Η χώρα του Λάβκραφτ – Matt Ruff | Βιβλιοπαρουσίαση

Σικάγο, 1954. Όταν εξαφανίζεται ο πατέρας του, ο 22χρονος νέγρος βετεράνος του στρατού Άττικους Τάρνερ αναγκάζεται να ταξιδέψει στη Νέα Αγγλία, συνοδευόμενος από τον θείο του, Τζορτζ, και την παιδική του φίλη Λετίσια, προκειμένου να τον βρουν. Στο ταξίδι τους προς το υποστατικό του Σάμιουελ Μπρεθγουάιτ (όπου κάποτε δούλευε ως σκλάβα η προγιαγιά του Άττικους και όπου τώρα φαίνεται να βρίσκεται ο πατέρας του), θα συναντήσουν τόσο τους εγκόσμιους κινδύνους της λευκής Αμερικής, όσο και τους υπερκόσμιους κινδύνους που μοιάζουν να είναι βγαλμένοι από τα μυθιστορήματα του Λάβκραφτ.

Ένα μυθιστόρημα τρόμου και σκοτεινής φαντασίας, το οποίο επιχειρεί να ανακαλύψει τους συνδέσμους ανάμεσα στη λογοτεχνία τρόμου του Χ. Λάβκραφτ και στον τρόμο του φυλετικού διαχωρισμού που βίωναν οι μαύροι της Αμερικής την εποχή της ρατσιστικής νομοθεσίας που έμεινε γνωστή ως «Νομοθεσία Τζιμ Κρόου».
___________________________________________________

Είναι γνωστή η ρατσιστική ρητορική του H.P. Lovecraft και η πίστη του στην υπεροχή των λευκών. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει έναν κόσμο τρόμου και παράνοιας, γεμάτο από τέρατα με πλοκάμια, που έχει στοιχειώσει χιλιάδες αναγνώστες και έχει υπάρξει σήμα κατατεθέν.

 Ο Matt Ruff λοιπόν έρχεται να μιλήσει για τη βία που δέχονται οι μαύροι, μέσα σε ένα περιβάλλον τρόμου γεμάτο από την αισθητική των Παλαιών και των Σώγκοθ και το στίγμα του Lovecraft.

Σικάγο, δεκαετία του ’50. Ο Άττικους, ένας 22χρόνος μαύρος,  επιστρέφει στην πόλη του, όπου και μαθαίνει ότι ο πατέρας του έχει εξαφανιστεί. Με τη βοήθεια του θείου του και μιας παιδικής φίλης, θα αναγκαστεί να ταξιδέψει στη Νέα Αγγλία, τι λεγόμενη και Χώρα του Λάβκραφτ.

Τόσο ο Άττικους, όσο και ο θείος του είναι θαυμαστές και λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού, με τον Lovecraft να κατέχει περίοπτη θέση, ανάμεσα στους αγαπημένους τους συγγραφείς. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, που δεν έπαυε να του υπενθυμίζει τη ρατσιστική πλευρά των γραπτών του συγγραφέα.

Η επιμονή όμως του πατέρα του Άττικους να μάθει το παρελθόν της οικογένειας της συζύγου του, θα τον οδηγήσει να φύγει μαζί με έναν λευκό άντρα, πράγμα καθόλου συνηθισμένο για την εποχή. Και θα οδηγήσει τους πρωταγωνιστές σε ένα δύσκολο ταξίδι.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια εποχή όπου η επιρροή των νόμων του Jim Crow – κατοχύρωση του φυλετικού διαχωρισμού– διανθίζεται με την προσθήκη των απίστευτων δημιουργημάτων του Lovecraft.

Ένας υπέροχος συνδυασμός μυθιστορήματος και συλλογής διηγημάτων, σε ένα βιβλίο. Μια άλλη οπτική στο τι θεωρείται αριστουργηματικό και αν είναι εντάξει ένας συγγραφέας να είναι ρατσιστής, επειδή έχει φτιάξει κόσμους που μένουν αξέχαστοι και εμπνέουν γενιές νέων συγγραφέων από τον χώρο του φανταστικού. Γιατί ο πραγματικός τρόμος της βίας και του ρατσισμού που δεχόντουσαν και συνεχίζουν να δέχονται οι μαύροι, δεν συγκρίνεται με κανέναν λογοτεχνικό τρόμο.

Ένα βιβλίο που θα απολαύσετε είτε είστε λάτρης του Lovecraft και του φανταστικού είτε δεν έχετε ιδέα ποιος είναι ο κύριος… και σίγουρα είναι η απάντηση που αρμόζει στις πεποιθήσεις του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος

www.kaktos.gr/el/matt-ruff-lovecraft-country-978-960-382-024-6.html

 

 

Leave a Reply