Διαβάσαμε: Swingers του Αλέξανδρου Βαλσαμίδη | Πάστα Φλώρα

swingers

Γράφει η Συλβάνα Παπαϊωάννου

Αν διαβάσατε τον τίτλο του βιβλίου και κοκκινήσατε ή νιώσατε μια κάποια αποστροφή, τότε μάλλον αυτό το βιβλίο δεν είναι για εσάς. Για εσάς που διαβάσατε τον τίτλο και αναρωτιέστε τη σημασία της έννοιας swinger, παραθέτουμε απόσπασμα από το γλωσσάρι του βιβλίου:

«Swinging καλείται η ανταλλαγή συντρόφων. Συναντάται και με τον όρο swaping. Η κυριολεκτική του σημασία είναι ‘’κινούμαι πέρα δώθε, κινούμαι μπρος πίσω, ταλαντεύομαι’’»

Στις βιβλιοκριτικές, είθισται να σχολιάζεται (και) ο τρόπος γραφής του εκάστοτε συγγραφέα. Στην περίπτωση του Swingers του Αλέξανδρου Βαλσαμίδη, μια τέτοιου είδους κριτική θα ήταν αδύνατη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αποτελούν οι συνεντεύξεις και οι εξομολογήσεις ατόμων που συμμετέχουν στην ανταλλαγή συντρόφων.

Στο βιβλίο θα έρθετε αντιμέτωποι με τις ιστορίες έξι ζευγαριών. Ο συγγραφέας επέλεξε να μην παρέμβει στα λεγόμενα τους, οπότε το περιεχόμενο του βιβλίου είναι εκπληκτικά ειλικρινές και, σχεδόν, ακατέργαστο. Ουσιαστικά το κείμενο αποτελεί προϊόν μιας συνέντευξης, από το οποίο βέβαια λείπουν οι ίδιες οι ερωτήσεις. Δεν δυσκολεύεται κανείς να τις διακρίνει πίσω από τα γραφόμενα. Δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να δει τις δύο διαφορετικές πλευρές της κάθε ιστορίας. Κάθε ζευγάρι απαντάει στις ίδιες ερωτήσεις και οι απόψεις τους παραθέτονται ξεχωριστά.

Γνώριζα τι είναι το Swinging, χωρίς βέβαια να γνωρίζω λεπτομέρειες. Ποτέ δεν κατακρίνω τις σεξουαλικές προτιμήσεις κανενός, οπότε διάβασα όλες τις ιστορίες με αμείωτο ενδιαφέρον. Όχι απαραίτητα με τη σειρά, καθώς κατάλαβα ότι δεν έχει σημασία ο τρόπος ανάγνωσης. Αρχικά, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στους συντρόφους, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το swinging ή ο τρόπος που πιστεύουν ότι το αντιμετωπίζει ο/η σύντροφός τους.

Μερικοί με εκνεύρισαν, είχαν ένα αρκετά σνομπ ύφος απέναντι στους μη-swingers. Άλλοι πάλι με εξέπληξαν με το πάθος με το οποίο δήλωναν ότι δεν πρόκειται να ερωτευτούν κάποιο άλλο άτομο, με το οποίο συνευρίσκονται κατά το swinging.

Αντιμετώπισα το βιβλίο σαν μια μελέτη, χωρίς βέβαια να έχω το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο για να το κρίνω αναλόγως. Σίγουρα, είναι ένα βιβλίο που διάβασα με τη μία. Οι ιστορίες είναι τόσο ενδιαφέρουσες, που δεν σε αφήνουν στιγμή να βαρεθείς. Νομίζω ο συγγραφέας πετυχαίνει τον σκοπό του. Επιλέγοντας ζευγάρια με μεγάλη προϊστορία στον «χώρο» και με την απόφασή του να μην παρέμβει καθόλου στο κείμενο, αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να εντρυφήσει λίγο παραπάνω στον άγνωστο, για τους περισσότερους, κόσμο των Swingers.

Διαβάζοντας, λοιπόν, το βιβλίο, καταλήγω στο συμπέρασμα το οποίο συνοψίζεται στη φράση την οποία αναφέρει ο κ. Βαλσαμίδης στον πρόλογο του βιβλίου του: «Οι Swingers είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας».

Ταυτότητα Βιβλίου
Τίτλος: Swingers | Συνεντεύξεις και Εξομολογήσεις
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Βαλσαμίδης
Εκδόσεις: Τριτωνίδα
Σελ.:220

Leave a Reply