Θανατηφόροι σύντροφοι – Dorothy H. Crawford | Βιβλιοπαρουσίαση

Η ιστορία του ανθρώπου ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των μικροβίων. Ζουν ανάμεσά μας εξελισσόμενα διαρκώς, διαμορφώνοντας τον πολιτισμό μας μέσα από μολύνσεις, ασθένειες και πανδημίες. Την ίδια στιγμή, ο αέναα μεταβαλλόμενος και περίπλοκος πολιτισμός μας, με τα εξημερωμένα μας ζώα, τον συνωστισμό μας στις πόλεις, τους πολέμους και τις πολυσύχναστες εμπορικές μας οδούς, έχει επηρεάσει με τη σειρά του την εξελικτική πορεία των μικροβίων. Οι μικροβιακές λοιμώξεις έχουν μειώσει πληθυσμούς και έχουν διαμορφώσει σε βάθος την ανθρώπινη ιστορία – και όσο αλλάζουμε τη στάση και τη συμπεριφορά μας απέναντι στα μικρόβια τόσο αλλάζουν κι εκείνα τη δική τους.


Οι εκδόσεις Οξύ μας φέρνουν ένα τρομακτικό, αλλά παράλληλα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο, από τη σειρά Pop Science. Οι Θανατηφόροι Σύντροφοι υπήρχαν πάντοτε γύρω μας. Αν και αόρατοι στο γυμνό ανθρώπινο μάτι, έχουν καταφέρει να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και να καθορίσουν την ανθρώπινη ύπαρξη και ιστορία. Δεν είναι άλλοι από τα μικρόβια.

Διαβάζοντας το βιβλίο της Dorothy H. Crawford μαθαίνουμε για τη βιολογία και τον κύκλο ζωής μικροβίων και ιών. Αντιλαμβανόμαστε, λίγο καλύτερα, τους όρους: Πανδημία και Επιδημία. Όπως μας προϊδεάζει και το εξώφυλλο, θα μάθουμε και για την Μαύρη Πανώλη. Έναν μαύρο θάνατο, που ερήμωσε τη Γη.

Η εκλαϊκευμένη επιστήμη θα πρέπει να είναι γραμμένη με τρόπο τέτοιο που και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει αυτό που διαβάζει. Αν όχι τα πάντα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Στο Θανατηφόροι Σύντροφοι, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με γνωστές και άγνωστε πτυχές των μικροβίων. Όχι μόνο εκείνων που προκαλούν θανάτους και πανικό. Αλλά και εκείνων που μας κάνουν παρέα, από τη γέννησή μας και μέχρι και τον θάνατο.

Περιέχει παραδείγματα και ουσιαστικές πληροφορίες, συνδυάζοντας την επιστήμη της μικροβιολογίας με αυτή της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας. Μας μιλάει για τον τρόπο που τα μικρόβια δομούν τη ζωή μας. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.

Μας δείχνει ότι παρόλη την εξέλιξη της επιστήμης, ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τα πάντα γύρω από τον τρόπο που λειτουργούν κάποιες ασθένειες. Αποτελεί μια καλή σύνοψη, για μια πρώτη επαφή με τον κόσμο των οργανισμών εκείνων, που παρόλο που είναι ορατοί μόνο με το μικροσκόπιο, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και την επιβίωσή μας.

Μπορεί για κάποιους ένα βιβλίο που πραγματεύεται δεδομένα που είναι πλέον καθημερινότητα, και εν μέσω μιας τρομερής πανδημίας, να είναι απαγορευτικό, αλλά στην πράξη το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύντροφο προς τη γνώση…και καθόλου θανατηφόρο!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

 

 

Leave a Reply