Απολαύσεις της Καπούης – Σπύρος Κακατσάκης

Απολαύσεις της Καπούης

Πρόσφατα, ολοκλήρωσα την ανάγνωση του αστυνομικού μυθιστορήματος Απολαύσεις της Καπούης του Σπύρου Κακατσάκη. Από την πρώτη στιγμή, η ατμοσφαιρική γραφή του με καθήλωσε. Η Λήμνος του 1996 ζωντανεύει με ρεαλισμό, με τα γραφικά τοπία και τους καθημερινούς ανθρώπους να γίνονται το φόντο μίας μυστηριώδους εξαφάνισης. Η Δέσποινα, μια νεαρή κοπέλα γεμάτη όνειρα, εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω της ένα αίνιγμα. Παράλληλα, στην Αθήνα του 2022, ο Αποστόλης έρχεται αντιμέτωπος με εφιαλτικές προβλέψεις για το μέλλον του, σε μια εμπειρία ύπνωσης που μοιάζει με εφιάλτη. Η μοίρα φέρνει τους δρόμους του Αποστόλη και της Ελισάβετ, της κολλητής φίλης της Δέσποινας, να διασταυρωθούν. Μαζί, ξεκινούν μια ανησυχητική έρευνα, ψάχνοντας απαντήσεις για τις δύο εξαφανίσεις. Η αλήθεια που θα φέρουν στο φως, όμως, είναι πιο σκοτεινή από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν.

Σταδιακή Κορύφωση της Αγωνίας

Ο Κακατσάκης χειρίζεται με μαεστρία την πλοκή, ενώνοντας με δεξιοτεχνία τις δύο ιστορίες, αφήνοντας τον αναγνώστη να αναρωτιέται ποια σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Η αγωνία κορυφώνεται σταδιακά, καθώς αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα κομμάτια του παζλ. Εκτός από την πλοκή, αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η εις βάθος ψυχογράφηση των χαρακτήρων. Ο συγγραφέας πλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με τα δικά τους κίνητρα, τις δικές τους αδυναμίες και τα δικά τους μυστικά. Η Ελισάβετ, γεμάτη αποφασιστικότητα και πείσμα, ηγείται της έρευνας, μη διστάζοντας να θυσιάσει τα πάντα για να βρει την αλήθεια για την εξαφανισμένη φίλη της. Ο Αποστόλης, παλεύοντας με τα δικά του δαιμόνια, έρχεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα και σκληρές επιλογές.

Το βιβλίο οι Απολαύσεις της Καπούης θέτει και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Η αδικία, η διαφθορά, η εκμετάλλευση, η βία, όλα αγγίζονται με ευαισθησία, δίνοντας τροφή για σκέψη. Επιπλέον, η γλώσσα του συγγραφέα είναι πλούσια και μεστή, χωρίς ωστόσο να γίνεται κουραστική ή δυσνόητη. Χρησιμοποιεί με άνεση λογοτεχνικά σχήματα και μεταφορές, προσδίδοντας βάθος και χρώμα στην αφήγηση. Καταφέρνει να ζωντανέψει με τα λόγια του τοπία, ατμόσφαιρες και συναισθήματα, μεταφέροντας τον αναγνώστη στο κέντρο της δράσης.

Ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, όχι με την πολύ συνηθισμένη δομή ενός αστυνομικού, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο