Η Μαλαματένια Βελανιδιά – Μιχάλης Μακρόπουλος | Βιβλιοπρόταση

Πόσοι από εμάς μεγαλώσαμε με παραμύθιαΗ πιο γλυκιά ώρα της κάθε ημέρας.  

Καθώς περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότερο γίνεται συνειδητό, πως τα παιδικά βιβλία, απευθύνονται όχι μόνο στα  μικρά παιδιά ως μέσο για να κοιμηθούν νωρίς, αλλά και στους ‘μεγάλους’.  Γεμάτα ιστορίες βγαλμένες από το μυαλό, πλασμένες με όμορφα λόγια, τους μαθαίνουν, όσα ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ‘Η Μαλαματένια Βελανιδιά’ του Μ. ΜακρόπουλουΈνα παιδικό βιβλίο, που με την πρώτη ματιά, το πρώτο ξεφύλλισμα, σε κερδίζει. Από τη μία η εικονογράφηση της Κ. Χαδουλού, σου δημιουργεί ηρεμία, γεμίζεις χρώματα, ανυπομονείς να γνωρίσεις τους ήρωες της ιστορίας και από την άλλη  

Η μικρή Αθηνά -η μικρή ηρωίδα του βιβλίου- , μπαίνει σε μια περιπέτεια εξερεύνησης, απλώς ακολουθώντας ένα βελανίδι διαφορετικό από τα άλλα.   Εμπιστευόμενη το ένστικτό της, οδηγείται στο δάσος, κοντά στο χωριό της.. 

Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπη με το αίσθημα του φόβου. Απέναντι στο σκοτάδι και στο γεμάτο από φαινομενικά άγρια ζώα, η Αθηνά θα βρει το προορισμό της με τη βοήθειά τους. Κάτω από το φως του φεγγαριού, τα ζώα του δάσους θα γίνουν φίλοι της. Ο παιδικός έρωτας ζωντανεύει.  

Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, όλα γίνονται πιο όμορφα, κατανοητά.  

Η Μαλαματένια Βελανιδιά, αποτελεί μια ιστορία ολοκλήρωσης και υπενθύμισης για τη σχέση και τη δύναμη της φύσης στη ζωή όλων.  Το μικρό αυτό βιβλίο, είναι ικανό να σου μάθει πολλά. Εμπιστοσύνη, ωριμότητα, αγάπη. Εικόνες βγαλμένες από μυθικούς κόσμους, με ονειρικά πλάσματα.  

 

‘θαρρείς και το κορίτσι είχε τον δικό του ήλιο’ 

 Έφη Καράμπελα 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

https://kaleidoscope.gr/el/logotexnia-gia-paidia/9789604711970–h-malamatenia-velanidia-564.html

Η Αθηνά προχώρησε, άφησε πίσω τα σπίτια που κοιμόνταν τυλιγμένα στην κάπα του σκοταδιού και κουκουλωμένα με τις σκεπές τους, και λίγο παρακάτω το δάσος την κύκλωσε, έκλεισε γύρω της. Ένιωθε τα δέντρα ν’ ακολουθάνε τα βήματά της, σαν να ψιθύριζαν μυστικά γι’ αυτήν…

Μια ονειρική ιστορία ωρίμανσης και αφύπνισης για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες, με κεντρικό πρόσωπο τη δεκάχρονη Αθηνά. Και με οδηγό στο ταξίδι της το μαγικό βελανίδι τής μαλαματένιας βελανιδιάς. Ανέλπιστοι φίλοι και εχθροί, ζώα, δέντρα και πουλιά σοφά, γενναία, πονηρά, νεράιδες φεγγαρόμορφες… Όλη η μαγεία τής μέσα και της έξω φύσης επιστρατεύεται για χάρη του παιδικού αχαρτογράφητου έρωτα. Μια ολονύχτια περιπέτεια στο δάσος, σύγχρονη και αλλοτινή, στα χνάρια του ελληνικού παραδοσιακού παραμυθιού. Θαρρείς και το κορίτσι είχε το δικό του ήλιο.