Διαβάσαμε: Τρεις Βαθμοί Μυωπίας – Χριστίνα | Πάστα Φλώρα

Έχουμε συνηθίσει τα νουάρ μυθιστορήματα να διαδραματίζονται σε κάποια σκοτεινή πόλη της Αμερικής. Κάπου μακριά από εμάς. Ο Ηρακλής Γεωργαντής έρχεται να μας συστήσει την Αθήνα, μια πόλη που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε καλά, σαν τον τόπο φιλοξενίας μιας τριλογίας νουάρ μυθιστορήματων. Το βιβλίο Τρεις Βαθμοί μυωπίας δεν φέρει τυχαία τον τίτλο αυτό. Όσοι χρειάζεται να φοράνε γυαλιά, γνωρίζουν καλά ότι η όραση χωρίς αυτά μπορεί να καταστεί πολύ παραπλανητική.

Ένα έγκλημα, που μοιάζει με ατύχημα, μπλέκει πέντε τελείως διαφορετικές γυναίκες σε μια κατάσταση στην οποία τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η παρουσία ενός εντεταλμένου ειδικού από την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έρευνα το ατύχημα, και ενός δικηγόρου θα υπάρξει καθοριστική.

Η αλήθεια είναι σχετική. Καθένας την βλέπει τελείως διαφορετικά. Καθεμία επιθυμεί για τον εαυτό της τη μερίδα του λέοντος. Συμμαχίες γεννιούνται, αλήθειες κρύβονται. Όλα κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Το τέλος ανατρέπει τα πάντα.

Ο Ηρακλής Γεωργαντής κάνει μια δυναμική εμφάνιση με το ντεμπούτο του αυτό. Το πρώτο βιβλίο, που φέρει τον υποτίτλο Χριστίνα, μας μυεί στο αθηναϊκό νουάρ. Σε μια σύγχρονη Αθήνα, με ήρωες καθημερινούς. Δεν διστάζει να καταπιαστεί με ένα έγκλημα που μπορεί κάλλιστα να συμβεί δίπλα μας. Οικειοποιεί τις καταστάσεις, αφηγείται τα γεγονότα μέσα από τα ψήγματα αλήθειας του εκάστοτε χαρακτήρα.

Διαβάζοντας το συνειδητοποιούμε ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι θολή. Σαν τρεις βαθμούς μυωπία. Μπερδεμένα συναισθήματα, καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλήθειες που αρνείται πεισματικά κανείς να δει. Όλα μαζί συνθέτουν ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, μέσα στους τρελούς καθημερινούς ρυθμούς. Αν δεν είστε ένθερμοι οπαδοί του ελληνικού νουάρ, και γενικότερα του ντόπιου αστυνομικού μυθιστορήματος, ίσως τώρα αναθεωρήσετε. Με την αρχή μια υποσχόμενης τριλογίας.

 

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο θα βρείτε ΕΔΩ

Οπισθόφυλλο:

Μια ιστορία αγάπης και μίσους, εγκλήματος και προσωπικής αναζήτησης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα

Πέντε εντελώς διαφορετικές γυναίκες, η Χριστίνα, η Λυδία, η Μάιρα, η Έμμα και η Στεφανία προσεγγίζουν, καθεμία με τον δικό της τρόπο, την ευτυχία,  τον έρωτα, την εξουσία και το μέλλον. Ένα έγκλημα, το οποίο σκηνοθετείται από τον Μάριο, ώστε να μοιάζει με ατύχημα για να εισπραχθεί η ασφάλεια ζωής, εμφανίζει στο προσκήνιο τον δικηγόρο Ηριδανό, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση. Η παρουσία των δύο αυτών ανδρών, γίνεται αφορμή για συγκρούσεις αλλά και για εύθραυστες συμμαχίες.

Οι πρωταγωνιστές κρύβουν και κρύβονται από την αλήθεια, διεκδικώντας περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Ο ερευνητής Βασδέκης, διορισμένος από την ασφαλιστική εταιρεία, κινούμενος μεθοδικά, φτάνει ένα βήμα πριν από την αποκάλυψη της απάτης. Το ανατρεπτικό τέλος τους φέρνει όλους αντιμέτωπους με την αλήθεια που αγνοούσαν. Όλοι θα μπορούσαν να την είχαν προβλέψει, αν επέλεγαν να βλέπουν τα πράγματα χωρίς την ασάφεια που δίνουν στην όραση «οι τρεις βαθμοί μυωπίας».

Πρόκειται για μία σειρά τριών νουάρ βιβλίων με κοινό στοιχείο την εσφαλμένη κατανόηση του περιβάλλοντος, στην οποία οδηγούνται οι πρωταγωνιστές εξαιτίας της επιπόλαιης τάσης τους να σχηματοποιούν, κατά το δοκούν, αδιευκρίνιστες καταστάσεις και συναισθήματα. Για τον συγγραφέα, η ελλιπής κατανόηση συναισθημάτων και χαρακτήρων είναι παρόμοια με τη θολή οπτική του φυσικού περιβάλλοντος, όταν επιλέγει να το αντικρίσει κανείς με τη στρέβλωση που επιφέρουν τρεις βαθμοί μυωπίας.

«Αν ένας άνθρωπος, στον οποίο αρέσουν τα ταξίδια, διαλέγει μία ιδιαίτερη πέτρα από κάθε μέρος που έχει επισκεφτεί, θα αισθανθεί αναπόφευκτα κάποτε την ανάγκη να τις οικοδομήσει σε ένα συνολικό δημιούργημα. Αν από τη ζωή συλλέγεις εμπειρίες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τις οικοδομήσεις παρά να γράψεις ένα μυθιστόρημα. Όπως τα ωραία οικοδομήματα προσελκύουν τους τουρίστες, έτσι και τα ωραία βιβλία προσελκύουν τους αναγνώστες, μου είπαν. Ένα οικοδόμημα δεν φτιάχνεται για να μένει κρυμμένο και ένα βιβλίο δεν γράφεται για να μένει στο συρτάρι. Εσύ απλώς συνέχισε να χτίζεις.»

Ηρακλής Γεωργαντής   

 

 

Ο Ηρακλής Γεωργαντής γεννήθηκε το 1970, ζει στην Αθήνα, είναι δικηγόρος, συνεχίζει να ταξιδεύει, να συλλέγει και να οικοδομεί. Το βιβλίο του Τρεις βαθμοί μυωπίας – Χριστίνα είναι το πρώτο της νουάρ τριλογίας, η οποία θα ολοκληρωθεί με τα βιβλία Ναταλία, Άννα.

Leave a Reply