Quiz: μάντεψε την κίνησή μου! | Συνέντευξη

Quiz: μάντεψε την κίνησή μου!
https://www.pastafloramag.gr/vivlio/quiz-mantepse-tin-kinisi-moy-dimitris-vori/

Με αφορμή τη κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Quiz: μάντεψε την κίνησή μου!», ο συγγραφέας του, κ. Δημήτρης Βορίλας, μίλησε με την αρθρογράφο του περιοδικού,  Σαβίνα Αποστολοπούλου.

 1. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς; Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

 

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο και τον χώρο που μου δίνετε. Γεννήθηκα και μένω στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή μου είναι από τη Λακωνία, από ένα μικρό χωριό έξω από τη Σπάρτη. Έχω σπουδάσει φυσικός, αλλά δούλεψα στο χώρο της ναυτιλίας. Τα τελευταία 2 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη συγγραφή ενεργά. Ταυτόχρονα αρθρογραφώ στο περιοδικό MaxMag για τη στήλη City Guide.

Η συγγραφή για μένα ήρθε φυσικά, σαν να πήρε το χέρι μου πρωτοβουλία και άρχισε να δημιουργεί από μόνο του.

 1. Πως θα περιγράφατε την πρώτη σας συγγραφική εμπειρία; Προέκυψε κάποια δυσκολία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Υπάρχει χτυποκάρδι και άγχος στη συγγραφή. Πρώτον όταν και ολοκλήρωσα το βιβλίο μου και ήρθε η ώρα να το διαβάσω. Είμαι αυστηρός κριτής του εαυτού μου και εάν ένα βιβλίο μου δεν μου εξιτάρει το ενδιαφέρον και τις αισθήσεις ακόμα και την τρίτη φορά που το διαβάζω, δεν ασχολούμαι μαζί του για να εκδοθεί. Έχει τύχει να μείνει βιβλίο μου στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μου και να μην μπω καν στη διαδικασία για να το εκδώσω. Μπορεί η κεντρική ιδέα να είναι πρωτότυπη μερικές φορές, αλλά η εκτέλεση να είναι βαρετή.

 1. Υπήρξε κάτι που στάθηκε ως αφορμή για να συλληφθεί η κεντρική ιδέα του βιβλίου;

Η ανάγκη των νέων ανθρώπων για προβολή. Για ζωντανή αναμετάδοση των προσωπικών τους στιγμών. Αυτό το έβλεπα και το ζούσα καθημερινά. Αυτό σκέφτηκα και είπα, τι θα γινόταν σε μια πραγματικότητα που ένας άνθρωπος θα πρόβαλε τη ζωή του στο πανελλήνιο εν αγνοία του; Έτσι έφτιαξα το κίνητρο των θεατών, το υπόβαθρο του ήρωα και χτίστηκε το Quiz.

 1. Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το βιβλίο σας;

Όπως σας είπα και παραπάνω το Quiz είναι ένα βιβλίο στο οποίο ο ήρωάς του ο Δημήτρης μπλέκει σε μια περίπλοκη κατάσταση. Από νωρίς ξεκίνησε να κρύβει το ταπεινό παρελθόν του και να το καλύπτει με όμορφες αλλά ψεύτικες ιστορίες. Η δίψα του όμως για επιτυχία, τον μπλέκει στο παιχνίδι Quiz. Άθελά του ο ίδιος υπογράφει συμβόλαιο εργασίας με μια τεχνολογική εταιρία, νομίζοντας πως αυτό ήταν το επόμενο βήμα στην καριέρα και τη σταδιοδρομία του. Η συμφωνία και τα οφέλη της ήταν δελεαστικά. Τον κάνουν να υπογράψει αβλεπεί και στην ουσία να παραχωρήσει τα δικαιώματα της ζωής του σε ένα ριάλιτι παιχνίδι, που μοναδικός πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο ήρωάς μας.

 1. Ο κεντρικός ήρωας, ο Δημήτρης, μοιράζεται το ίδιο όνομα με εσάς. Θα λέγατε ότι οι σελίδες του βιβλίου περιέχουν και αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Σίγουρα περιέχουν μερικές κρυμμένες πτυχές του χαρακτήρα μου. Μέσα από την πλοκή ήθελα να βάλω και τον ίδιο μου τον εαυτό στη διαδικασία του παιχνιδιού και στο πως θα αντιδρούσε σε μια τέτοια ουτοπική πραγματικότητα.

 1. Ο Δημήτρης, ο πρωταγωνιστής, είναι ορφανός και κατασκευάζει μια ψεύτικη ταυτότητα για το παρελθόν του· θέλει να αποτινάξει από πάνω του οτιδήποτε τον συνδέει μαζί του. Θα θέλατε να μας τον συστήσετε; Υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που επιλέξατε να είναι ορφανός; 

Διευκόλυνε την πλοκή του βιβλίου καταρχάς, να είναι ορφανός ο Δημήτρης. Θα μπορούσε φυσικά να είχε και τους δύο του γονείς, να είχε θείους, αδέρφια και ξαδέρφια. Αλλά δεν ήθελα να φανταστώ μια μάνα και έναν πατέρα να αφήνουν το παιδί τους να ταλαιπωριέται και να τρελαίνεται για χάρη των χρημάτων και της δόξας. Μέσα μου δεν ήθελα να αποδομήσω σε τέτοιο βαθμό την κοινωνία μας, γιατί οι προβληματισμοί θα κάλυπταν περισσότερο την πλοκή του βιβλίου.

 1. Διαβάζοντας το βιβλίο βλέπουμε να θίγεται το ζήτημα του ρόλου που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα reality shows και το διαδίκτυο συνολικά. Τι επιρροή πιστεύετε ότι ασκούν στην πραγματική μας ζωή;

Η επιβεβαίωση του πόσο έχουν μπει όλα αυτά στη ζωή μας, μπορεί να έρθει από το πως περνούσε ο απλός άνθρωπος τη ζωή του στην καραντίνα. Τα reality shows πρωταγωνίστησαν στην τηλεόραση και πάλι,  αλλά αυτή τη φορά πραγματικά υπερπροβλήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλος ο κόσμος ασχολείται με το Survivor και το Master Chef. Δημοσιεύει ιστορίες και απόψεις για τους πρωταγωνιστές των reality shows και όσο ποτέ ξανά, επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της πραγματικότητας.

 1. Θεωρείτε πως η ιστορία του Δημήτρη θα μπορούσε να λάβει χώρα και σε πραγματικό χρόνο και τόπο με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας;

Ναι εύκολα. Βλέπετε στο Quiz δημιούργησα κίνητρο στους θεατές, για να μην αποκαλύψουν στον Δημήτρη πως η ζωή του παρακολουθείται. Η ιστορία μπορεί να στηριχθεί και στην πραγματικότητα, αλλά το κλειδί όπως σας είπα είναι το κίνητρο. Τι θα κάνει τον κόσμο που παρακολουθεί τον ήρωα εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο, να μην του αποκαλύψει πως είναι πρωταγωνιστής σε ένα reality;  Η απάντηση σε αυτό είναι η κερδοφορία του θεατή. Μέσα από τη δική του κερδοφορία και συμμετοχή στο παιχνίδι να γίνεται μέρος μιας σχέσης εξάρτησης.

 1. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να επικοινωνήσετε με το αναγνωστικό σας κοινό μέσα από το βιβλίο σας;

Να προσέχουν πρώτον τι υπογράφουν και σε ποιον δίνουν συναίνεση,  για να διαχειρίζεται τα προσωπικά τους δεδομένα. Η τεχνολογία έχει γίνει το απόλυτο εργαλείο στη ζωή μας, αλλά αισθάνομαι πως πλέον δίνουμε περισσότερη πρόσβαση σε αυτή, απ’ ότι πραγματικά μας ωφελεί.

 1. Πιστεύετε πως είναι ακόμη ζωντανή η ειλικρινής φιλία μέσα σε έναν κόσμο που συχνά δίνει βάση μόνο στο φαίνεσθαι του ατόμου;

Δύσκολα τα πράγματα, θα πω. Για τη δική μου τη γενιά, που απέκτησε κινητό και υπολογιστή μετά την ενηλικίωσή της, ίσως. Όμως τα νέα παιδιά έχουν μάθει να θεωρούν πως αυτό που βλέπουν, είναι δεδομένο. Το να είσαι blogger ή influencer είναι πλέον επάγγελμα και μάλιστα επιτυχημένο. Άρα τι μαθαίνουμε; Να προβάλουμε μονάχα τα όμορφα της ζωής, τα φτιαγμένα από φίλτρα και ψεύτικες εικόνες. Κρύβοντας όμως την αλήθεια από τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, όπως αποδεικνύεται και στο Quiz, δεν μπορούμε να χτίσουμε ειλικρινείς σχέσεις.

 1. Περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σχέδιά σας τη συγγραφή ή/ και δημοσίευση κάποιου επόμενου βιβλίου; 

Βιβλία έρχονται και υπάρχουν, αλλά για εμπορικούς λόγους δεν μπορούν να βγουν όλα μαζεμένα, όπως καταλαβαίνετε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι, πως μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το νέο μου βιβλίο από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο και πάλι.

 1. Κλείνοντας, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό;

Θα ήθελα να το ευχαριστήσω για τη στήριξή του και την αγάπη του. Χωρίς το αναγνωστικό κοινό τα βιβλία μου θα μένανε στο συρτάρι, να κάνουν παρέα μονάχα με τις σκέψεις μου. Παρ’ όλ’ αυτά μου δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσω και μάλιστα να είναι προτεινόμενο το βιβλίο μου Quiz, στα Βραβεία  Έβερλι σε δυο κατηγορίες.

Αυτή του Καλύτερου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας Έλληνα συγγραφέα. Αλλά και για το καλύτερο εξώφυλλο βιβλίου επιστημονικής φαντασίας. Έτσι εάν οι αναγνώστες σας επιθυμούν να δουν το Quiz να κερδίζει, μπορούν να ψηφίσουν και οι ίδιοι στην επίσημη σελίδα του Fantasy Festival.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τη φιλοξενία σας.

Διαβάστε την παρουσίαση του βιβλίου:

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top