Αν το Πεις – Gregg Olsen

Αν το Πεις

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η ελληνική μετάφραση του «Αν το Πεις» δια χειρός Νεκτάριου Καλαϊτζή από τις εκδόσεις Bell. Ένα συγκλονιστικό έργο με την υπογραφή του ευπώλητου συγγραφέα Gregg Olsen, ο οποίος μας παρουσιάζει μια αληθινή ιστορία εγκλήματος.

Στο βιβλίο του, ο Olsen πραγματεύεται την συνταρακτική αληθινή ιστορία των αδελφών Νότεκ· Νίκι, Σάμι και Τόρι. Οι 3 γυναίκες διηγήθηκαν την ιστορία τους και συγκεκριμένα, τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν μέχρι τη στιγμή της απόδρασής τους. Και ο υπαίτιος αυτών; Η μητέρα τους, Μισέλ (Σέλι) Νότεκ. Αδίστακτη, ικανότατη στο να παραπλανά και να χειραγωγεί, αυταρχική, σαδίστρια. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν ένα μικρό κομμάτι του ψυχολογικού προφίλ της Σέλι.

Οι 3 γυναίκες εξιστορούν στον συγγραφέα την ιστορία τους από την μέρα που ξεκινούν οι αναμνήσεις τους. Ταυτόχρονα, όπου ήταν εφικτό, ο Olsen έχει πάρει συνεντεύξεις και από άλλα εμπλεκόμενα στην ιστορία πρόσωπα. Ένα από αυτά είναι και ο πατριός των κοριτσιών (πατέρας της Τόρι), Ντέιβ Νότεκ, ο οποίος ήταν εξίσου υπό την χειραγώγηση της Σέλι. Επίσης, σημαντικές πληροφορίες για την νεαρή της ηλικία αντλεί από την μητριά της και γιαγιά των κοριτσιών, Λάρα Γουάτσον.

Όλες τις μαρτυρίες που συλλέγει ο συγγραφέας τις αποτυπώνει με έναν εξαιρετικό τρόπο στο χαρτί. Για κάθε νέο πρόσωπο, δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το παρελθόν του και για την «τωρινή» του κατάσταση. Η ιστορία προχωρά ακολουθώντας μια χρονολογική σειρά, ενώ ενδιάμεσα παρεμβάλλονται διάφορα- εκ των υστέρων- σχόλια των 3 αδελφών. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ένιωσα ότι το «Αν το πεις» έχει μια κινηματογραφική ροή. Ήταν σαν να παρακολουθώ ένα πολύ σκληρό ντοκιμαντέρ με τη μορφή ταινίας, στη διάρκεια του οποίου οι επιβιώσαντες σχολιάζουν τα όσα έζησαν.

Έτσι, παρόλο που μιλάμε για ένα βαρύ βιβλίο, λόγω θεματολογίας, η ανάγνωσή του ρέει εξαιρετικά ομαλά. Μπορεί να μην είχα την αγωνία για το αν τελικά θα σωθούν τα κορίτσια- αφού αυτές αφηγήθηκαν την ιστορία- όμως ήθελα συνεχώς να γυρίζω σελίδα. Γιατί και πάλι ήθελα να φτάσω στο τέλος του και να δω ότι σώθηκαν. Το πως σώθηκαν. Αν είχαν βοήθεια από κάποιο άτομο. Τι άλλο συνέβη μέσα στο σπίτι. Γιατί μπορεί να γνώριζα ότι θα σωθούν με κάποιον τρόπο, όμως σε κάθε βασανιστήριο της μητέρας τους, το στομάχι μου σφιγγόταν ολοένα και περισσότερο και επιζητούσα να μπει ένα τέλος.

Στα δίχτυα της Σέλι δεν μπλέκονταν μόνο τα μέλη της οικογένειάς της. Στον δρόμο της βρέθηκαν και άλλα πρόσωπα. Κατάφερε με μεγάλη ευκολία να τα φέρει κάτω από την στέγη της και να ξεσπάσει πάνω και σ’ αυτά όποια αρρωστημένη «δοκιμασία» έπλεκε ο νους της για το «καλό» τους. Είναι τρομακτικό- εν μέρει ακριβώς επειδή είναι αληθινό- το τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες της οικίας Λάουντερμπακ. Και που συνεχίστηκε και μετά την εγκατάστασή τους σε πιο κεντρικό σημείο· στο αγροτόσπιτο στο Ρέιμοντ της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Από την άλλη, βλέπουμε τι μπορεί να καταφέρει η δύναμη της ψυχής ενός ανθρώπου, ακόμα και όταν αυτός είναι παιδί. Καθώς και πόσο κουράγιο μπορεί να αντλήσει από τον αδελφικό δεσμό του. Γιατί οι αδελφές Νότεκ κατάφεραν, ενωμένες, αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Ακόμα και όταν κινδύνευε η ζωή τους από τα άγρια ξεσπάσματα και την εκδικητική μανία της μητέρας τους, βρήκαν το θάρρος να αποδράσουν. Όχι εύκολα. Όχι χωρίς εμπόδια. Όχι αναίμακτα. Αλλά τα κατάφεραν.

Βρήκαν το κουράγιο και μοιράστηκαν την ιστορία τους, με όλες τις ανατριχιαστικές της λεπτομέρειες, με εμάς. Για να την ακούσει ο κόσμος και να μη περάσει στη σφαίρα της λήθης. Μπορεί να έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τα εν λόγω εγκληματικά γεγονότα. Όμως, τα σημάδια παραμένουν, ενώ το παρελθόν προσπαθεί να εισχωρήσει ξανά στη ζωή των αδελφών. Αυτές προχωρούν μπροστά, αποκτούν τα όσα στερήθηκαν και προσπαθούν να αφήσουν πίσω τα οδυνηρά παιδικά και εφηβικά τους χρόνια. Χωρίς να είναι πάντα εύκολο αυτό. Χωρίς να μη νιώθουν πολλές φορές να ανατριχιάζουν όταν ακούν τη λέξη «μαμά».

Εν κατακλείδι, το «Αν το Πεις» αποτελεί ένα εξαιρετικό και συνάμα βάναυσο true- crime μυθιστόρημα. Η αριστοτεχνική γραφή του Olsen, λιτή και γρήγορη, ρίχνει φως πίσω από τις κλειστές πόρτες της οικίας της Σέλι Νότεκ. Πρόκειται για μια ιστορία που συνταράζει, πονάει και θλίβει αλλά ταυτόχρονα, δίνει και μια φέτα ελπίδας. Και παρόλο που γνωρίζεις την μοίρα των 3 αδελφών, συγκαταλέγεται ασυζητητί στα page- turner βιβλία. Ειδικά αν ακούς για πρώτη φορά το όνομα «Σέλι Νότεκ».

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

 Εικόνα: tea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου]

Το βιβλίο Αν το Πεις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Αν το Πεις

%d