Θεριστές της νύχτας – Αθανάσιος Πάσχος

Θεριστές της νύχτας

Οι Θεριστές της νύχτας, του Αθανάσιου Πάσχου, τριγυρίζουν το βράδυ και σε ξυπνούν. Είναι τόσο έντονοι, τους καταλαβαίνεις αμέσως. Μάχονται το φως με το σκοτάδι.  

Βιβλία γεμάτα μικρές ιστορίες. Ιστορίες, για ανθρώπους με όνειρα και πάθη.  

Πρόκειται για διηγήματα ζωής. Πραγματεύονται τον έρωτα, τον πόνο της απώλειας, το πένθος, τον ψυχισμό. Καθημερινοί άνθρωποι, αγκαλιάζουν τις δυσκολίες τους και τις σκοτεινές πλευρές του ίδιου τους του εαυτού.  

Όλα μπορούν να συμβούν στον άνθρωπο. Εξάλλου, η ζωή είναι γεμάτη απρόβλεπτα γεγονότα. Ιστορίες ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας. Ιστορίες συνειδητοποίησης.  

Γιατί, ήρθε η ώρα μέσα από τα βιβλία να αντιληφθούμε όλα εκείνα που αξίζουν. Να διεκδικούμε και να ζούμε. Οι επιλογές και το πεπρωμένο των ανθρώπων μπλέκονται ομοιόμορφα, δημιουργούν ένα νήμα.  

Ο τρόπος γραφής του Αθανάσιου Πάσχου, μοναδικός. Νιώθεις πως οι λέξεις σού μιλάνε. Τις ακούς μέσα σου. Τριτοπρόσωπη αφήγηση, διάλογοι, χρήση ουσιαστικών λέξεων, μεστών.  

Οι ήρωες των αφηγήσεών του, λες και είναι δικοί σου άνθρωποι. Του διπλανού χωριού, συγγενείς ή φίλοι. Αν και μερικά από όσα διηγείται φαντάζουν μακρινά, αν κοιτάξει κανείς βαθιά στην κοινωνία γύρω του, θα διαπιστώσει πως δεν είναι.  

Όλοι κρύβουν πληγές, αγωνίζονται και τις κυριεύουν. Αυτό είναι το μάθημα που παίρνεις από τους Θεριστές της Νύχτας. Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο, γεμάτο ρεαλισμό, που ο καθένας αξίζει να διαβάσει. 

 * Με σιγουριά, πάντως, είναι από τις ομορφότερες συλλογές ιστοριών που έχουν έρθει στα χέρια μου τελευταία.  

 

Έφη Καράμπελα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Θεριστές της νύχτας

Ιστορίες που συνέβησανσυμβαίνουν. Πιθανόν να συμβούν. Ο άνθρωπος κυνηγάει το όνειρο, μετρά το ριζικό του, μάχεται με τη λογική. Κάποτε άθυρμα των επιλογών του. Κρίνεται αυστηρά από το κοινωνικό περιβάλλον του. Έρωτας και θάνατος. Τα σύνορα της ζωής και στη μέση ο άνθρωπος που αναζητά το νόημά της. Να βρει μία πρόφαση για να συνεχίσει τον αγώνα της. Μ’ ελπίδα.

Ο Αθανάσιος Πάσχος γεννήθηκε στην Πετρούπολη. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, «Έρως ονειρευόμενος» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012, βραβευμένη με το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη» πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή) και «Φως οδυνηρό» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2015).