Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ – Trudi Kanter

Το βιβλίο Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο, πραγματεύεται τα γεγονότα της ανόδου του ναζισμού και του Χίτλερ, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις ζωές των εβραίων.

Η Trudi Kanter, μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μας ξεδιπλώνει το προσωπικό της βίωμα και τον τρόπο που η ζωή της άλλαξε ριζικά, με την εισβολή του Χίτλερ στην Αυστρία. Δεν θα το χαρακτήριζα ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, παρά περισσότερο μια μαρτυρία της φρίκης που βιώνει κανείς όταν μπαίνει στο στόχαστρο ενός παρανοϊκού ηγέτη και ενός παγκοσμίου πολέμου.

Η Trudi είχε μια καλή ζωή, γεμάτη δημιουργία, ταξίδια, φλερτ, μουσική και όλα όσα κάνουν μια ζωή όμορφη. Η έλευση των γερμανικών τανκ στους δρόμους της Βιέννης, σήμανε για εκείνη τον κώδωνα του κινδύνου. Ήξερε ότι όντας εβραίοι, εκείνη και ο σύζυγός της, κινδύνευαν άμεσα.

Στο βιβλίο δεν γινόμαστε μάρτυρες μόνο της ιστορίας της Trudi, αλλά μας δίνεται και μια αρκετά καλή αίσθηση του τι επικρατούσε την περίοδο εκείνη σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια κατά βάση ιστορία αγάπης, αναγκασμένη όμως να ανθίσει σε ένα πλαίσιο βίας και ξεριζωμού.

Η ιστορία δεν είναι άρτια λογοτεχνικά, καθώς πρόκειται για μια βιογραφική αφήγηση. Είναι όμως γεμάτη από τις ατέλειες και τις ομορφιές που έχει η ίδια η ζωή, σε συνθήκες δύσκολες και σκληρές. Είναι μια ιστορία που μας δείχνει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, αλλά μπορεί κάποτε να ξανά μπορέσει δειλά-δειλά να ζήσει τη ζωή που επιθυμεί.

Δεν είναι απαραίτητα μια ιστορία δύναμης ή θάρρους. Το να είναι μια γυναίκα δυνατή ή ικανή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα της εξασφαλίσει την επιβίωση. Πολλά πράγματα είναι θέμα συγκυριών. Οπότε το βιβλίο Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, για μένα ήταν σαν να παρακολουθώ την υποκειμενική αλήθεια μιας συγκριμένης γυναίκας, σε συνδυασμό με ιστορικά γεγονότα.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, θα σας βάλει σε σκέψεις.

Συλβάνα Παπαϊωάννου


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Διαβάστε ένα απόσπασμα εδω:

http://www.kleidarithmos.gr/main/books/84224/

Η ονειρεμένη ζωή ενός εστέτ ζευγαριού της Βιέννης ανατρέπεται από την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων του Χίτλερ.

Το 1938, η όμορφη και χαρισματική Τρούντι Κάντερ σχεδιάζει καπέλα για τις πιο καλοντυμένες κυρίες της Βιέννης. Συχνάζει στα περίφημα κοσμικά καφέ και κάποια στιγμή ερωτεύεται παθιασμένα τον Βάλτερ Έρλιχ, έναν γοητευτικό επιχειρηματία. Ωστόσο, καθώς τα τανκς του Χίτλερ προελαύνουν στην Αυστρία, ο κόσμος αυτού του νεαρού ζευγαριού Εβραίων καταρρέει.

Με πρόζα που πετάει σπίθες, το Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ αφηγείται την αληθινή ιστορία της απίστευτης διαφυγής της Τρούντι και του Βάλτερ από τη Βιέννη στην Πράγα και από εκεί στο βομβαρδιζόμενο Λονδίνο, εν μέσω της φρίκης που κατάπινε ολόκληρη την Ευρώπη. Το κουράγιο, η ευρηματικότητα και η επιμονή της, που κράτησαν την ίδια και τον αγαπημένο της ζωντανούς, καθιστούν τούτο το βιβλίο ένα ανεξίτηλο ιστορικό αγάπης και επιβίωσης.

Το βιβλίο βρήκε τυχαία μια Αγγλίδα επιμελήτρια εκδόσεων χαζεύοντας σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στο Λονδίνο, και τώρα οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία της Τρούντι Κάντερ.

%d bloggers like this: