Στοίχημα Θανάτου – Θάνος Κονδύλης | Βιβλιοκριτική

Ο επιθεωρητής Πέτρος Δεμερτζής βρίσκεται στον μόλο της Γλυφάδας μπροστά σ’ ένα πτώμα καταφαγωμένο από τα ψάρια. Λίγο αργότερα θα τον ειδοποιήσουν για ένα άλλο καμένο πτώμα σ’ έναν γκρεμό στον δρόμο προς το Σούνιο. Όταν ο επιθεωρητής μαθαίνει ότι και τα δύο πτώματα σχετίζονται με τον υπόκοσμο, υποθέτει ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο επιθεωρητής δέχεται μια επίσκεψη από τον διεφθαρμένο βουλευτή θείο του, που τον συμβουλεύει να κλείσει την υπόθεση στα γρήγορα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι του «καλού κόσμου» που ενοχλούνται. Ο Δεμερτζής πηγαίνει για έρευνα στη βίλα του πρώτου νεκρού, όπου τον προσεγγίζει μια περίεργη και όμορφη γυναίκα, η τηλεοπτική δημοσιογράφος Ναταλία Μπόροβιτς.

Του λέει ότι το θύμα ήταν εραστής της και ότι προτίθεται να τον βοηθήσει με πολύτιμες πληροφορίες, αλλά του ζητάει ανταλλάγματα. Ο Δεμερτζής, θεωρώντας την υπόθεση πολύ σημαντική για την καριέρα του, θα δεχτεί την πρότασή της, μη γνωρίζοντας ότι έτσι ποντάρει σ’ ένα αβέβαιο στοίχημα θανάτου.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με φόνους, ίντριγκες και πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, όπου τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται.


Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως θα ήταν αν πρωταγωνιστούσατε σε ένα βιβλίο αστυνομικού χαρακτήρα; Σε μια υπόθεση που όλοι ψάχνουν τον ένοχο και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Αν μέχρι τώρα δεν έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία, το βιβλίο του Θάνου Κονδύλη, σίγουρα είναι το μέσο σας για μια αξέχαστη μυστηριακή εμπειρία.

Στο  ‘Στοίχημα Θανάτου’, ο επί χρόνια αστυνομικός και εμπλεκόμενος με τις ανθρωποκτονίες Πέτρος Δεμερτζής, καλείται να εξιχνιάσει δύο φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους θανάτους, ο ένας λίγο μετά τον άλλον. Όσο πιο βαθιά μπαίνει και σκάφτει τις ζωές των θυμάτων και τη σχέση τους, καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται για δύο απλοϊκές υποθέσεις.

Σε μια Αθήνα της κρίσης, ο αστυνόμος, βρίσκεται αντιμέτωπος με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομα στοιχήματα, παράνομες πωλήσεις οικοπέδων, όργια αλλά και εμπόριο λευκής σαρκός. Οι θύτες, αδίστακτοι. Τα θύματα, ακόμα περισσότερο. Και κάπως έτσι αρχίζει το κυνηγητό, ένα τρελό γαϊτανάκι ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Κάθε βήμα του Δεμερτζή τον φέρνει όλο και πιο κοντά στη λύση.

Το κείμενο ρέει, δεν καταλαβαίνεις πότε έχεις φτάσει στο τέλος. Ο λόγος του συγγραφέα στητός, κατανοητός, επεξηγηματικός. Ειδικά τα σημεία που διατυπώνονται οι σκέψεις του δαιμόνιου αστυνόμου Δεμερτζή, σε βάζουν αυτόματα στο παιχνίδι.

Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να αναρωτιέται συνεχώς το πως, το γιατί και κυρίως το ποιοι. Όλοι οι ήρωες φαίνονται ύποπτοι και ταυτόχρονα έχουν ένα τοίχος αόρατης προστασίας εξαιτίας της θέσης και του κύρους τους. Το σημαντικότερο όλων είναι άλλωστε, η αγωνία του αναγνώστη να κρατιέται στο ύψιστο επίπεδο.

Αν ένα βιβλίο έχει καταφέρει να ελέγξει το μυαλό εκείνου που το διαβάζει, τον έχει κάνει να χάσει τον ύπνο του ψάχνοντας τον δολοφόνο, τότε έχει πετύχει απολύτως τον σκοπό του. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι αυτό του Θ. Κονδύλη.

Είναι ένα απόλυτα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, που από τις πρώτες σειρές σε βυθίζει στη πλοκή του. Σίγουρα αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας!

Έφη Καράμπελα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top