να πυροδοτηθεί η μνήμη τ@ς και να μας εξιστορήσουν το παρελθόν τ@ς ή/ και των προγόνων τ@ς, ταξιδεύοντάς μας στην Πάτρα μιας παλαιότερης εποχής.  

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτού του είδους τις αφηγήσεις και οι κοινωνικοπολιτικές αναφορές, οι οποίες καθόρισαν τους χαρακτήρες που μας παρουσιάζονται και την πορεία της πόλης, γενικότερα. Στιγμιότυπα ανέχειας, φτώχειας, εκμετάλλευσης, πολέμου αλλά και δυναμισμού, θέλησης και θάρρους είναι διασκορπισμένα μέσα στα κείμενα. Ιστορίες που μας συγκινούν και μας κάνουν κάποιες φορές να χαμογελάμε νοσταλγικά  στ@ς δικ@ς μας προγόνους και να αναπολούμε ιστορίες με πρωταγωνιστ@ς τα δικά τ@ς πρόσωπα.  

Οι περιγραφές είναι αρκετά παραστατικές, έτσι ώστε ακόμα και αν δεν κατάγεται κάποιο άτομο από την Πάτρα, να νιώσει ότι βρίσκεται νοητά στους δρόμους της. Ότι ανεβαίνει τις σκάλες της Αγίου Νικολάου, αφήνοντας πίσω το- κομβικό για την εποχή- λιμάνι και βαδίζει προς την Άνω Πόλη, το μέρος όπου κατοικούσαν, κυρίως, οι (μεσο)αστοί. Ότι περπατά στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου ή ότι παρευρίσκεται σε κάποιο από τα παραδοσιακά καρναβαλικά έθιμα που διεξάγονται ετησίως στο θέατρο Απόλλων. Ότι κολυμπάει σε κάποια από τις παραλίες της Αχαΐας ή ότι κοντοστέκεται για να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από την Μαρίνα.     

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον συλλογικό έργο 8 διαφορετικών προσώπων της Πάτρας. Συγκινεί και ταξιδεύει· μια προγενέστερη εποχή παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας και κάποιες φορές παντρεύεται με το σήμερα. Ένα μωσαϊκό διαφορετικών πτυχών της πόλης, αντλημένων από ποικίλες φάσεις της ιστορίας της και υπό το πρίσμα ανθρώπων που έζησαν φτωχικά ή άνετα, ανάλογα με την καταγωγή τους. Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που προτείνεται σε όλα τα άτομα, αν θέλουν να πάρουν μια μικρή γεύση από την Πάτρα του τότε και του σήμερα.  

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Έναστρον που μου προσέφεραν το αντίτυπο.  

Συγγραφέας: Συλλογικό 

ISBN: 978 960 625 023 1 

Έτος κυκλοφορίας: 2019 

Εκδοτικός Οίκος: Έναστρον 

Σελίδες: 98 

Είδος: Ελληνική λογοτεχνία 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου 

 

Πηγή εικόναςtea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου] 

Leave a Reply