Απελευθερώστε τη μαγεία που κρύβεται μέσα σας – Elizabeth Gilbert

Η δημιουργικότητα μπορεί να αγγίξει πολλούς τομείς της ζωής μας. Δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες ή γενικότερα κάποιον «δημιουργό». Μας αφορά όλους και σίγουρα κάνει την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Η Elizabeth Gilbert μέσα από το βιβλίο της Απελευθερώστε τη Μαγεία που Κρύβεται μέσα σας κάνει μια αναδρομή στη δική της ζωή και στέκεται στα σημεία εκείνα που την βοήθησαν ή την εμπόδισαν από το να ζήσει μια ζωή γεμάτη δημιουργικότητα.

Μέσα από μια αυτοβιογραφική αφήγηση συνδυάζει τις δικές της εμπειρίες από το μονοπάτι της συγγραφής με την προσπάθεια να δοθούν συμβουλές, εν είδει ενός βιβλίου αυτοβοήθειας.

Μας μιλάει για τους φόβους, για τις ιδέες – πώς έρχονται σε εμάς, είτε είμαστε έτοιμοι είτε όχι, και πώς άλλοτε επιμένουν και άλλοτε μας αφήνουν για να βρουν κάποιο άλλον­–, για το σύνδρομο της τελειότητας, για τη γνώμη και την έγκριση των άλλων.

Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης κατανοεί ότι όσα αφορούν την διαδικασία της συγγραφής, μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστούν σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αρκεί να μην αφήσουμε τον φόβο να μας κυριεύει. Να μην περιμένουμε όλα να είναι τέλεια, το «δημιούργημά» μας να είναι τέλειο. Να μην στεκόμαστε στο τι θα πουν οι άλλοι. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε την αποδοχή ούτε την έγκριση των άλλων.

Η δημιουργικότητα δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να βγει προς το έξω και να στοχεύει κάπου. Δεν χρειάζεται καν να είναι «ορατή». Μπορεί να είναι το δικό μας, προσωπικό μυστικό. Ο τρόπος μας να προχωράμε στη ζωή μας. Ο τρόπος μας να αντέχουμε στους δύσκολους καιρούς.

Το βασικό που μας μαθαίνει το βιβλίο της Elizabeth Gilbert είναι ότι όλοι είμαστε δημιουργικοί. Ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Δεν έχει σημασία αν οι ίδιοι δεν το πιστεύουμε, αν καταφέρουμε να δούμε τον εαυτό μας σαν εξωτερικοί παρατηρητές, θα δούμε πόσα πράγματα κάνουμε δημιουργικά.

Δεν είμαστε δημιουργική μόνο όταν «δημιουργούμε» κάτι ιδιαίτερο, κάτι πρωτότυπο, κάτι μοναδικό. Είμαστε όταν δημιουργούμε κάτι που μας εκφράζει, που αγαπάμε. Οπότε λοιπόν, δύο πράγματα προτείνουμε: να είστε ανοιχτοί στις ιδέες που έρχονται και να διαβάσετε οπωσδήποτε το βιβλίο Απελευθερώστε τη Μαγεία που Κρύβεται μέσα σας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Μπορούμε να γράφουμε κατεβατά για όσα μας ενέπνευσε το βιβλίο. Αλλά θα χάσει το νόημα της ατομικής δημιουργικότητας. Ελπίζουμε να το απολαύσετε, όσο και εμείς!

 

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου:

https://minoas.gr/PDF/32260_Preview.pdf

 

Leave a Reply