Μια θάλασσα, δύο πατρίδες – Χριστόφορος Σεμέργελης | Βιβλιοπαρουσίαση

1878. Ένας άντρας που ζει ριψοκίνδυνα πέφτει θύμα ληστείας στα Χιώτικα, την πιο κακόφημη συνοικία της Σμύρνης. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, αλλά, προτού καν επουλωθούν οι πληγές του, αναγκάζεται να αφήσει την κοσμοπολίτικη Ιωνία και να ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Στην προσπάθειά του να διασώσει έναν θησαυρό αμύθητης αξίας που ανακαλύφθηκε στον Βόλο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Παρασύρεται σε μια θανάσιμη περιπέτεια ενώ την ίδια στιγμή η βία και ο φόβος βασιλεύουν. Για να επιβιώσει, πρέπει να αψηφήσει κάθε κανόνα λογικής. Καθώς το Πήλιο παραδίδεται στις φλόγες του πολέμου, συνδέεται μ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο και ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, που ανατρέπει τα πάντα γύρω του.

Η σκοτεινή διπλωματία και η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζουν τη ζωή του Λεβαντίνου τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί όρθιος σ’ έναν κόσμο που καταρρέει. Ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, θα επιχειρήσει να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Ένα μυθιστόρημα για τις πιο σκοτεινές μέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Για τον τραγικό έρωτα δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου.


Το ιστορικό μυθιστόρημα είναι μια μίξη μυθοπλασίας και πραγματικών γεγονότων μιας χρονικής περιόδου. Στο βιβλίο του Μια Θάλασσα, Δύο Πατρίδες ο Χριστόφορς Σεμέργελης καταπιάνεται με την περίοδο του 1878 και την Θεσσαλική επανάσταση.

Με αφορμή έναν αρχαιολογικό θησαυρό, θα ταξιδέψουμε από τα σοκάκια της Σμύρνης, στους βρώμικους δρόμους του Βόλου και στα βουνά του Πηλίου. Θα συναντήσουμε πρόσωπα φανταστικά που συνυπάρχουν με πραγματικά πρόσωπα και πολεμούν μαζί για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Θα γνωρίσουμε πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ρου της ιστορίας, καθώς και θα μάθουμε για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο εκείνη. Ο συγγραφέας φαίνεται να έχει κάνει μια προσεχτική έρευνα και καταφέρνει να ενσωματώνει εξαιαρετικά τις πληροφορίες μέσα στην πλοκή και την αφήγηση. Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν και μερικές σελίδες που επεξηγούν ποια πρόσωπα ήταν υπαρκτά και ποια όχι.

Προσωπικά, δεν είμαι φαν των ιστορικών μυθιστορημάτων, αλλά κατάφερα να τελειώσω πολύ γρήγορα το Μια Θάλασσα, Δύο Πατρίδες. Μου κίνεισαι εξαρχής το ενδιαφέρον, γιατί τ0 βρήκα εξαιρετικά καλογραμμένο και καθόλου φλύαρο, παρόλες τις 376 σελίδες. Πράγμα που δεν συμβαίνει πολύ συχνά στη λογοτεχνία.

Προσπαθούσα να αφομιώσω όλες τις πληροφορίες και να φανταστώ την πραγματικότητα της ζωής εκείνη την εποχή, τόσο σε μια πολυπολιτισμική Σμύρνη όσο και σε έναν Βόλο που αποτελούσε το σύνορο ανάμεσα στην ελεύθερη Ελλάδα και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μια ιστορική περίοδος που δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για αυτή, και το βιβλίο ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθω σε επαφή.

Οι μάχες και οι κακουχίες έρχονται σε άμεση συσχέτιση με τον έρωτα και το πάθος για ζωή. Ο ήρωάς μας βρίσκεται άθελά του εν μέσω συρράξεων, εκεί όπου θα γνωρίσει και τη γυναίκα της ζωής του. Εκεί η μυθοπλασία μπλέκεται με την πραγματικότητα. Οι δύσκολες στιγμές, τις περισσότερες φορές μας πιάνουν εξ απίνης. Μέσα σε αυτές όμως εξελισσόμαστε και διαμορφώνουμε την προσωπική μας αλήθεια.

Ένα βιβλίο που απόλαυσα πραγματικά, παρόλο που δεν ανήκει στα λογοτεχνικά είδη που συνήθως επιλέγω να διαβάσω. Κύλησε ευχάριστα, δεν κούρασε, δεν υπήρξε φλύαρο και μου έδωσε αρκετές πληροφορίες για την Θεσσαλική επανάσταση και την πραγματικότητα που επικρατούσε σε Ελλάδα, Βόλο και Σμύρνη, την περίοδο αυτή.

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα:

https://www.kedros.gr/spaw2/uploads/files/ksefyllismata/2020/12/semergelis_dyo_patrides.pdf

Leave a Reply