Το Κουτί του Γιώργου Γιώτσα | Εκδόσεις Bell

Το Κουτί του Γιώργου Γιώτσα

Το Κουτί του Γιώργου Γιώτσα: Η Ζένια μαθήτρια του λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Καλείτε να αντιμετωπίσει τον ρατσισμός και το bulling που δέχεται καθημερινά, τόσο στο σχολικό της περιβάλλον όσο και στην γειτονία στην οποία ζει.

Ζώντας σε ένα παθολογικό οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο αδιαφορεί για την ύπαρξη τόσο της ίδιας όσο και του μικρότερου αδερφού της, η ίδια στρέφεται στον μικρό Νικόλα στον οποίο διοχετεύει όλη την φροντίδα και την αγάπη της.

Η μοναδική διέξοδός της από την ζοφερή πραγματικότητα την οποία ζει,  είναι η μεγάλη της αγάπη για την μουσική καθώς και ο έρωτάς της για έναν συμμαθητή της. Μέχρι τη στιγμή που όλη της η ζωή ανατρέπετε.


Το «Κουτί» του Γιώργου Γιώτσα είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στην πολύπλευρη φύση των ανθρώπων. Είναι μια ιστορία-κατηφόρα, που περνάει από πολλά επίπεδα κόλασης και παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το στίγμα του ρατσισμού.

Το« Κουτί» είναι ένα βιβλίο που επιδιώκει να αφυπνίσει τους αναγνώστες του και να τους οδηγήσει στον  προβληματισμό.

Πρόκειται για μια καθηλωτική ιστορία, όπου ο αναγνώστης μετατρέπεται σε συνταξιδιώτη/ συνοδοιπόρο, βιώνοντας όλα τα έντονα συναισθήματα, τις αγωνίες και τις πίκρες που γεύεται η ηρωίδα σε αυτή την συγκλονιστική ιστορία.

Η προσέγγιση του συγγραφέα είναι αφοπλιστική στα κοινωνικά φαινόμενα που πραγματεύεται στο βιβλίο και φανερώνει την χειραγώγηση, την απομόνωση, την παρακμή, την πλήξη, την αρρώστια και την απώλεια, την προκατάληψη και την κοινωνική απαξίωση, μέσα από την καθημερινότητα και την ρουτίνα των πρωταγωνιστών.

Υπάρχουν στιγμές που ο αναγνώστης νιώθει ρίγος και αποστροφή για τις εξαιρετικά  ρεαλιστικές σκηνές που διαδραματίζονται. Πρόκειται για ένα βιβλίο – καταγγελία και ταυτόχρονα ένα δριμύ κατηγορώ.

Ο συγγραφέας, σε μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση μας εξιστορεί την ιστορία της Ζένιας. Ενός κοριτσιού που προσπαθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που συναντά συνεχώς μπροστά της και να επιβιώσει προφυλάσσοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον εαυτό της από μια πραγματικότητα που της ζητάει να θυσιάσει ότι πιο πολυτιμότερο έχει.

Παράλληλα, σε τρίτο πρόσωπο αυτή την φορά μας παρουσιάζεται η ιστορία του Αλέξη. Ενός τριανταεξέχρονου «απεχθή» όπως τον αποκαλούν οι μαθητές τους καθηγητή θεατρολογίας, που βουλιάζει μέσα σε έναν συμβατικό γάμο.

Μοναδική διέξοδος σε αυτή του την μονοτονία τα διάφορα κορίτσια που βρίσκει στο δρόμο του κάθε χρόνο στο Μουσικό Σχολείο όπου διδάσκει.

Οι δυο ιστορίες θα συναντηθούν και το τελικό  αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο ευχάριστο και για τους δυο αυτούς ήρωες. Πώς σώζονται οι ψυχές όταν βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο της ύπαρξής τους;  Μέχρι που μπορεί να φτάσει το μυαλό του ανθρώπου όταν αρχίζει να βυθίζεται στο σκοτάδι;

Κατερίνα Ζάχαρη

 

 

 

Leave a Reply