Η ζωή όπως είναι – Ηρώ Σκάρου

Η ζωή όπως είναι

Πώς θα σας φαινόταν να διαβάσετε ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες, οι οποίες δείχνουν την ζωή όπως ακριβώς είναι; Ή όπως φανταζόμαστε πως είναι. Στιγμές δηλαδή ανθρώπων που φωτίζουν πολλές και διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας. Αυτό είναι που προσπαθεί να μας μεταφέρει η Ηρώ Σκάρου, στο τελευταίο της βιβλίο, «Η ζωή όπως είναι»,  που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στο βιβλίο, εμπεριέχονται 24 ξεχωριστά διηγήματα, ανθρώπων απλών, που το δίχως άλλο, σε ξαφνιάζουν. Άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος της κάθε ιστορίας, έχεις και από κάτι να αναλογιστείς.

Μπαίνεις αβίαστα σε ένα κύκλο σκέψεων και ταύτισης με τους ήρωες, από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου, ανεξάρτητα από το αν έχεις ζήσει παρόμοια γεγονότα ή όχι.

157 σελίδες γεμάτες από ανατροπές, έρωτες, λάθη, μυστικά, οικογενειακές στιγμές και συγκινήσεις που θα σου μείνουν χαραγμένες στο μυαλό.

Όλα αυτά, σου δημιουργούν μια όμορφη νοσταλγία, ή και μελαγχολία, θα τολμούσα να πω. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα,  το τέλος της ιστορίας είναι πιο σκληρό και αναπάντεχο από όσο αντέχει κανείς.

Εξάλλου, έτσι είναι και η ίδια η ζωή – Δεν μπορείς να την προβλέψεις πάντα.

Ο τρόπος που μεταφέρει όλες αυτές τις αφηγήσεις η συγγραφέας, είναι ομολογουμένως καθηλωτικός. Σαν να σε υπνωτίζει και θες να τελειώσεις το βιβλίο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Οι ήρωες των διηγημάτων, είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, που αν τους συνδέσεις όλους μαζί, βγαίνει το πιο σωστό νόημα για τη ζωή όλων μας.

Σε αντίθεση με άλλα  τέτοιου είδους βιβλία, που εξιστορούν συμβάντα της καθημερινής ζωής ανθρώπων, το συγκεκριμένο, δίνει ένα άλλο βάθος και μια περισσότερη σημασία στον ψυχισμό των ηρώων που αφηγούνται.

Αξίζει σίγουρα μια θέση στη βιβλιοθήκη και πολύ περισσότερο δίπλα στο κομοδίνο σας, ώστε σε κάθε στιγμή, όποτε και αν το θελήσετε, να ανατρέξετε στις όμορφα δοσμένες ιστορίες  της Σκούρα.

‘Εφη Καράμπελα

https://www.kedros.gr/product/9030/opws-einai.html