Νέα κυκλοφορία: Σκάκι – Κρίστιαν Μαν | Εκδόσεις Αντίποδες

Σκάκι. Ο κόσμος σε 64 τετράγωνα

του Κρίστιαν Μαν

Μετάφραση: Νίκος Θεοδωρόπουλος

64 τετράγωνα, 32 κομμάτια, ελάχιστοι απλοί κανόνες, που συνθέτουν όμως έναν ολόκληρο ξεχωριστό κόσμο. Το βασιλικό παιχνίδι του σκακιού γοητεύει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο εδώ και πάνω από 1.500 χρόνια. Ο Κρίστιαν Μαν ακολουθεί βήμα προς βήμα αυτό το συναρπαστικό φαινόμενο, αναλύοντας την ιστορία και την κουλτούρα ενός παιχνιδιού που ήταν πάντοτε κάτι περισσότερο από μια απλή διασκέδαση. Ιστορικές παρτίδες του παρελθόντος και αγώνες ανάμεσα στους σύγχρονους κορυφαίους σκακιστές, η ζωή και η σκέψη των παιχτών, αλλά και η κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική σημασία του παιχνιδιού, όλα όσα συνθέτουν τη γοητεία του σκακιού αναλύονται εδώ διεξοδικά

«Παρά τις ποικίλες συζητήσεις για το παιχνίδι του σκακιού, ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε: το σκάκι είναι απόλυτα αφηρημένο, υπερβαίνει κάθε συγκεκριμέ­νη εφαρμογή και δεν έχει καμία άμεση πρακτική χρή­­­­­­ση. Ο Αμερικανός συγγραφέας Ρέυμοντ Τσάντλερ πε­­ριέγραψε κάποτε δηκτικά το σκάκι ως “την πιο πο­­­λύπλοκη μορφή σπατάλης της ανθρώπινης ευφυΐας, τέ­­­τοια που όμοιά της μόνο έξω από μια διαφη­­μιστική εταιρεία μπορεί να βρει κανείς”. Ίσως όμως ακριβώς αυτή η υποτιθέμενη μη χρησιμότητα να έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ακατάσβεστη γοητεία του βασιλικού παιχνιδιού.»

Ο Κρίστιαν Μαν (γενν. 1971) είναι καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Μάνχαϊμ. Στα νεανικά του χρόνια ήταν μέλος της Γερμανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και κατέχει τον τίτλο του διεθνούς μαιτρ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη σημασία και τη θέση του αθλητισμού στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Άλλα έργα του: Die Demagogen und das Volk: Zur politischen Kommunikation im Athen des 5. Jahrhunderts v. Chr., De Gruyter, Βερολίνο 2007· Die Gladiatoren, Beck, Μόναχο 2013.