Ο Μαρξ στον κήπο του Δαρβίνου – Jerger Ilona | Βιβλιοπαρουσίαση

Η Ilona Jerger επιλέγει να μας παρουσιάσει δύο εξαιρετικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Ο Δαρβίνος και ο Μαρξ συναντίουνται μέσα στις σελίδες του βιβλίου Ο Μαρξ στον Κήπο του Δαρβίνου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία έχει ο Δαρβίνος και η προσωπική του ζωή, λίγο καιρό πριν τον επικείμενο θάνατό του. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον γιατρό που τον φροντίζει, ξετυλίγονται οι σκέψεις και οι φόβοι του γνωστού φυσιοδίφη. Η σχέση του με την επιστήμη, οι μελέτες του, η σχέση του με την σύζυγό του και οι αντιλήψεις του περί θεού και εκκλησίας.

Εμβόλιμα και με αφορμή ότι ο ίδιος γιατρός κουράρει και τον Μαρξ, οι ζωές των δύο ηρώων αρχίζουν και αφηγούνται παράλληλα. Η σύγκλιση όμως δεν έρχεται σε κανένα σημείο, όσο αφορά κυρίως στο ποιον τους και στις απόψεις του. Μυθιστορηματικά όμως, συναντώνται σε ένα δείπνο, εντελώς τυχαία.

Προσωπικά, καθώς αγαπώ τον Δαρβίνο και την εξελικτική βιολογία απόλαυσα πολύ το βιβλίο. Θα ήθελα όμως μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των δύο ηρώων και ίσως πιθανά και μια μικρή γόνιμη αντιπαράθεση. Η τυχαία συνάντηση των δύο ηρώων δεν εξελίχθηκε και δεν διανθίστηκε στον βαθμό που ο τίτλος με προιδέαζε.

Ο τρόπος γραφής της Ilona Jerger  είναι αρκετά κινηματογραφικός και κάλλιστα το βιβλίο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Παρόλο που είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια τα βιβλία να γράφονται με έναν τρόπο τέτοιο, στην περίπτωση του Ο Μαρξ στον κήπο του Δαρβίνου την αίσθηση αυτή προσδίδει η ικανότητα της συγγραφέως να μας μεταφέρει σε ένα σαλόνι όπου ο Δαρβίνος κάνει τα πειράματά του, στον κήπο που κάνει τις βόλτες του και στο δωμάτιο του Μαρξ όπου τα βιβλία βρίσκονται παντού γύρω μας.

Ένα βιβλίο, που παρά την απόκλιση που είχε από αυτό που περίμενα, διάβασα γρήγορα και ευχάριστα. Ένα βιβλίο καλογραμμένο (και καλά μεταφρασμένο) που μου έδωσε μια άλλη οπτική για τον Δαρβίνο και τον Μαρξ.

~Στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας αναφέρεται στα σημεία και τους χαρακτήρες του βιβλίου που είναι φανταστικά και ποια σημεία είναι πραγματικά και αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης.

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Utopia

https://www.utopiapublishing.gr/%CE%9F-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%AE%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%94%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85_p-3165223.aspx

Φωτογραφία: https://www.facebook.com/utopiapublishing/photos/a.208326152589200/2614366515318473

Leave a Reply