Ο άνθρωπος με το άδειο – Βασίλης Βασιλικός | Βιβλιοπαρουσίαση

Ο άνθρωπος με το άδειο

Ένας δεκαοκτάχρονος μαθητής, εσώκλειστος σε κολέγιο της Θεσσαλονίκης στις αρχές της δεκαετίας του 1950, συνειδητοποιεί ότι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα σημάνει και τον οριστικό αποχωρισμό του με τον αγαπημένο του καθηγητή, τον 28χρονο Αμερικανό Αλ Σόγιερ, που αδιαφορούσε για τη στεγνή διδασκαλία της αγγλικής γραμματικής και τους μιλούσε για τη μαγεία της τέχνης, εμπνέοντας ολόκληρη την τάξη. Σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει κάτι από εκείνον, ζητά από τον Αλ να του διηγηθεί τη ζωή του, στη διάρκεια των έξι τελευταίων απογευμάτων πριν αναχωρήσει για την Αμερική, ώστε να γράψει κάποτε γι’ αυτόν ένα βιβλίο.


Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου, οι Εκδόσεις Διάπλαση επανακυκλοφορούν τη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού: Ο Άνθρωπος με το Άδειο. Με επίμετρο του Θανάση Αγάθου και ένα υπέροχο εξώφυλλο.

Οι συνδέσεις με τους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας –τυχαία πάντοτε–, συμβαίνουν πολλές φορές χωρίς καν να το καταλάβουμε. Περπατάμε δίπλα-δίπλα, συνυπάρχουμε, διδάσκουμε και διδασκόμαστε από αυτούς. Όταν μια βαθύτερη επικοινωνία αναδυθεί, τότε είναι που

Μέσα από τις διηγήσεις ενός καθηγητή σε ένα κολέγιο της Θεσσαλονίκης, ένας 18χρονος μαθητή ανακαλύπτει τελικά τον εαυτό του. Γιατί κάθε μας επαφή με τους άλλους, εμπεριέχει το να καθρεφτίζουμε κομμάτια μας επάνω τους, και το αντίστροφο. Ο μαθητής ζητά από το δάσκαλο ένα τελευταίο «μάθημα». Κάτι για να μπορέσει να απαλύνει τον επικείμενο αποχωρισμό τους.

Η νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού είναι μεστή. Χωρίς ανάγκη για φλυαρίες. Είναι ένα καλά κομμένο και ραμμένο κείμενο. Κρυφοκοιτάζουμε τη λαχτάρα του μαθητή να πάρει όσο περισσότερα μπορεί από τον δάσκαλο. Να δημιουργήσει τις αναμνήσεις εκείνες, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη συγγραφή ενός βιβλίου. Μια δικαιολογία, θα έλεγε κανείς, για να μπορέσει ο μαθητής να ταξιδέψει μέσα από τα μάτια του δασκάλου.

«Ο άνθρωπος με το άδειο» είναι ένα βιβλίο από τα πολλά του Βασίλη Βασιλικού, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι ίδιο με τα άλλα. Αν δεν έχει τύχει να διαβάσετε κάτι του συγγραφέα, η νουβέλα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία. Παρότι γραμμένη χρόνια πίσω και σε ένα σύμπαν της δεκαετίας του 1950, θα σας κάνει να νοσταλγήσετε εκείνα το χρόνια, που όντας νέοι και άπειροι, λαχταρούσαμε να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε, από τους ανθρώπους που θαυμάζουμε!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλαση

Leave a Reply