Το Εργοστάσιο – Κώστας Πούλιος

Το Εργοστάσιο - Κώστας Πούλιος

Το Εργοστάσιο – Κώστας Πούλιος

Το εργοστάσιο αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του Κώστα Πούλιου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην σύγχρονη Ελλάδα και θέτει μέσα στις σελίδες του ορισμένα καίρια ζητήματα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται όλα εκείνα τα άτομα που έχουν ως σημείο αναφοράς τους το εργοστάσιο τσιμέντου «ΑΕΤ- Πύρρος». Η Ρίνα Χατζηκύρκου, σύζυγος του Γεράσιμου και μητέρα του Σωκράτη Χατζηκύρκου εξιστορεί τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου που συντάραξαν τόσο την οικογένειά της όσο και ολόκληρη τη χώρα.

Λίγο πριν προχωρήσει το Αλτσχάιμερ, ξεκινά την αφήγησή της για χάρη ενός ντοκιμαντέρ που βρίσκεται στα σκαριά. Με την βοήθεια των προσωπικών της σημειώσεων, το λεγόμενο «κιτάπι» της, αφηγείται το πώς φτάσαμε στα εν λόγω γεγονότα. Ξετυλίγει την αόρατη κλωστή που δένει μεταξύ τους 4 γυναίκες. Τόσο αυτές όσο και οι σύντροφοί τους ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη πολυτάραχη υπόθεση του εργοστασίου.

Άνθρωποι με εξουσία πολιτική, οικονομική, εκκλησιαστική. Άνθρωποι με περιβαλλοντολογικές ανησυχίες που προσπάθησαν να αφήσουν έναν λίγο καλύτερο κόσμο στην επόμενη γενιά. Άνθρωποι με βάρβαρα «χόμπι». Και άνθρωποι αδίστακτοι που θυσίασαν τα πάντα στον βωμό της ανέλιξής τους. Άνθρωποι που επωμίστηκαν το βάρος των τύψεων χωρίς να φταίνε και που προσπάθησαν να διορθώσουν τις ζημιές άλλων.

Και άνθρωποι που δεν κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους το πονεμένο παρελθόν και αφοσιώθηκαν στο κοινό καλό. Αυτά είναι μερικά από τα πρόσωπα της ιστορίας, τα οποία σχηματίζουν ένα ψηφιδωτό πολύ διαφορετικών μεταξύ τους χαρακτήρων, έχοντας ως πυρήνα τη σχέση τους με το εργοστάσιο.

Ένα ρεαλιστικό πολυπρόσωπο μυθιστόρημα

Αυτή η ευφάνταστη ποικιλία ήταν και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχώρισα διαβάζοντας το Εργοστάσιο. ‘Ήρθα σε επαφή με τόσα πολλά διαφορετικά πρόσωπα.  Το κάθε ένα με τους δικούς του σκοπούς. Μέσα στο πλαίσιο ενός αρκετά ρεαλιστικού μυθιστορήματος. Ένα μυθιστόρημα που ήταν άλλοτε νοσταλγικό, τρυφερό, ελπιδοφόρο και άλλοτε αγωνιώδες, σκληρό μέχρι και ωμό.

Όπως προανέφερα, την εξιστόρηση των ιστοριών έχει αναλάβει κυρίως η Ρίνα. Λόγω του Αλτσχάιμερ πολλές φορές δεν ακολουθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στην αφήγησή της. Πάει μπρος- πίσω στον χρόνο, παρεμβάλλει ασυνάρτητες σκέψεις ή χάνεται στην ανάπτυξη ενός συνειρμού.

Όλη αυτή η ποικιλομορφία των χαρακτήρων σε συνδυασμό με την δαιδαλώδη αφήγηση της Ρίνας με δυσκόλεψε αρχικά στην παρακολούθηση των γεγονότων.

Ωστόσο, όταν απέκτησα μια πληρέστερη εικόνα των προσώπων και της δυναμικής των σχέσεών τους, το υπόλοιπο βιβλίο κύλησε πολύ εύκολα και ομαλά. Αυτή η εναλλαγή των σκηνικών και των προσώπων έδωσε, κατ’ εμέ, στο κείμενο μια πολύ ζωντανή ροή, μια κινηματογραφική διάσταση.

Όπως και στις περισσότερες ταινίες, έτσι και εδώ, στην αρχή παρουσιάζονται όλα τα πρόσωπα για να τα γνωρίσεις και αυτό μπορεί να μοιάζει λίγο χαοτικό. Όμως από τη στιγμή που θα σου συστηθούν όλα, η ιστορία σε καθηλώνει και θέλεις να φτάσεις μέχρι το τέλος της.

Μέσα στις σελίδες του θίγεται μια πληθώρα θεμάτων που αφορούν και τη σύγχρονη Ελλάδα. Αν και δεν γίνεται μια εις βάθος προσέγγιση αυτών, οι εν λόγω αναφορές είναι επαρκείς για να σταθούν ως τροφή για σκέψη. Ειδικά η συμπερίληψη του οικολογικού ζητήματος ήταν αναμφίβολα ένα από τα σημεία που ξεχώρισα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα εργοστάσιο λίγο πιο έξω από τα Ιωάννινα. Ένα εργοστάσιο όπου η περιβαλλοντολογική πρωτοβουλία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να βάλει φρένο στη ρύπανση της περιοχής. Ειδικά όταν ο εργοστασιάρχης έχει στο πλευρό του ανθρώπους με εξουσία και την άνεση να πράττει κατά το δοκούν χωρίς συνέπειες.

Εν κατακλείδι

Το Εργοστάσιο – Κώστας Πούλιος, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα.  Προσφέρει μια ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία στο κοινό του. Διαθέτει αρκετές (αναμενόμενες ή μη) ανατροπές καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Ενώ μόλις αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των προσώπων, οι σελίδες κυλούν αβίαστα ως το τέλος.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τα κομμάτια ενός παζλ από διαφορετικούς χαρακτήρες (μια μικρή αναπαράσταση ενός μέρους της κοινωνίας). Ενώ ταυτόχρονα μας ταξιδεύει και μας προβληματίζει.

 Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

Φωτογραφία: tea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου]

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκύστης.

www.elkistis.gr

https://elkistis.gr/product/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF/