To Αστέρι του Βορρά – Φίλιπ Πούλμαν | Βιβλιοπαρουσίαση

Χωρίς αυτό το παιδί θα πεθάνουμε όλοι.

Η Λύρα και το δαιμόνιό της ζουν ελεύθερα και ανέμελα ανάμεσα στους λογίους του Κολεγίου Τζόρνταν, στην Οξφόρδη. Αλλά η μοίρα που έχει γραφτεί για εκείνη από τότε που γεννήθηκε την οδηγεί σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στον παγωμένο Βορρά, σε αναζήτηση ενός φίλου που έχει απαχθεί. Πρόκειται για ένα ταξίδι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες πέρα από τον δικό της κόσμο…

ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΠ ΠΟΥΛΜΑΝ, ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

Τα καλύτερα βιβλία φαντασίας είναι γραμμένα στη γλώσσα των ονείρων. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι η λογοτεχνία του φανταστικού αποτελεί μία πύλη σε έναν διαφορετικό ονειρικό κόσμο. Μια πύλη που ταξιδεύει τους αναγνώστες σε ασύλληπτες περιπέτειες, στα μονοπάτια των μαγικών κόσμων που ζωντανεύουν μέσα από το γύρισμα των σελίδων. Ως αναγνώστρια λοιπόν που πέρασα όλη την παιδική μου ηλικία αναζητώντας τη μαγεία, ήξερα από πολύ μικρή ηλικία, ότι δεν νοούταν, να παραλείψω την φημισμένη τριλογία του Φίλιπ Πούλμαν, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Τα χρόνια πέρασαν, όπως και τα βιβλία που ήρθαν στα χέρια μου, με την «Τριλογία του Κόσμου» να παραμένει στο μυαλό μου, ώσπου πρόσφατα αποφασίσαμε με έναν φίλο μου ότι ήρθε και για εμάς η ώρα να γνωρίσουμε το έργο του Πούλμαν.

Με το άνοιγμα των σελίδων του βιβλίου ένας εντυπωσιακός, πρωτότυπος αλλά ταυτοχρόνως γνώριμος κόσμος παίρνει ζωή. Μέσα από ζωηρές παραστατικές περιγραφές ο συγγραφέας δημιουργεί ένα μοναδικό σύμπαν, που γοητεύει με την ομορφιά του και παραπέμπει σε παραμύθι.

Πρόκειται για μία συναρπαστική κοσμογονία φαντασίας, με μυθικά πλάσματα, μυστηριώδη αντικείμενα, υπερφυσικά φαινόμενα και ανεξήγητες έννοιες.

Μέσα από το μυθιστόρημα ακολουθούμε τη Λύρα, μια πανέξυπνη και θαρραλέα νεαρή κοπέλα, που μπλέκεται σε μια αλησμόνητη περιπέτεια, που θα την οδηγήσει στον παγωμένο Βορρά. Εκεί την περιμένει κάτι παράξενο και συνάμα γοητευτικό. Η μικρή πρωταγωνίστρια οδηγείται σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και εξερεύνησης των ορίων, του χαρακτήρα και των δυνατοτήτων της.  Συνοδοιπόροι ή και αντίπαλοι της σε αυτό το ταξίδι είναι μία σειρά από αξιομνημόνευτους χαρακτήρες όπως ο γοητευτικός, ηθικά αμφιλεγόμενος Λόρδος Άζριελ και η ραδιούργα Μαρίσα Κάλτερ.

Παράλληλα – όπως αλλωστε θα περίμενε κάνεις από έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες της σύγχρονης εποχής – ο Φίλιπ Πούλμαν καταφέρνει να φυλακίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ο συγγραφέας φαίνεται να θέτει ως στόχο τη δημιουργία ενός μυθιστορήματος, που δεν θα συναρπάσει απλά τους αναγνώστες, αλλά θα τους μαγέψει και θα χαραχτεί βαθιά μέσα τους. Η πλοκή είναι ανεπανάληπτη και καταφέρνει να εκπλήξει τους αναγνώστες με απροσδόκητες ελιγμούς και ανατροπές. Το βιβλίο ξεκινά ως μια απλή αποστολή διάσωσης, αλλά κορυφώνεται ως μια ιστορία αμφισβήτησης του ήθους όλων των εμπλεκόμενων χαρακτήρων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι πρόκειται για ένα βιβλίο-ανοιχτή πρόκληση για αναγνώστες όλων των ηλικιών. Ένα σύνθετο μυθιστόρημα με ενήλικες πτυχές που ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στη σαφήνεια της αφήγησης, που απαιτείται από τους νεότερους αναγνώστες και την πνευματική πολυπλοκότητα που εκτιμάται από το ενήλικο κοινό. Ο συγγραφέας επιλέγει να τοποθετήσει τον εναλλακτικό του κόσμου υπό την επήρεια ενός αδίστακτου θεοκρατικού καθεστώτος και ασκεί δριμεία κριτική στην Θεοκρατία , τη θρησκοληψία  παντός φύσης και τα απολυταρχικά καθεστώτα. Το «Αστέρι του Βορρά» τελικά υποστηρίζει την κατάργηση των άκαμπτων, θρησκευτικών δομών όπως η Θεοκρατία στηλιτεύοντας το δογματισμό και ενθαρρύνοντας την ορθολογική σκέψη και λογική.

Τέλος μέσα στην ευφυέστατη κοσμογονία του Πούλμαν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη θα μπορούσε, να θεωρηθεί η ύπαρξη των δαιμονίων. Πρόκειται για μυστηριώδεις υπάρξεις  εμπνευσμένες από τη σωκρατική φιλοσοφία. Λαμβάνοντας τη μορφή ενός ζώου συντροφεύουν παντού τον άνθρωπο με τον οποίο είναι συνδεδεμένα. Άλλωστε η σχέση αυτή ανάμεσα στον άνθρωπο και το δαιμόνιο του δίνει μία ιδιαίτερη φιλοσοφική υπόσταση στο μυθιστόρημα. Σύμφωνα με μία ερμηνεία τα δαιμόνια αποτελούν πολλά παραπάνω από ένα μαγικό και μυστηριώδες στοιχείο του σύμπαντος του βιβλίου. Θα μπορούσαν κάλλιστα, να αποτελούν μία πλούσια μεταφορά για τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Για το συνειδητό και το ασυνείδητο, για όλα τα μέρη του που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη, ή όλες τις πτυχές που δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να αποδεχτούμε. Πάραυτα αυτή είναι μονάχα μια προσωπική μου άποψη, αλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει ότι :

«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τους κόσμους μου που δεν γνωρίζω, και αυτό είναι ένα από αυτά». Τι καλύτερο λοιπόν από μία ανοιχτή σε φιλοσοφικές ερμηνείες πτυχή του μυθιστορήματος, την οποία ο καθένας μπορεί να αναλύσει με βάση το δικό του πρίσμα;

Τελειώνοντας το πρώτο βιβλίο αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας φαντασίας δηλώνω μονάχα συνερπασμένη. Η πλοκή, η φαντασία το  μυστήριο, οι ζωντανοί διάλογοι και οι έντονες περιγραφές συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που κατάφερε να με ταξιδέψει στον κόσμο του και το σημαντικότερο να τροφοδοτήσει την αγωνία μου για το επόμενο βιβλίο της σειράς, αφήνοντας ένα σωρό αναπάντητα ερωτήματα για τη μοίρα των χαρακτήρων, να σιγοκαίνε μέσα μου. Εγγυημένη αναγνωστική επιλογή κατά την άποψή μου ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

Τίτλος: Το Αστέρι του Βορρά

Συγγραφέας: Φίλιπ Πούλμαν

Αριθμός σελίδων: 474

Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Ψυχογιός

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

Leave a Reply