Είδαμε: Επιθεωρητής στο Θέατρο Άλφα | Πάστα Φλώρα

 Το διαχρονικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής» ανεβαίνει στο Θέατρο Άλφα σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου του Κώστα Φιλίππογλου και της Γιώτας Σεμερέτη. Πρόκειται για μία από τις πιο κορυφαίες κωμωδίες, ένα κλασικό αριστούργημα. Ο ταλαντούχος ηθοποιός Κωνσταντίνος Μπίμπης αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του επιθεωρητή.

 Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Τσαρικής Ρωσίας, όπου όλοι οι ανώτεροι άρχοντες εκμεταλλεύονται τον λαό προς όφελος τους, καθώς απομυζούν δαπάνες ή προσπαθούν με απάτες να τον ξεγελάσουν εξασφαλίζοντας την προσωπική ευημερία. Με καυστικό χιούμορ και ακραίες κωμικές σκηνές στηλιτεύεται η ασυδοσία της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας και όχι μόνο. Το κοινό ουσιαστικά παρακολουθεί μια καταγγελία απέναντι στην κολακεία, στις δωροδοκίες και στη διαφθορά, η οποία εξυπηρετεί την ανθρώπινη απληστία.

 Η απροσδόκητη άφιξη ενός κρατικού επιθεωρητή θα ταράξει τα νερά και θα προκαλέσει ευτράπελα γεγονότα. Οι ισορροπίες πλέον είναι λεπτές και οι εξουσιαστές θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν το επικίνδυνο ενδεχόμενο να ξεσκεπαστούν. Η παράσταση θα μας κάνει να δούμε καθαρά πως η ανηθικότητα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο χυδαιότητας και κοινωνικής διαμέλισης.

 Ο Γκόγκολ θα λέγαμε πως κατασκευάζει μια εξαιρετική κωμωδία ρίχνοντας άπλετο φως στην απληστία και την διαπλοκή σατιρίζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής του. Οι χαρακτήρες γελοιοποιούνται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παραδεχτούμε πως ένα τοπικό ζήτημα είναι ένα αναφορικό παράδειγμα για όλες τις κοινωνίες και δεν αφορά μόνο την μικρή επαρχία της Ρωσίας, ούτε αποκλειστικά την τότε χρονική περίοδο.

 Οι κοινωνικές, διοικητικές και πολιτικές ατασθαλίες βρίσκονται και στο σήμερα και είναι επίκαιρο ζήτημα, όσο ποτέ άλλοτε. Το έργο θα μας κλείσει το μάτι σε οτιδήποτε κωμικοτραγικό βιώνουμε και θα καυτηριάσει την δουλοπρέπεια των τοπικών αρχόντων απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Η καταπίεση του λαού έγινε στα χέρια του Γκόγκολ ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα που πήγασαν από τις απολυταρχικές κυβερνήσεις.

 Αυτό που την καθιστά μια αριστουργηματική κωμωδία, είναι το μεγαλείο των χαρακτήρων, καθώς και η ευθύτητα με την οποία ο Γκόγκολ επιλέγει στο συγκεκριμένο έργο να καυτηριάσει την αυταρχικότητα και τη δουλοπρέπεια των δημοσίων αρχόντων στην κεντρική διοίκηση, στο Τσαρικό απολυταρχικό κράτος.

 Όπως αναφέρει ο ίδιος, «επιδίωξα να συγκεντρώσω και να σατιρίσω μια για πάντα ό,τι σάπιο υπάρχει στη Ρωσία, όλες τις αδικίες που διαπράττονται, εκεί ακριβώς όπου θα είχαμε την αξίωση να βασιλεύει η απόλυτη δικαιοσύνη». «Ο επιθεωρητής» αποτελεί μία άκρως ψυχαγωγική παράσταση που σκοπό έχει να στηλιτεύσει, να διδάξει και να προσφέρει απλόχερα το γέλιο.

Χριστίνα Χανιώτου

Leave a Reply