Το Κορίτσι με τα Όπλα – Adrian McKinty | Βιβλιοπαρουσίαση

Το μυθιστόρημα «Το κορίτσι με τα όπλα» αποτελεί το 4ο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Σον Ντάφι. Φέρει την υπογραφή του Adrian McKinty και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ.  

Λίγα λόγια για την υπόθεση  

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Μπέλφαστ Ιρλανδίας του 1985. Ο αστυνόμος Σον Ντάφι καλείται να βοηθήσει τον φίλο και αρχιφύλακα ΜακΚράμπμαν στην εξιχνίαση της δολοφονίας ενός πλούσιου μεσήλικου ζευγαριού και την εξαφάνιση του γιου τους. Ενώ φαινομενικά είναι μια απλή υπόθεση, ένας ακόμη θάνατος έρχεται για να περιπλέξει τα πράγματα. Έτσι, ο Ντάφι, μαζί με τον ΜακΚράμπμαν και τον μαθητευόμενο Λόσον, βρίσκεται αντιμέτωπος μ ένα δίκτυο, το οποίο μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Κάπου ανάμεσα σε παλιά και νένα σκάνδαλα, γνωριμίες του παρελθόντος αλλά και προσωπικές καταχρήσεις, ο Ντάφι προσπαθεί να φτάσει στο τέλος της υπόθεσης, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής του 

Λίγα λόγια για το βιβλίο  

Ο αστυνόμος Ντάφι, ένας (αντι)ήρωας με τις δικές του αντισυμβατικές μεθόδους, μας δίνει μια εικόνα από την ζωή στο Μπέλφαστ στα μέσα του ’80. Με μουσική υπόκρουση κάθε φορά κάποια από τις ξεχωριστές επιλογές του και σχολιάζοντας με καυστικό χιούμορ τα γεγονότα της εποχής, μας εντάσσει αβίαστα στο κλίμα της 

Η υπόθεση εξελίσσεται ομαλά, με σταθερούς ρυθμούς. Κάθε κεφάλαιο εστιάζει, συνήθως, σε μια νέα ανακάλυψη. Έτσι, αποφεύγεται ο καταιγισμός πληροφοριών προς τ@ν αναγνώστ@ και δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για να επεξεργαστούμε τα νέα στοιχεία και να προχωρήσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον παρακάτω στην υπόθεση.  

Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία κατ’ εμέ είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα, όπως μας παραθέτει και στις σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου αναλυτικά, παίρνει μερικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της εποχής, τα συμπιέζει χρονικά για να βρουν τη θέση τους στα όρια της ιστορίας και δημιουργεί γύρω από αυτά μια μυθοπλαστική υπόθεση. Παρακολουθούμε μεν ένα μη- πραγματικό συμβάν, ωστόσο υπάρχουν αναφορές σημείων- σταθμών της ιρλανδικής και παγκόσμιας ιστορίας.  

Η γραφή του συγγραφέα μας κερδίζει από τις πρώτες σελίδες. Αφηγείται, μέσα από τα μάτια του Ντάφι και στο πλαίσιο της αστυνομικής υπόθεσης, κοινωνικοπολιτικά συμβάντα της εποχής μ έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, χωρίς να γίνεται κουραστικό. Μπορεί σε κάποιες στιγμές να γίνεται λίγο πιο απαιτητική η ανάγνωσή του, όμως δεν μειώνει το ενδιαφέρον μας. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση, ο χαρακτήρας και η διορατικότητα του Ντάφι και τα υπόλοιπα πρόσωπα που ουσιαστικά ανυψώνουν τον πρωταγωνιστή μας- το καθιστούν ένα καθηλωτικό έργο. Κάποιες φορές, με μονάχα 2- 3 λέξεις- δηλαδή με τον πιο απλό, λιτό και σύντομο τρόπο- μας ξαφνιάζει και μας αλλάζει την προοπτική σε κρίσιμες στιγμές. Χωρίς μακρόσυρτες περιγραφές, μονάχα με 2- 3 λέξεις.  

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που αναμφίβολα αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη όλων και ειδικά των ατόμων που αγαπούν τα αστυνομικά. Μπορεί να είναι προϊόν μυθοπλασίας, ωστόσο οι πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του δίνουν μια ενδιαφέρουσα διάσταση. Μέσα από την οξυδερκή ματιά του Ντάφι παρακολουθούμε βήμα βήμα την πορεία της υπόθεσης μαζί με τις εξωτερικές επιρροές. Ευκολοδιάβαστο, δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να φτάσεις στην τελευταία σελίδα.  

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Οξύ για το αντίτυπο του βιβλίου.  

Συγγραφέας: Adrian McKinty 

ISBN: 978 960 436 738 2 

Έτος κυκλοφορίας: 2021 

Εκδοτικός Οίκος: Οξύ 

Σελίδες: 400 

Είδος: Αστυνομική λογοτεχνία 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top