Η Γκιλοτίνα του Ναυπλίου – Φαίδων Κυριακού | Βιβλιοπαρουσίαση

Φυλακές Ναυπλίου, 1872.

Στο αθλιότερο δεσμωτήριο της χώρας, δύο θανατοποινίτες περιμένουν την εκτέλεσή τους. Ο Πάρις και ο Λιανός, δύο απόκληροι που δεν έχουν τίποτα κοινό, βλέπουν το κοινό τέλος τους να πλησιάζει χωρίς να γνωρίζουν πόσες μέρες τούς έχουν απομείνει.

Κλεισμένοι μέσα σε πέτρινα τείχη, προσπαθώντας να ξορκίσουν το επικείμενο τέλος, θα αναβιώσουν το παρελθόν τους με όλη τη λαμπρότητα και την τραγωδία του. Το μακρινό Παρίσι του φιλελληνισμού, έργα τέχνης και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, τραγικές σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης και ο αγώνας για επιβίωση, όλα θα αναδυθούν κι όλα θα μπλεχτούν μέσα στο μικρό κελί – ένα κελί όπου θα γεννηθεί μια αναπάντεχη φιλία.

Πόσες ανατροπές χωράει η ζωή; Πόσο πόνο και πόση λύτρωση; Πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με το αναπόφευκτο κι αυτό που άλλοι έχουν αποφασίσει για εσένα;


Ο καλύτερος τρόπος να ταξιδεύει κανείς, νοητά, είναι μέσα από ιστορίες. Βιβλία γεμάτα αναμνήσεις. Και τι πιο άμεσο, από αφηγήσεις που έχουν τις ρίζες τους στην πραγματική ιστορία και τα γεγονότα.

Η Γκιλοτίνα του Ναυπλίου λοιπόν, αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που ενώνει ανθρώπους διαφορετικού κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου. Τόσο διαφορετικοί κι όμως, η μοίρα τους τόσο κοινή.

Ο Πάρις και ο Λιανός, έμελλε να συναντηθούν στο Ναύπλιο, τις τελευταίες ώρες της ζωής τους. Θανατοποινίτες και οι δύο, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα πια, παρά μόνο το μοίρασμα της ιστορίας τους. Από την πόλη του φωτός, το μακρινό Παρίσι, μέχρι και τις μνήμες της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι αγώνες για την ελευθερία, συνδυάζονται περίτεχνα με τον φιλελληνισμό της Γαλλίας. Και όλα αυτά, εξιστορούνται μέσα σε τέσσερις τοίχους, υψωμένους και τόσο βαρείς. Πέτρινα στηρίγματα που κουβαλάνε τη δυστυχία πολλών ανθρώπων.

Κι όμως. Τα ίδια τείχη θα οδηγήσουν στη λύτρωση τους δύο ήρωές μας.

Ο συγγραφέας, Φ. Κυριακού, χρησιμοποιεί λέξεις που σε κάνουν να ταξιδεύεις. Νοσταλγία, χαρά και πόνος γίνονται όλα ένα. Είναι αλήθεια, κωμικοτραγικό, ενώ γνωρίζεις που αφηγούνται όλα, τα ξεχνάς. Βιώνεις ό,τι βίωσαν τα πρόσωπα της ιστορίας.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές. Μια απροσδόκητη φιλία γεννιέται στο δεσμωτήριο του Ναυπλίου, ενώ όλα φαίνονται πως έχουν πάρει το δρόμο τους.

Συγκινητικό μέχρι την τελευταία του σελίδα, το βιβλίο αυτό, σε γεμίζει με συναισθήματα, μαθαίνοντάς σου ταυτόχρονα την ιστορία διαφορετικών τόπων.

Έφη Καράμπελά

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

https://www.kedros.gr/spaw2/uploads/files/ksefyllismata/2020/12/kyriakou_gilotina.pdf

 

Leave a Reply