Είδαμε: Η βασίλισσα της ομορφιάς | Πάστα Φλώρα

Ζεστό, βαθύ, συγκινητικό, ατμοσφαιρικό, ρεαλιστικό και ανθρώπινο δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν θεατή ο οποίος παρακολουθεί την παράσταση με αμείωτη ένταση από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας μητέρα και κόρη ζουν μόνες. Η Μωρήν σχεδόν 40, παρθένα, αποκομμένη από την κοινωνική ζωή, χωρίς εργασία με μοναδικό μέλημα την φροντίδα της ηλικιωμένης και ανυπόφορης μητέρας της, Μάγκυ. Η συμβίωση τους μια εξοντωτική οικογενειακή αντιπαράθεση, μια κατάσταση τελματική και ανυπόφορη. Η βαλτώδης αυτή καθημερινότητα θα ταραχτεί όταν θα κάνει την εμφάνιση του ο Πάτο Ντούλη, παλιός φίλος της Μωρήν, που μαζί με την επιθυμία του για αυτήν θα φέρει μαζί και την ελπίδα για αγάπη και διαφυγή.

Ο ιρλανδικής καταγωγής Μάρτιν ΜακΝτόνα, επιτυχημένος σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εν ζωή ταλέντα της Βρετανίας. Έχοντας παρατήσει το σχολείο μόλις στα 16 του μόλις χρόνια, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην εγγραφή θεατρικών και ραδιοφωνικών έργων. Η καταξίωση ήρθε μόλις στα 26, με την “Βασίλισσα της Ομορφιάς” (πρωτ. “Beauty Queen of Leenane”) να ανεβαίνει αρχικώς στην Ιρλανδία και να φτάνει να κερδίσει βραβείο Tony δύο χρόνια αργότερα.

Ο ΜακΝτόνα εκθέτει στο έργο του θέματα διαχρονικά και παγκόσμια. Η μοναξιά, η σχέση μάνας – κόρης, η άσβηστη ελπίδα που παραμένει μέσα μας και η πανανθρώπινη ανάγκη για ανθρώπινη επαφή είναι μόνο κάποια από αυτά που φέρνει στο τραπέζι.

Η παράσταση που υπογράφει η Ελένη Σκότη δεν μας αφήνει περιθώρια. Ο θεατής μη μπορώντας να κάνει αλλιώς καλείται να βουτήξει στον συναισθηματικό κόσμο των πρωταγωνιστριών και να ζήσει και ο ίδιος τα ατομικά τους αδιέξοδα. Οι δύο κυρίες κλέβουν άξια την παράσταση και τις αναπνοές μας σε ένα ανέβασμα σφιχτό, μεστό που δεν σου δίνει κανένα περιθώριο συναισθηματικής χαλάρωσης. Η Σοφία Σεϊρλή ως Μάγκυ, χτίζει με κάθε λέξη, με κάθε μορφασμό τον ανυπόφορο και εξουσιαστικό χαρακτήρα της μητέρας με έναν τρόπο που μόνο να σε κάνει να αντιδράσεις θες. Υπέροχη και η Αγορίτσα Οικονόμου ως Μωρήν, που σε παρασέρνει και σε βάζει με την υπέροχη ερμηνεία της στον κόσμο της και θέλοντας και μη περιμένεις και εσύ μαζί της την λύτρωση και την ψυχική δικαίωση της.

Η Βασίλισσα της Ομορφιάς είναι μια παράσταση που συστήνεται, κυρίως γιατί θα σε γεμίσει συναισθήματα που δεν θα σβήσουν μόλις ανάψουν τα φώτα.

Νικολέττα Στυλιάρα

 

 

Leave a Reply