Now Reading
Blackbird – Matthias Brandt

Blackbird – Matthias Brandt

Blackbird

Το μυθιστόρημα «Blackbird/ Μαυροπούλι» φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου συγγραφέα Matthias Brandt και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ελκυστής.  

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο 15χρονος Μόρτεν Σουμάχερ, ή όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, Μότε. Μέσα από τα μάτια του, σε μια ζωντανή πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ταξιδεύουμε και εμείς στα χρόνια της δικής μας εφηβείας.

Μιας περιόδου καθοριστικής που χαρακτηρίζεται για την ένταση των συναισθημάτων και την γνωριμία πολλών πρωτόγνωρων καταστάσεων, όπως είναι ο πρώτος έρωτας. Έτσι και ο Μότε, μέλλει να νιώσει για πρώτη φορά το σκίρτημα όταν αντικρύζει τυχαία το πρόσωπο της Ζακλίν.  

Χαμένος μέσα σε έναν καταιγισμό σκέψεων και συναισθημάτων, ο Μότε καλείται να αντιμετωπίσει αρκετά «ανοιχτά μέτωπα». Την ίδια στιγμή που γνωρίζει και προσπαθεί να βρει τρόπο να προσεγγίσει την Ζακλίν, ο καλύτερός του φίλος, ο αποκαλούμενος Μπόγκι, λαμβάνει μια δυσάρεστη διάγνωση που τον καθιστά αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του.

Ταυτόχρονα, ο Μότε πρέπει να διαχειριστεί τη νέα του ζωή, η οποία σηματοδοτείται από το διαζύγιο των γονιών του. Πρόκειται για μια πιεστική και μετέωρη περίοδο για τον ίδιο, μέσα στο πλαίσιο της ήδη πιεστικής εφηβείας που τον οδηγεί σε πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις.  

Ο συγγραφέας έχει αποδώσει με έναν πολύ όμορφο τρόπο τις σκέψεις, τα άγχη και τα συναισθήματα που ευδοκιμούν αυτή την περίοδο. Με γραφή απλή, λιτή, πολλές φορές  χιουμοριστική και άλλες ασυνάρτητη- παρεμβαλόμενη από συνειρμικές σκέψεις- μπαίνουμε ανεπιτήδευτα στο μυαλό του 15χρονου Μότε.

Διαβάζοντάς το με έκανε να γυρίσω και να χαμογελάσω νοσταλγικά και στη δική μου εφηβεία, ενώ μου κράτησε ξεχωριστή συντροφιά. 

Βίωσα και εγώ μαζί με τον Μότε όλα τα αντικρουόμενα συναισθήματα που του γέννησαν οι καταστάσεις που έζησε, όπως θυμό, χαρά, αγωνία, άγχος, αγανάκτηση αλλά και ελπίδα.  

Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα. Από τη μία πλευρά γινόμαστε μάρτυρες αστείων σκηνικών που διαδραματίζονται ανάμεσα στον Μότε και την παρέα του και γλυκών στιγμών αγωνίας, όπως είναι το άγχος του για την πρώτη προσέγγιση  με την Ζακλίν. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που καλείται να διαχειριστεί ο Μότε.

Αυτήν που καθηλώνει τον φίλο του στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου και που έχει την απαίτηση από τον ίδιο να ανταπεξέλθει στη νέα του κανονικότητα με ό,τι αυτή φέρει μαζί της. Ακροβατεί πάνω σε καταστάσεις και συναισθήματα που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους, προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του και να αφήσει πίσω του σιγά σιγά την παιδική άγνοια. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς μπορεί να αντιδράσει και να διαχειριστεί ένας άνθρωπος τέτοιου είδους καταστάσεις, πόσο μάλλον όταν στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας της εφηβείας.

Επιπλέον, υπό το πρίσμα του Μότε διακρίνονται και μερικές κοινωνικού χαρακτήρα προεκτάσεις. Κυρίως σχετικά με την καταλληλότητα μερικών ανθρώπων που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού. Εισερχόμεν@ και εμείς στις σχολικές αίθουσες του γυμνασίου αρρένων Αϊνστάιν μπορούμε να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε εν τέλει περισσότερο σε αυτόν τον προβληματισμό. 

Όμως, έχοντας ο Μότε στο πλευρό του τους κατάλληλους ανθρώπους αντλεί δύναμη για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όλες τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει. Και να εμπλακεί αναπόφευκτα σε περισσότερα κωμικοτραγικά γεγονότα.  

Εν κατακλείδι, το «Blackbird/ Μαυροπούλι» αποτελεί ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα που απόλαυσα μέχρι και την τελευταία σελίδα. Διαβάζεται άνετα χωρίς διαλείμματα και δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων. Με συγκίνησε, με έκανε να γελάσω, να θυμώσω, να ελπίζω και, κυρίως, να γυρίσω για λίγο στα χρόνια της εφηβείας μου.

Ένα βιβλίο που συντροφεύει ευχάριστα το αναγνωστικό του κοινό- εφήβους και μεγάλους- και κρατά γερά καθηλωμένη την προσοχή μας μέχρι το τέλος.  

 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

Το βιβλίο Blackbird κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκύστης. 

Blackbird Μαυροπούλι

Scroll To Top