Κονέκτικατ – Στέργια Καββάλου

Κονέκτικατ

Διαβάζοντας πολλά βιβλία ανά διαστήματα, μπορώ πλέον να καταλάβω τη διαφορετικότητα κάποιων. Αυτό μου συνέβη, από το πρώτο κιόλας ξεφύλλισμα του «Κονέκτικατ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Η Στέργια Καββάλου, έχει δημιουργήσει 25 ξεχωριστές ιστορίες, οι οποίες καθόλου προβλέψιμες δεν είναι. Η αλήθεια είναι πως, διαβάζοντας το πρώτο διήγημα, «Όταν λείπει η γάτα», κάπου μπερδεύτηκα, κάπως, κάτι, δεν είχα αντιληφθεί σωστά. Ίσως να περίμενα κάτι άλλο από αυτό που στην πραγματικότητα ήταν.

Ήταν -κατ’ εμένα- μια αρκετά περίεργη ιστορία.

Όμως, προχωρώντας τις σελίδες, στα παρακάτω μικρά κεφάλαια του βιβλίου, μου έγινε περισσότερο κατανοητός ο τρόπος  με τον οποίο έγραφε και εκφραζόταν η συγγραφέας.

Μερικά από τα θέματα που θίγονται αφορούν τους περίπλοκους οικογενειακούς δεσμούς, έρωτες που απογοητεύουν, ανθρώπους απλούς μέσα στη ρουτίνα και τη «ρόδα» της καθημερινότητας, οι οποίοι ονειρεύονται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή τους.

Πολύ διαφορετικά όλα μεταξύ τους, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Και τα 25 διηγήματα, μιλούν με αρκετά ωμό και ευθύ τρόπο, για την βία, τη καταπίεση, την απώλεια που μπορεί να βιώνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Ο πόνος έτσι και αλλιώς δεν κάνει εξαιρέσεις.

Με μερικές ιστορίες από αυτές ταυτίζεσαι, με άλλες κλαις ή και γελάς, ενώ κάποιες άλλες σε αιφνιδιάζουν -ευχάριστα ή δυσάρεστα-. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλους τους ήρωες, λίγο πολύ, τους συμπονάς και οδηγείσαι ασυναίσθητα σε συνομιλία μαζί τους.

Η χρήση πρωτοπρόσωπης αφήγησης, η ύπαρξη μικρών διαλόγων καθώς και η επισήμανση σε ορισμένα σημεία των εσωτερικών σκέψεων των ηρώων, κάνουν το κείμενο πιο άμεσο και παραστατικό.

Το «Κονέκτικατ», είναι από εκείνα τα βιβλία που πρέπει (ίσως και να οφείλεις) να τα διαβάσεις χωρίς να τα διακόψεις. Διότι, αν σταματήσεις για λίγο ή και για περισσότερο, θα χαθεί όλη η σύνδεση ανάμεσα σε εκείνο και σε σένα.

Υπάρχει μέσα του μια μοναδική ροή που θες να τη τηρήσεις, ώστε να το καταλάβεις.

Έφη Καράμπελα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν

Κονέκτικατ