Συμφωνία ζωής – Fredrik Backman

Συμφωνία ζωής

Συμφωνία ζωής

«Δεν ξέρω, αλλά ίσως εκείνη την ημέρα έπαψες να είσαι δικός μου. Ίσως να σε έχασα τότε. Κι αν έγινε έτσι, ήταν λάθος μου. Κι αν ήταν λάθος μου, τότε η ζωή είναι δίκαιη».

Ένας άντρας που έχει κατακτήσει στη ζωή του ό,τι επιθυμούσε και ίσως πολλά περισσότερα από αυτά. Λεφτά, φήμη, επιτυχία. Αλλά δεν έχει κατακτήσει δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά, την υγεία και την αγάπη. Έτσι, βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο νοσηλευόμενος με καρκίνο, εντελώς μόνος του, αφού κανείς δεν τον επισκέπτεται ποτέ. Ούτε το παιδί του. Ένας γιος που μεγάλωσε χωρίς την πατρική αγάπη, που τελικά έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλησε ποτέ ο πατέρας του. Ένας δοτικός, αγαπητός, που κυνηγά την ευτυχία, Άνθρωπος.

Η ζωή του άνδρα μέσα στο νοσοκομείο άρχισε να έχει κάποιο νόημα, όταν παραμονή Χριστουγέννων συνειδητοποιεί πως μπορεί να σώσει ένα πεντάχρονο κορίτσι, το οποίο νοσηλεύεται εκεί, δίνοντας ως αντάλλαγμα τη δική του ζωή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πιο τρομακτικό. Αφού καλείται να πληρώσει ένα ακόμη πιο τρομακτικό/ θλιβερό τίμημα.

Το βιβλίο πραγματεύεται ακριβώς αυτό που ομολογεί ο τίτλος του. Μια συμφωνία για ζωή, έναντι του θανάτου. Κάποιος πρέπει να ζήσει και κάποιος να πεθάνει. Η ζωή είναι ένα δώρο και κάποιες φορές έχει αντάλλαγμα.

Μόλις 83 σελίδες αρκούν

Μόλις 83 σελίδες αρκούν για να σε κάνει ο Backman κομμάτια. Ένα βιβλίο μεστό που μιλά για την αγάπη και την έλλειψή της, την οικογένεια, το πένθος, τον χρόνο που περνά, τις στιγμές που δεν ζήσαμε και μας λείπουν κι αυτές που μπορούσαμε να ζήσουμε αλλά δεν το κάναμε.  Ο χρόνος στη νουβέλα αυτή λειτουργεί εχθρικά, καθώς το τέλος πλησιάζει και η απώλεια είναι περισσότερο παρούσα από ποτέ. Εσύ πόσο μακριά θα έφτανες για να σώσεις ένα άρρωστο παιδί και ένα παιδί που πίκραινες όλη του τη ζωή; Σε αυτό ακριβώς καλείται να απαντήσει και ο ήρωας του βιβλίου.

Γλυκόπικρη γεύση άφησε το τέλος του και μια αδιόρατη θλίψη κατακάθισε στο δωμάτιο καθώς το διάβαζα και το ολοκλήρωνα, με τα δάκρια μου να τρέχουν βροχή από τα μάτια μου. Συγκινητικό, στενάχωρο, με μια μικρή νότα αισιοδοξίας, τόση όση να παρηγορεί την καρδιά και να αυξάνει τα δάκρια. Ένα τέλος πιο οδυνηρό, γρήγορο και παντοτινό από άλλα. Μην ξεχνάμε άλλωστε μια φράση που χρησιμοποιούν πολλοί για να απαλύνουν τον πόνο της απώλειας και του πένθους. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε». Και η φράση αυτή φαντάζει ακόμα πιο στενάχωρη μπροστά στο βιβλίο αυτό.

Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πως ο χρόνος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι χρήμα. Είναι στιγμές. Αγάπη, Συντροφιά και Ευτυχία.

Ρούλα Βαθίστα

Το βιβλίο Συμφωνία Ζωής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

https://www.kedros.gr/product/8949/symfwnia-zwis.html