Εμφάνεια – Κωνσταντίνος Σύρμος | Βιβλιοπαρουσίαση

Εμφάνεια. Λέξη ετυμολογικά αντίθετη της αφάνειας. Με αυτόν τον τίτλο μας συστήνει ο Κωνσταντίνος Σύρμος την πρώτη του ποιητική συλλογή. Αποτελούμενη από 39 ποιήματα, μικρά αλλά σημαντικά.  

Εμβαθύνουν. Πρέπει να έχεις μάτια κλειστά και μυαλό καθαρό για να κατανοήσεις τις κρυμμένες έννοιες που κρύβονται πίσω από τους απλούς τίτλους των ποιημάτων αυτών.  

Πρωτοπρόσωπη και παρελθοντική κατά κύριο λόγο η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Σύρμος, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη έμφαση στις σκέψεις του.  

Προσωπικά βιώματα ή μυθοπλασίαΌποια και αν είναι η αλήθεια, τα ποιήματά του θίγουν ζητήματα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο. Ζώη, θάνατος, έρωτας, εαυτός.  

Στέκεται στην σχέση με το είδωλό σου στον καθρέπτη. Σχέσεις που ναυάγησαν, άνθρωποι που πληγώθηκαν και περιμένουν ακόμα. Αλήθειες και ψέματα.  

Ακόμα και όταν αναφέρεται σε άψυχα αντικείμενα, όπως είναι ένα κρεβάτι, ή μερικά στρωμένα σεντόνιατο κάνει με έναν τρόπο που νομίζεις πως θα σε κοιτάξουν βαθιά μέσα σου, θα σου μιλήσουν.  

Η αμεσότητα του λόγου, είναι το βασικό προτέρημα αυτής της ποιητικής συλλογής. Νιώθεις πως κάποιος σου δίνει συμβουλές και εσύ ‘μαγεμένος’ θες να τις ακολουθήσεις.  

Επιρροές από την Καβαφική ποίηση γίνονται αντιληπτές 

Η κάθε λέξη είναι γραμμένη με τον ίδια ένταση, η οποία μεταφέρεται στον αναγνώστη.  

Η Εμφάνεια αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη καθημερινότητα και να αντιμετωπίσουν τις αλήθειες τους.  

 

‘’Όταν το άπειρο κι ελάχιστο ενωθούν  

το δεύτερο συνθετικό πάντοτε  

θριαμβεύει’ 

-ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΟ- 

Έφη Καράμπελα 

Leave a Reply