Η Διαγώνιος Αλιέχιν – Arthur Larrue

Η Διαγώνιος Αλιέχιν

Η Διαγώνιος Αλιέχιν είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα εν ειδεί βιογραφίας, η οποία αφηγείται τα τελευταία χρόνια της ζωής του Αλεξάντερ Αλιέχιν. Ενός Ρώσου παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, που η έναρξη του πολέμου τον βρίσκει στην άλλη άκρη της Γης.

Ένας αυτοδίδακτος παίκτης, αναγκάζεται να επιστρέψει από το Μπουένος Άιρες στο Παρίσι. Όπου ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Τρίτο Ράιχ κυριαρχούν. Εκεί θα αναγκαστεί, ή θα έλεγε κανείς ότι θα επιλέξει, να συνεργαστεί με τους Γερμανούς και να τους χαρίσει λίγο από τη φήμη του.

Το μυθιστόρημα Η Διαγώνιος Αλιέχιν παρόλο που βρίθει σκακιστικών αναφορών, δεν απαιτεί από τον αναγνώστη να έχει σχετικές γνώσεις. Δεν υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση, καθώς η ιστορία ρέει. Ο Αρτούρ Λαρού σκιαγραφεί φοβερά τον χαρακτήρα του Αλιέχιν. Μας αφηγείται αριστοτεχνικά όλες οι πτυχές της ζωής του, κατά τη διάρκεια αυτών των θηριωδιών που διαπράττονταν από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο συγγραφέας γράφει καλά. Εξιστορεί με τέχνη την ιστορία του Αλιέχιν και σκιαγραφεί έναν πολύ σκοτεινό, σχεδόν τρελό χαρακτήρα. Καταφέρνει να μεταφέρει με ζωντάνια την αγωνία και την αβεβαιότητα που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και να τονίσει την ανθρώπινη διάσταση του Αλεξάντερ Αλιέχιν.

Εξετάζει επίσης το θέμα της προδοσίας και των ηθικών διλημμάτων που αντιμετωπίζει ο Αλιέχιν.

Η επιλογή του να συνεργαστεί με τους Γερμανούς προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του και της οικογένειάς του φέρνει αντιμέτωπο τον πρωταγωνιστή με συναισθήματα ενοχής και αμφιβολίας. Αυτή η εσωτερική μάχη προσθέτει συναισθηματική πολυπλοκότητα στην ιστορία και εμπλουτίζει την ανθρώπινη διάσταση του χαρακτήρα του Αλιέχιν.

Το βιβλίο μου άρεσε, το διάβασα σε δύο μέρες και βρήκα πολλά σημεία του ενδιαφέροντα. Έψαξα όρους και λίγο από τη ζωή του Ρώσου σκακιστή. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ιστορική ακρίβεια για όλα όσα γράφονται μέσα στο βιβλίο. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να απολαύσω το βιβλίο.

~Το βιβλίο διαβάστηκε σε epub μορφή – να πούμε ότι και τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν ψυχή. Να τα αγαπάτε!

https://www.metaixmio.gr