Ο μύθος των δύο Φύλων – Cordelia Fine

Ο μύθος των δύο φύλων-Καταρρίπτοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις

Στο βιβλίο της Cordelia Fine, Ο μύθος των δύο φύλων-Καταρρίπτοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις, μόλις στις πρώτες σελίδες αναγράφεται η ακόλουθη φράση:

«Απλώς και μόνο επειδή ένας επιστήμονας ισχυρίζεται πως κάτι είναι “φυσικό”, όπως η ανδρική βία ή ο βιασμός, αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχόμαστε. Να το υποστηρίζουμε ή να το επιβάλλουμε».

Από μόνη της αρκεί για να καταρρίψει κανείς τους όποιους μύθους πλανιούνται γύρω από το φύλο. Τους μύθους που γεμίζουν το μυαλό με έμφυλα στερεότυπα. Γιατί πολύ απλά, είτε κάτι είναι/χαρακτηρίζεται (ορθά ή εσφαλμένα) φυσικό/φυσιολογικό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το δεχόμαστε και να το αναπαράγουμε εσαεί.

Ο μύθος των δύο φύλων ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων στα οποία αναφερόμαστε συνήθως ως «εκλαϊκευμένη επιστήμη». Στόχος των βιβλίων αυτών είναι να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη επιστημονική αλήθεια, με τρόπο αρκετά κατανοητό στους μη ειδικούς. Στην περίπτωση της Fine μας φέρνει αντιμέτωπους με τις αλήθειες πίσω από τους έμφυλους μύθους, που με τόση ευκολία πιστεύουμε και παπαγαλίζουμε.

Βιολογικό – Κοινωνικό φύλο

Οι «δύσκολοι» όροι –με τους οποίους μπορεί κανείς να μην είναι εξοικειωμένος– όπως π.χ. gender/sex, βιολογικό φύλο/κοινωνικό φύλο κτλ. επεξηγούνται επαρκώς από τη συγγραφέα. Και το κυριότερο αποδίδονται ορθά και από τη μεταφράστρια του βιβλίου, Μαρία Βαρδοπούλου, στα ελληνικά.

Καθώς, είναι πάντοτε απαραίτητο όταν έχουμε να κάνουμε με επιστήμη, ακόμη και στις εκδοτικές σειρές «Επιστήμη για Όλους», να μην μπερδεύεται ο αναγνώστης και να μπορεί να κατανοεί πλήρως όσα διαβάζει.

Δεν παραλείπονται, βεβαίως, οι απαραίτητες αναφορές σε έρευνες και άλλες επιστημονικές μελέτες, αναλυτικά με παράθεση στο τέλος του βιβλίου. Πολλές από αυτές αποτέλεσαν και ένα έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση πάνω στο θέμα του μύθου των δύο φύλων. Το γεγονός αυτό, κατατάσσει το βιβλίο όχι σε κάποια κατηγορία «βίβλου» ή «κανόνα». Αλλά στα εγχειρίδια εκείνα από τα οποία είναι απαραίτητο να ξεκινά κανείς το δύσκολο έργο της κατάρριψης και του αναθεώρησης των βασικών αξιών ζωής.

Γιατί σε αυτό, ακριβώς, βοηθάει το βιβλίο Ο μύθος των δύο φύλων. Στην σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας. Στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαχωρίζουμε ή γενικεύουμε για τα δύο φύλα. Άλλωστε, ο καθένας μπορεί και πρέπει να ορίζει τον εαυτό του με βάση τις δικές του ανάγκες. Και όχι να μπαίνει σε ένα πλαίσιο στενό και κοινωνικά ορισμένο.

Το τέλειο δώρο

Δεν είναι ένα βιβλίο για όλους. Αλλά είναι ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάζεται από όλους. Και αυτό δεν είναι μια δήλωση υπερβολής. Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο ένα ανάγνωσμα μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς λίγο παραπάνω. Να αναθεωρήσεις όσα σκεφτόσουν μέχρι χθες.

Αν στο ευρύτερο περιβάλλον σας έχετε άτομα που ξεστομίζουν φράσεις όπως: «Μα έτσι είναι οι γυναίκες/άνδρες. Μα είναι άνδρας/γυναίκα δεν μπορεί να, δεν πρέπει να. Είναι στη φύση του άνδρα, της γυναίκας. Κτλ.», Ο μύθος των δύο φύλων-Καταρρίπτοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις είναι το κατάλληλο δώρο!

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Leave a Reply

%d bloggers like this: