Το κορίτσι & Το Κορίτσι – Εκδόσεις Πουά

Το κορίτσι & Το Κορίτσι

Αν είστε παρατηρητικοί, το εξώφυλλο του βιβλίου Το Κορίτσι & Το Κορίτσι σας προϊδεάζει για το τι μέλει γενέσθαι. Και, όχι, δεν εννοούμε ότι η ιστορία αφορά ένα κορίτσι, ή ένα άλλο κορίτσι.. Το λέει ο τίτλος, αφού…

Διαβάζουμε εικονογραφημένα βιβλία με στόχο την εικόνα ή την ιστορία; Ή και τα δύο;

Διαβάζουμε εικονογραφημένα βιβλία γιατί είναι δόσεις μαγείας, γεμάτες χρώματα.

Για κάποιους το βιβλίο της Σοφιάννας Θεοφάνους, σε εικονογράφηση Λέλας Στρούτση, φαντάζομαι δεν θα θεωρείται μια ιστορία για παιδιά. Δεν είναι ένα παραμύθι, παρόλα τα όμορφα χρώματα και τη μορφή του. Για κάποιους.

Για μένα, προσωπικά, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που κάλλιστα μπορεί να διαβαστεί σε ένα παιδί. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει το ενήλικο άτομο που θα αναλάβει αυτό το έργο, να έχει το ίδιο πρώτα περάσει από τις πανέμορφα εικονογραφημένες σελίδες του βιβλίου. Να διαβάσει τα κομμάτια της ιστορίας και να βρει την αλήθεια του μέσα σε αυτά.

Η «κριτική» αλληγορικών ιστοριών, ποτέ δεν είναι εύκολη. Καθώς μοιάζει σαν να κρίνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τον τρόπο που βιώσαμε την συνάντηση με την πλοκή και τους χαρακτήρες του βιβλίου.

Το Κορίτσι & Το Κορίτσι είναι ένα όμορφο βιβλίο, των εκδόσεων Πουά, που μέσα από υπέροχα σχέδια και έναν φοβερό συνδυασμό χρωμάτων, είναι σαν να κάνουμε ένα fast forward στην λύση μερικών υπαρξιακών προβλημάτων.

Και θα αναρωτηθείτε πολύ εύστοχα, γιατί να αγοράσω/διαβάσω ένα βιβλίο – και δη να το διαβάσω σε ένα παιδί – που μοιάζει με παραμύθι, αλλά θα με κάνει να βιώσω υπαρξιακά ερωτήματα;

Και η απάντησή μου είναι, γιατί δεν υπάρχει πιο υπέροχη αίσθηση από το να διαβάζεις ένα ολιγοσέλιδο «παραμύθι», να τρέχεις μέσα από ένα λαβύρινθο χρωμάτων και στο τέλος, ξέπονοα, να χαμογελάς!

Μέσα από το παρόν άρθρο, δεν στοχεύω μόνο στο να σας πω ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε, αλλά θα ήθελα με κάποιον τρόπο να μεταφέρω αυτή την ευχάριστη αίσθηση που μου άφησε η όμορφη συνεργασία συγγραφέως και εικονογράφου, καθώς γύριζα κάθε σελίδα και ειδικά όταν έφτασα στην τελευταία.

Συλβάνα Παπαϊωάννου

https://www.pouabooks.gr/product/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9/