Παράξενες κι ακόμα πιο παράξενες ιστορίες – Παυλίνα Παμπούδη

Είναι πουλί; Είναι κολάζ; Είναι αληθινό; Είναι ψεύτικο; Αναρωτιέται κανείς κοιτάζοντας το εξώφυλλο του βιβλίο της Παυλίνας Παμπούδη: Παράξενες κι Ακόμα πιο Παράξενες Ιστορίες. Ο τίτλος από μόνος του θα αρκούσε για να μην μας απασχολεί τελικά η αλήθεια ή όχι του εξωφύλλου.

Ξεκινώντας τις ιστορίες, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα έχουν δόσεις αλήθειας, δόσεις ψέματος, δόσεις υπερβολής. Ιστορίες που σε εισάγουν στο φανταστικό σύμπαν της συγγραφέα και σε γειώνουν στην πραγματικότητα των σουρεαλιστικών ηθικών διδαγμάτων. Είναι παράξενες οι ιστορίες και αν ναι ποιες είναι οι πιο παράξενες;

«Το νησί υπήρχε μόνο σ’ αυτόν τον παλιό, λανθασμένο ναυτικό χάρτη. Ήταν ένας λεκές (από καφέ; Αίμα; Κρασί;)»

Ουπς, πόσες φορές δεν μας έχει ξεγελάσει η «πραγματικότητα» μπροστά μας. Πόσες φορές δεν έχουμε πιστέψει ότι κάτι όντως υπάρχει – υλικό ή άυλο –, δεν το έχουμε κάνει κτήμα μας;

Η Παυλίνα Παμπούδη μας καλωσορίζει στο δικό της λογοτεχνικό σύμπαν. Δεν μας λυπάται, μας βομβαρδίζει με φαντασία, μέσα στην οποία κρύβεται καλά η πραγματικότητα. Μια ιστορία άλλωστε είναι διήγηση μια εμπειρίας, ενός γεγονότος, μιας στιγμής.

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Τίποτα το παράξενο στις ιστορίες της. Το περιεχόμενο, επίσης, παραπλανητικό. Τίποτα παράξενο στις ιστορίες της. Πίσω από τις λέξεις, υπάρχει η ταύτιση. Γίνομαι πρωταγωνίστρια σε πολλές από τις 36 μικρές ιστορίες. Μεταφέρομαι στη μη λεκτική κατάσταση, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Και κυρίως, όλα θα ήθελα να συμβούν.

Τα βιβλία του είδους, τελευταία έχουν γίνει τα αγαπημένα μου. Δεν χρειάζονται την απόλυτη αφοσίωσή μου. Δεν χρειάζεται καν να τα διαβάζω με τη σειρά ή συνεχόμενα. Μου δίνουν τη δυνατότητα να επιστρέφω σε αυτά, για ένα διάλλειμα από την καθημερινότητα.

Ηθικό Δίδαγμα: Γενικά, είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ζωής και των έντεκα άλλων ενδιάμεσων καταστάσεων.

Παράξενες ιστορίες, που γίνονται πηγή έμπνευσης. Ηθικά διδάγματα που λες: ρε, αυτό ισχύει. Γιατί τι θέλει ένα βιβλίο από εμάς; Να δούμε μέσα του τα ψήγματα της δικής μας αλήθειας. Όσο παράξενη και αν είναι!

Συλβάνα Παπαϊωάννου


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

https://kaleidoscope.gr/el/logotexnia-gia-enilikes/9789604712038-paraxenes-istories-566.html

Ο απερίγραπτος κόσμος της Παυλίνας Παμπούδη είναι, αναμφισβήτητα, ένα σύμπαν αναγνωστικής απόλαυσης. Και χαράς.

Η εξωφρενική ιστορία του κ. Μπένζαμιν Μπελμάγιερ και της Κιμ, τα απομνημονεύματα μιας μπάσταρδης σκύλας, η τρυφερή ερωτική αλληλογραφία ενός  διάσημου αγνώστου, η φλογερή περιπέτεια του τυχερού Τζόναθαν Ντος, η ενδιαφέρουσα περίπτωση ενός μυστηριώδους διαχειριστή πολυκατοικίας, κτλ. κτλ.

Πρόκειται για 36 λίγο-πολύ παράξενες ιστορίες (όλες βαθιά φιλοσοφημένες και όλες με ηθικά διδάγματα), που απευθύνονται σε αναγνώστες με χιούμορ, αίσθηση του παραλόγου ή, έστω, με κάπως ιδιαίτερη αίσθηση της κοινής λογικής.

Leave a Reply