Αληθινή ζωή – Brandon Taylor

Αληθινή ζωή

Ο  κουήρ, μαύρος συγγραφέας Brandon Taylor μας συστήνει το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Αληθινή Ζωή. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Γουάλας, ένας εσωστρεφής γκέι φοιτητής από την Αλαμπάμα. Κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού σαββατοκύριακου, η ευρύτερη παρέα του Γουάλας θα δείξει το αληθινό της πρόσωπο.

Ο ήρωας θα έρθει αντιμέτωπος με όλους και με όλα. Η μέχρι τώρα απόσταση που διατηρούσε από τους οικείους του, θα διαταραχθεί όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τις αλήθειες που πρεσβεύει ο καθένας. Και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Γουάλας, όντας ένας μαύρος σε έναν κύκλο γκέι λευκών αντρών.

Βλέπουμε τη μοναξιά και τον ρατσισμό που δέχεται ένας μαύρος άντρας, σχεδόν καθημερινά, σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Ο Γουάλας πασχίζει να κρατήσει τις αποστάσεις του και παράλληλα να βρει τη θέση του μέσα στον κόσμο που τον περιβάλλει.

Ο Brandon Taylor πραγματεύεται τις δυναμικές των κοινωνικών συνδέσεων, του τι σημαίνει για ένα άτομο να νιώθει ότι δεν ανήκει, αλλά παράλληλα να νιώθει ότι πρέπει να ανήκει. Μας μιλάει για μια ερωτική σχέση ανάμεσα σε ένα γκέι άτομο και ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως στρέιτ. Μας δείχνει τις δυσκολίες που αναδύονται.

Το Αληθινή Ζωή θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα βιβλίο που μιλά για τον ρατσισμό που βιώνουν οι μαύροι. Στην πράξη όμως, εμβαθύνει ακόμα περισσότερο. Δείχνει τις υπόνοιες και τις αγκυλώσεις των ατόμων που συναναστρέφονται καθημερινά με έναν μαύρο άντρα. Φίλοι, συνάδελφοι, ερωτικοί σύντροφοι. Άνθρωποι που δεν είναι ανοιχτά ρατσιστές, αλλά δεν στέκονται και αληλλέγγυοι. Δεν έχουν σπάσει ακόμα τα εσωτερικά τους στερότυπα.

Πώς η φιλία γίνεται βία και η βία γίνεται συγχώρεση.

Ο Brandon Taylor προσπαθεί να δώσει τη φωνή που αξίζει σε άτομα όπως ο Γουάλας. Και τα καταφέρνει εξαιρετικά. Μας παρουσιάζει έναν χαρακτήρα πολύ διαφορετικό από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Δεν προσπαθεί να λειάνει τις αδυναμίες του. Μας τον παρουσιάζει την ωμή αλήθεια που προστάζει η «Αληθινή Ζωή». Βάζει στο μικροσκόπιο τα βιώματα ενός ανθρώπου. Τον κάνει απόλυτα ορατό. Τον κάνει αληθινό!

Το βιβλίο Αληθινή Ζωή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

https://www.kaktos.gr/el/taylor-brandon-alithini-zoi-978-960-382-033-8.html