Ο Τυπογράφος – Τάκης Γεράρδης

Ο Τυπογράφος

Η τυχαιότητα με την οποία συνδέεται η ζωή δύο εντελώς αντίθετων χαρακτήρων, είναι το βασικό στοιχείο που ξεδιπλώνει την ιστορία του βιβλίου Ο Τυπογράφος, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή.

Ο συγγραφέας αποκαλύπτει με επιδεξιότητα την εσωτερική αναζήτηση του πρωταγωνιστή, του Χριστόφορου, καθώς προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει τυπογράφος. Όμως, η μοίρα τον οδηγεί σε μια αναπάντεχη συνάντηση με τον Αχιλλέα, έναν μαφιόζο.

Στην πορεία θα αναρωτηθούμε:  Είναι ελεύθεροι οι άνθρωποι να διαμορφώσουν τη δική τους ζωή, τελικά; Ή μήπως η μοίρα είναι υπαίτια για όλα;

Ο Χριστόφορος είναι εργάτης στη λαχαναγορά του Ρέντη. Προσπαθεί όμως να ξεφύγει από τη νύχτα και το μεροκάματο. Η σύντροφός του δουλεύει σε μια φαρμακευτική και έχει συνεχώς στα χέρια της διαφημιστικά φυλλάδια. Από εκεί παίρνει την ιδέα ο Χριστόφορος και ονειρεύεται να γίνει μια μέρα τυπογράφος.

Ο Αχιλλέας είναι ένας μαφιόζος. Ένας νονός της νύχτας με άκρες παντού. Σεξεργασία, ναρκωτικά, μπραβιλίκια σε νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας. Η ζωή του όμως θα κινδυνεύσει και αυτό θα φέρει τον Χριστόφορο στον δρόμο του.

Τα χρόνια περνάνε. Μια φιλία γεννιέται ανάμεσα στους δύο άντρες. Ανάμεσα στους δύο κόσμους που ξετυλίγονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο Τυπογράφος.

Ο Τάκης Γεράρδης μάς παρουσιάζει μια Αθήνα που παραπέει. Χαρακτήρες που θα έκαναν τα πάντα για να κερδίσουν αυτό που θέλουν. Απληστία κυριαρχεί παντού και οι ήρωες του βιβλίου ακροβατούν ανάμεσα στα πρέπει και στη ευκολία της ζωής.

Τελικά, όπως αναγράφει και το οπισφόφυλλο του βιβλίου, κάνουν λάθος τα άστρα; Εμείς καθορίζουμε τη ζωή μας ή οι τυχαίες μας πράξεις; Η επιλογή μας τη δεδομένη στιγμή;

 

https://www.graphi.gr

Ο τυπογράφος – Τάκης Γεράρδης

Ο τυπογράφος

Ο τυπογράφος

Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Τάκης Γεράρδης

Επιμέλεια: Μαρώ Τριανταφύλλου

Σελίδες 352

ISBN: 978-618-5638-21-4

Τιμή: 17,90€

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Ο νεαρός Χριστόφορος δουλεύει αχθοφόρος στη λαχαναγορά του Ρέντη. Διαβάζει τη βιογραφία του Γουτεμβέργιου, γοητεύεται και ονειρεύεται να μπει στον κόσμο των τυπογράφων.

Ο Αχιλλέας είναι νονός της νύχτας. Ο κόσμος του περιστρέφεται γύρω από το βρώμικο χρήμα, τις προστασίες και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Θα συναντηθούν εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού και μια βαθιά και ειλικρινής φιλία θα γεννηθεί.

Βιοπάλη αλλά και παραχαράξεις παλαιών βιβλίων, απαγωγές, λαθρεμπόριο τσιγάρων, έρωτες και απιστίες, μα πάνω από όλα αληθινές φιλίες με μπέσα, θα στιγματίσουν τους ήρωες του βιβλίου.

Χορευτές μπαλέτου δίπλα σε μπράβους, μισότρελοι και πληρωμένοι εκτελεστές, άντρες στρέιτ και αμφί,  ονειροπόλοι αχθοφόροι, κυρίες σπιτιών και πόρνες πολυτελείας, μασόνοι, τζαζίστες, μεγαλογιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες με μαφιόζικη δράση, αποτελούν έναν αληθοφανή θίασο με κομπάρσους και πρωταγωνιστές στις γεμάτες ρεαλισμό σελίδες του μυθιστορήματος.

Κι ως το τέλος πλανώνται τα ερωτήματα:

Οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή μόνοι τους;

Ή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη;

Κάνουν λάθη τα άστρα;

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Τάκης Γεράρδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και δημοσιογραφία στο Frei Universitat Berlin. Ζει στην Αθήνα. Διηγήματά του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί σε διαγωνισμούς και αρκετά δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, ορισμένα δε εξ’ αυτών έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκδόσεις. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Πέτρο Συνοδινό, Νικόλα Γκίνη. Παναγιώτη Παυλάκη και Δημήτρη Βλαχάκη.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Ηφαιστιογενή πετρώματα, Αθήνα 1988, ποιήματα.

Καφές ένα αραβικό παραμύθι, 1999, Τροχαλία, δοκίμιο.

Άλογα και φίλιπποι εν δράσει, 2000, Alta grafico, δοκίμιο.

Το Αλφαβητάρι του καφέ, 2001, Alta grafico, δοκίμιο.

Τα Κομπολόγια, 2015, Κέδρος, μυθιστόρημα.

Το Καμίνι, 2016, Κέδρος, μυθιστόρημα.

Η Κουρελού, 2021, Φιλιππότης, διηγήματα.

Ο Οιδίποδας στην Τήνο, 2022, Φιλιππότης, αστυνομικό μυθιστόρημα.

Το βιβλίο Ο Τυπογράφος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή

Ο Τυπογράφος