Mexican Gothic – Silvia Moreno Garcia

Mexican Gothic

Mexican Gothic

Αγαπητές και αγαπητοί, ο λόγος σε μια Μεξικανή συγγραφέα, που, παρόλο το νεαρό της ηλικίας της, κατάφερε να δημιουργήσει μια τόσο ιδιαίτερη και σκοτεινή ιστορία.

Μια καλογραμμένη γκοθικ ιστορία σε ένα στοιχειωμένο σπίτι, που η γοτθική αρχιτεκτονική του ταιριάζει αναμφίβολα στην εξέλιξη της. Τα στοιχεία της φυσης πρωτοστατούν και έχουν τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη.

Η Νοεμί είναι ένα κορίτσι που αναζητά τη δική του ταυτότητα, σε έναν κόσμο πατριαρχικό, όπως καλά τον γνωρίζουμε• η μόνη της ασπίδα είναι να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους και τις καταστάσεις χαλαρά και ανέμελα.

Μελλοντικά, ίσως γίνει μία ανθρωπολόγος, για την ώρα, όμως, θα καταλήξει σε ένα άγνωστο μέρος, με σκοπό να σώσει την ξαδέρφη της από το σκοτάδι, το δικό της ή αυτό που τη βύθισαν άλλοι(;), αυτό θα προσπαθήσει να ανακαλύψει η Νοεμί στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Το φεμινιστικό προφίλ της ηρωίδας αλλά και όλης της ιστορίας κερδίζουν εύκολα το ενδιαφέρον σου. Η ιστορία βασίζεται στη φαντασία…ή όχι μόνο…μάλλον η βάση όλου του βιβλίου είναι η ίδια η δομή της κοινωνίας• ο άντρας η κεφαλή, ένας επίγειος θεός, οι γυναίκες μέσα και όργανα αναπαραγωγής, αλλιώς θεωρούνται ασήμαντες.

Η αναφορά σε μια σπουδαία γυναίκα, την Αδελφή (Σορ) Χουάνα Ινές Ντε Λα Κρουθ, μια μοναχή, καταξιωμένη ποιήτρια και φεμινίστρια, από τις πρώτες σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνει άλλη ένταση σε ολόκληρη την ιστορία. Το έργο της, που επιλέγει η συγγραφέας να αναφέρει σε κομβικό σημείο, δίνει έναν ακόμη πιο φεμινιστικό χαρακτήρα στο κείμενο.

Επίσης, γίνεται αναφορά στον Ίνκουμπους, που είναι αρσενικός δαίμονας και επισκέπτεται τις γυναίκες ενόσω κοιμούνται για να προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή μαζί τους και στον Άδη που έκλεψε την Περσεφόνη χωρίς τη θέληση της. Οι τελευταίες δύο αναφορές επισημαίνουν τον ρόλο της γυναίκας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα, αντικείμενο πόθου, ένα όργανο καταξίωσης για το αρσενικό, με το οποίο θα μπορέσει να διαιωνίσει τη δική του αλήθεια.

Θεωρώ πως η ιστορία έμοιαζε κάποιες φορές στο μοτίβο ιστοριών με δαίμονες και πως σε κάποια σημεία ίσως υστερούσε γιατί δεν υπήρχε μια λογική σειρά.. όμως, στα βιβλία φαντασίας υπάρχει λογική; Δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για να σας πει με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον μου διατηρήθηκε αμείωτο καθ’ όλη την ανάγνωση και πως αγωνιούσα σίγουρα να μάθω το μυστικό της έπαυλης.

Μου άρεσε αυτό το βιβλίο, με ευχαρίστησε, μου έμαθε πράγματα που δεν γνώριζα και θεωρώ πως θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχει ήδη βραβευτεί και μεταφραστεί σε 23 γλώσσες.

Μουτσοπούλου Έλλη Μαρία

Το βιβλίο Mexican Gothic κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

http://www.kleidarithmos.gr/main/books/84269/

 

%d bloggers like this: