Η Ηχώ του Παρισιού – Σεμπάστιαν Φωκς | Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Πάντα λάτρευα τη ιστορία. Τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από εμένα, δεκαετίες και αιώνες πριν, με εξίταραν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις χώρες, τους τόπους που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω επισκεφτεί και θέλω να εξερευνήσω.

Έτσι, το βιβλίο ‘Η Ηχώ του Παρισιού’, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, φάνηκε ιδανικός συνδυασμός για αυτό που αναζητούσα. Βασικοί πρωταγωνιστές, η Αμερικανίδα ερευνήτρια Χάνα και ο Μαροκινός 19χρονος Τάρεκ. Δύο εντελώς άγνωστοι και άσχετοι μεταξύ τους άνθρωποι, με χιλιάδες διαφορές να τους χωρίζουν, θα βρεθούν σε έναν κοινό δρόμο, στα στενά του Παρισιού. Όμως, καταλυτικό ρόλο στην ιστορία τους παίζουν οι άνθρωποι που θα συναντήσουν στο Παρίσι. Τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν.

Η γερμανική κατοχή και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι το βασικό ιστορικό γεγονός με το οποίο ασχολείται το ο συγγραφέας του βιβλίου, Sebastian Folks. Μέσα από τις αφηγήσεις γυναικών που ζούσαν στο Παρίσι στην διάρκεια του πολέμου αλλά και από τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντά ο Τάρεκ, ο αναγνώστης βυθίζεται στο παρελθόν ανακαλύπτοντας όλο και περισσότερα πράγματα.

Πέραν των ιστορικών γεγονότων, ο συγγραφέας μας βάζει στη διαδικασία να γνωρίσουμε το Παρίσι. Σε κάθε δρόμο, κάθε στενό και στάση του μετρό γεννάται και μια ιστορία. Υπαρκτή ή όχι, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μαθαίνοντας το Παρίσι μέσα από τα μάτια ενός αγοριού, μπορείς όμως εύκολα να μπερδευτείς. Ίσως σε κάποια σημεία, ειδικά στην αρχή που δεν είσαι εξοικειωμένος με τις ορολογίες, να χάνεσαι.

Χρειάζεται αρκετή συγκέντρωση μέχρι να μπεις στο κλίμα και να νιώσεις πως έχεις κατακτήσει το νόημα του βιβλίου. Ακροβατώντας ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν, ο συγγραφέας με τις λεπτομερείς περιγραφές του, τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τα μέρη στα οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα , σε παρακινεί να φτιάξεις τις δικές σου εικόνες, με βάση τα λεγόμενά του.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ιστορίες δημιουργούνται και οι αφηγήσεις παίρνουν σάρκα και οστά. Ένα βιβλίο κυκλικό, με αρχή, μέση και τέλος. Καθαρό και λυτρωτικό. Ιδανικό για τους λάτρεις της ιστορίας και της εξερεύνησης του παρελθόντος.

Έφη Καράμπελα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Οι αντίλαλοι του παρελθόντος στο μέλλον

Ένας γαλλοαλγερινής καταγωγής νεαρός και μια Αμερικανίδα ερευνήτρια, εξερευνούν τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας του Παρισιού.

Η ηχώ του Παρισιού είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για τις χαμένες ψυχές στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ιστορία του διαδραματίζεται με φόντο το Παρίσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ –μια πόλη όπου σε κάθε σε κτίριο φαίνεται να αντηχεί ένα κρυφό παρελθόν, οι σκιές του Βισύ και της Αλγερίας.

Η Αμερικανίδα μεταδιδακτορική ερευνήτρια Χάνα κι ο νεαρός Μαροκινός Τάρεκ, που το ’χει σκάσει από το σπίτι του, μπορεί να μην έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, επηρεάζονται ωστόσο από τα φαντάσματα που κυκλοφορούν με το φως της μέρας στο Παρίσι. Η Χάνα ακούει τις απίστευτες μαρτυρίες των γυναικών που έζησαν στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής· θέλοντας να κατανοήσει τις ζωές τους, και μέσα από αυτές και τη δική της, ανακαλύπτει μια πόλη γεμάτη στοιχεία και διασυνδέσεις.

Στα προάστια των μεταναστών, ο Τάρεκ ψάχνει τη μητέρα, που γνώρισε ελάχιστα. Αθώος όπως είναι, το κάθε βουλεβάρτο, ο κάθε σταθμός του μετρό και η κάθε γωνιά του δρόμου αποτελούν γι’ αυτόν πηγή έκπληξης. Σ’ αυτό το βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, ο Faulks ασχολείται με τα ζητήματα της αποικιοκρατίας μετανάστευσης, της αδικίας και της ταυτότητας. Με μεγάλη πρωτοτυπία και σκοτεινό χιούμορ, η Ηχώ του Παρισιού μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσα χρειάζεται πράγματι να ξέρουμε ώστε να ζήσουμε μια ζωή που να έχει αξία.

Leave a Reply