Είδαμε: Ο Παίκτης | Πάστα Φλώρα

Ένας ρώσος στρατηγός στα όρια της χρεοκοπίας, οι κόρες του και η φιλενάδα του επισκέπτονται μια ευρωπαϊκή λουτρόπολη. Μαζί τους είναι και ο οικοδιδάσκαλος Αλεξέι Ιβάνοβιτς ο οποίος είναι σφόδρα ερωτευμένος με την μεγαλύτερη κόρη του στρατηγού Πωλίνα. Ενώ όλες οι ελπίδες για την οικονομική τους σωτηρία έχουν επενδυθεί στην κληρονομιά που αναμένεται από τον επικείμενο θάνατο της γιαγιάς, ο Αλεξέι παραδομένος στη δίνη του αδιέξοδου έρωτα του για την Πωλίνα θα αρχίσει να παίζει στο καζίνο προσφέροντας όλα τα κέρδη στην αγαπημένη του. Στην αρχή δειλά, στη συνεχεία με μεγαλύτερη ορμή ώσπου να παραδοθεί ολοκληρωτικά στο πάθος του. 

Ο Παίκτης, του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, γραμμένο μέσα σε μόλις 26 μέρες και υπό την πίεση των πιστωτών του, αν και δεν βρίσκεται στο πάνθεον των συγγραφικών του έργων, παραμένει ένα έργο διαχρονικό και επίκαιρο. Ήρωες κυριευμένοι από το πάθος για εύκολο χρήμα, προσωπικότητες μέσα από τις οποίες ο συγγραφέας σατιρίζει τα ήθη των δυτικοευρωπαίων κ υποδεικνύει την ανωτερότητα των Ρώσων. Υπαρξιακός και κοινωνικός σαρκασμός σε ένα έργο με συνεχή ηθική κατάπτωση των ηρώων που οδηγούνται εκεί από την δίψα του τζόγου.

Η Σοφία Καραγιάννη φροντίζει να μας μεταφέρει στον κόσμο του Ντοστογιέφσκι ανάλαφρα αλλά όχι  α-νόητα. Χιούμορ και τραγικότητα συνυπάρχουν σε ένα ανέβασμα με γρήγορους ρυθμούς και εναλλαγές. Η ύπαρξη των συμβολισμών είναι διάχυτη και κατανοητή, γεγονός που καθιστά το έργο ευκολοανάγνωστο.  Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης εξαιρετικός ως Αλεξέι Ιβάνοβιτς, μας εκπλήσσει με την αφηγηματική του επιδεξιότητα, η Βασιλική Διαλυνά ως πληθωρική Μπλανς και έπειτα ως γιαγιά ήταν το λιγότερο απολαυστική, καλή και η Κορίνα Θεοδωρίδου ως Πωλίνα. Ο Αλέξανδρος Τούντας ακροβατεί μεταξύ του ρώσου απόστρατου στρατηγού ενός Άγγλου τζεντλεμαν και του κόμη Ντε Γκριέ.  

Αν δεν έχετε ξαναδεί τον Παίκτη αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να εισχωρήσετε σε έναν κόσμο γεμάτο πάθος, πόνο και απόγνωση με τρόπο ανάλαφρο και εύθυμο. 

 

Νικολέττα Στυλιαρά

 

Leave a Reply