Είδαμε: Καραμέλα στο θέατρο 104

«Η Καραμέλα», η νουβέλα της Ελένης Πριοβόλου μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου 104. Τη Μαρία Μαυροματάκη και το Ρίνο Τζάνι σκηνοθετεί η Λουκία Πιστιόλα. Η Φρόξυ μάς υποδέχεται αρχικά στη σκάλα του φουαγιέ και μάς καλωσορίζει στον κόσμο της, στον κόσμο της καραμέλας. Βέρα Αθηναία και μοναδική κληρονόμος της οικογενειακής και ιστορικής καραμελοποιίας, η Φρόξυ Καραμέλα μάς παρουσιάζει, μέσα από τον χρωματιστό και απομονωμένο παράδεισο, που στεγάζει στο περιβόλι της, την ασχήμια της κοινωνίας.

«Ένας απέραντος οίκος ανοχής αυτή η χώρα. Και ενοχής». Η Μαρία Μαυροματάκη έρχεται να μας φανερώσει τη διαφθορά, που επικρατεί στην κοινωνία, μέσα από ένα δυναμικό μονόλογο. Ενσαρκώνει μία πολύ έντονη περσόνα, τη Φρόξυ Καραμέλα, μια γυναίκα, η οποία προτιμά να ζει μόνη, χαμένη μέσα στις καραμέλες της παρά στη μιζέρια του πραγματικού κόσμου. Είναι «δημιουργός» και οι καραμέλες της, ό,τι πιο πολύτιμο για εκείνη. Δε θα αφήσει κανέναν να απειλήσει την προσωπική ελευθερία, που έχει εξασφαλίσει στον εαυτό της μέσα στο κτήμα της.

Η Μαρία Μαυροματάκη έχει καταφέρει να προσεγγίσει και να αγκαλιάσει τη Φρόξυ σαν κομμάτι της και αυτό φαίνεται στην ερμηνεία της. Δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας στον θεατή. Αφήνει τη σκηνή, κάθεται δίπλα του, μοιράζει καραμέλες, αυτοσαρκάζεται, γελάει, αγανακτεί, εξομολογείται και στο τέλος…σπάει. Προβάλλει την αντίσταση του ανθρώπου ενάντια στην υποκρισία, τη -δήθεν- δικαιοσύνη, το χρήμα, τις ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις. Φυσικά, δεν παραλείπει να παρουσιάσει πώς το οικογενειακό υπόβαθρο επηρεάζει την πορεία του ανθρώπου και την εξέλιξη του στο κοινωνικό status quo.

Η Ελένη Πριοβόλου έχει καταφέρει με φοβερή ευφυία να χωρέσει χιλιάδες κοινωνίες σε μία νουβέλα και η Λουκία Πιστιόλα με τη σειρά της να μάς μεταφέρει σε αυτόν τον πολύχρωμο μικρόκοσμο. Το αποτέλεσμα, μία πραγματικά επιτυχημένη παράσταση!

Πέννυ Λουπάκη

 

Leave a Reply