Ίσως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον – Λόρι Γκότλιμπ

Ίσως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον

Τη στιγμή που έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο της Λόρι Γκότλιμπ, Ίσως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον, αμφιβολίες κατέκλυσαν το μυαλό μου. «Άραγε, χρειάζεται να διαβάσω εγώ ένα τέτοιο βιβλίο; Τι καινούριο μπορεί να προσθέσει σε όσα ήδη γνωρίζω και έχουν κατασταλάξει μέσα μου; Πρόκειται μήπως για ένα ακόμη βιβλίο αυτοβελτίωσης, που αποσκοπεί μονάχα στο να γεμίσουν τα ταμεία των εκδοτικών;» Ήμουν, λοιπόν, το λιγότερο επιφυλακτική και κάπως προκατειλημμένη.

Διαβάζοντας τις πρώτες 5 σελίδες, αν θυμάμαι καλά, τα σύννεφα αμφιβολίας παραμερίστηκαν, το αίσθημα της ευφορίας ήρθε να πάρει τη θέση τους και έμεινε εκεί μέχρι τέλους.

Η ψυχοθεραπεύτρια, Λόρι Γκότλιμπ, έγραψε για τις ψυχές των ανθρώπων, ακουμπώντας στα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, κατανοώντας κάθε τους πλευρά και ερμηνεύοντας κάθε τους ενέργεια χωρίς ν’ ασκεί κριτική. Με λόγια απλά, κατανοητά, εξήγησε τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης και δράσης, απενοχοποιώντας ακόμη και τις πιο σκοτεινές ιδέες.

Η πίστη μου στην αξία της ψυχοθεραπείας δεν κλονίστηκε ποτέ. Κάποτε ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά, όμως το άφησα για αύριο, γιατί ίσως δεν πίστεψα αρκετά σε αυτή την αγάπη, ωστόσο πάντοτε επιστρέφω σε αυτήν κι αναζητώ βιβλία που θα με κάνουν να ψηλώσω λίγο ακόμα.

Η συγγραφέας μέσω των δικών της βιωμάτων, της δικής της εξέλιξης αλλά και των θεραπευόμενών της, θίγει καίρια ερωτήματα και απαντάει σε αυτά τεκμηριώνοντάς τα επιστημονικά, χωρίς ωστόσο να κουράζει ή να βαραίνει την αναγνώστρια ή τον αναγνώστη.

Καταγράφει και αποδέχεται όλα τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, ως μέρος της ζωής μας και της εξέλιξής μας, αγκαλιάζει κάθε φόβο και ερμηνεύει κάθε συναίσθημα, χωρίς ν’ απορρίπτει κάποιο απ’ αυτά. Η αποδοχή του φόβου, της ασθενείας, του λάθους, του θανάτου, της απώλειας είναι μια συνεχής πάλη, ένας μονόδρομος, ο πιο δύσβατος αλλά και ο πιο αναγκαίος για την ψυχική ανάταση κι ολοκλήρωση.

Και έτσι, με μια ειλικρίνεια που σε κερδίζει, εκμαιεύεται φως μέσα από κάθε κεφάλαιο, μέσα από κάθε ιστορία, που επιλέγει να μοιραστεί μαζί μας. Η ανθρώπινη ματιά, σε συνδυασμό με την επιστημονική προσέγγιση, μεγαλώνουν την αξία του βιβλίου και ίσως ο συνδυασμός με το χιούμορ, να είναι οι αιτίες που γίνεται τόσο απολαυστική η ανάγνωσή του.

Το αίσθημα της συμμετοχής σε κάθε συνεδρία είναι έντονο, σου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσεις πότε τις σκέψεις της θεραπεύτριας ή του θεραπευτή και πότε του θεραπευόμενου ή της θεραπευόμενης, κατανοώντας σε βάθος τη διαδικασία αλλά και την αξία της.

Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο στην εαυτή σας , στον εαυτό σας ή σε αγαπημένα σας πρόσωπα, επιλέξτε αυτό το βιβλίο, διαβάστε το, επενδύστε χρόνο σε αυτό και σε σας ταυτόχρονα.

Let it be ~

Τώρα που -για ακόμη μια φορά- οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν, ο χρόνος κυλά και σιγά σιγά και μεις θα φτάσουμε να γυρίσουμε ακόμη μια σελίδα• τώρα, αυτή τη σημαντική στιγμή για εμένα, μια περίοδο που αισθάνομαι να ασφυκτιώ από τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζω καθημερινά, ήρθε ένα βιβλίο αποκάλυψη, να ακουμπήσει κάθε κομμάτι της ψυχής μου, να με κάνει να κλάψω(με ένα κλάμα λυτρωτικό) αλλά και να γελάσω, αναγκάζοντάς με “να κατέβω τρυφερά μέσα μου”, όπως θα έλεγε κι ο τεράστιος Χρόνης Μίσσιος.

Μουτσοπούλου Έλλη

Το βιβλίο Ίσως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera.

https://www.operabooks.gr/book_details.php?books_id=246