Το κισσόσπιτο – Γιώργης Ξηρογιάννης

Το κισσόσπιτο

Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν το 8ο βιβλίο του Γιώργη Ξηρογιάννη. Λόγος γίνεται για το μυθιστόρημα «Το κισσόσπιτο» που μας ταξιδεύει στη Μάνη.

Σ’ ένα απόμερο σημείο της Μάνης βρίσκεται ο θρυλικός πύργος του Ζουμπουλάκου. Ένα επιβλητικό κτίσμα που μοιάζει βγαλμένο από το έδαφος, σαν να έχει σμιλευτεί πάνω στους βράχους του. Το μαγευτικό του εξωτερικό συμπληρώνει ένα αναρριχώμενο φυτό· ένας κισσός. Ο τελευταίος δίνει ζωή και παράλληλα τροφοδοτείται από τον πύργο. Σαν να διατηρούν μια σχέση αλληλεξάρτησης.

Ο πύργος έμελλε να περάσει στα χέρια ενός νέου ερωτευμένου ζευγαριού. Εκεί αποφάσισαν να στεγάσουν την ιδιόμορφη σχέση τους. Φτάνοντας στον προορισμό τους, θαυμάζουν το μαγικό θέαμα της φύσης και ξαφνιάζονται από την παρουσία ενός αλλόκοτου γέροντα. Σαν να τους περίμενε, συναντούν την αινιγματική φιγούρα του Ζουμπουλάκου, του πρώην ιδιοκτήτη του πύργου. Ο ίδιος διετέλεσε ως χωροφύλακας και έμεινε γνωστός στην εποχή του για την ιστορική σύλληψη του κομμουνιστή Π.Ν.

Το βιβλίο έχει μια αρκετά ομαλή και ευχάριστη ροή. Οι σελίδες κυλούν αβίαστα, αποκαλύπτοντας κρυφές πτυχές όλων των προσώπων. Εξιστορεί την ιστορία του Ζουμπουλάκου, τη σύλληψη του Π.Ν., τη θυελλώδη δίκη του και τις ημέρες πριν από αυτήν αλλά και την άνθηση της μυστικής φιλίας τους. Την γνωριμία του ζευγαριού, τις σκέψεις- εκφρασμένες και μη-, τον έρωτά τους και τη συνάντησή τους με τον μυστήριο ιδιοκτήτη. Θέλημα του τελευταίου; Να τους διαβάσει τα χειρόγραφα του Π.Ν. σαν μια ύστατη ένδειξη της φιλία τους.

Τα προαναφερθέντα τα πετυχαίνει ο συγγραφέας με μια εύστοχη εναλλαγή προσώπων. Εισερχόμαστε στον νου όλων των χαρακτήρων, καθώς σταδιακά αλλάζει το υποκείμενο του α’ προσώπου που χρησιμοποιείται στις σελίδες. Με αυτόν τον τρόπο, μας αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Σαν να ενώνουμε τα κομμάτια ενός πολυδιάστατου παζλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ποιητικές «παρεμβάσεις» του φίλου του άνδρα. Ποιητικές και πεζές επιστολές, προερχόμενες από διάφορα σημεία του κόσμου, προσδίδουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο κείμενο. Άλλοτε λυρικές και άλλοτε πεζές έως ωμές, μιλούν για το πάθος, τον έρωτα, την απόλαυση, το σεξ, τα απωθημένα και, εν γένει, τις σχέσεις.

Το ίδιο ύφος διατηρείται και σε ολόκληρο το μυθιστόρημα. Η γραφή πότε μεταφορική και πότε ρεαλιστική, σε κάνει να ακροβατείς πάνω στο αληθινό και το μαγικό. Η συγγραφική δεινότητα του συγγραφέα είναι εμφανής από τις πρώτες σελίδες και μας καλεί να χαθούμε σε αυτές.

Πραγματεύεται έννοιες όπως είναι ο έρωτας, το πάθος, η φιλία, η καταστροφή και η αναδόμηση από τα χαλάσματα. Ταυτόχρονα, μέσα από τα μάτια κυρίως του Π.Ν., παραθέτονται διάφορες νύξεις και σκέψεις πάνω στην επανάσταση και την πραγμάτωση αυτής.

Κινείται συνεχώς στα όρια του πραγματικού και του μυθικού, ενώ είναι έντονο το στοιχείο του συμβολισμού. Όσον αφορά τον τελευταίο, προσωπικά, δεν ήμουν σε θέση να αποκωδικοποιήσω αρκετά κομμάτια του βιβλίου με την πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τη συνολική αίσθηση που μου πρόσφερε.

Εν κατακλείδι, «Το κισσόσπιτο» αποτελεί ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα, με φόντο, κυρίως, τον επιβλητικό πύργο στην Μάνη. Η γραφή είναι εξαιρετική, η εναλλαγή των υποκειμένων περίτεχνη και απόλυτα κατανοητή. Οι επιστολές του φίλου του άνδρα συμπληρώνουν υπέροχα το όλο πόνημα. Αν είστε έτοιμ@ να κινηθείτε μεταξύ ρεαλισμού και συμβολισμού, τότε προτείνεται ανεπιφύλακτα.

 

Συγγραφέας: Γιώργης Ξηρογιάννης

ISBN: 9789606382147

Έτος κυκλοφορίας: 2021

Εκδοτικός Οίκος: Βακχικόν

Σελίδες: 214

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

Εικόνα: tea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου]

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν

Το κισσόσπιτο