Είδαμε: Το Ηρεμιστικό στο Θέατρο Φούρνος | Πάστα Φλώρα

Μπορεί στα αλήθεια να ηρεμήσει ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται πως το τέλος στη ζωής του φτάνει. Μπορεί μια ιστορία να σβήσει τη ματαιότητα μιας ζωής γεμάτης μοναξιά και επιθυμία για σύνδεση; Και αν βρει το κουράγιο να πει ξανά μια ιστορία μπορεί να ξεφύγει απο το μοτίβο σκέψεων και συναισθημάτων που δημιούργησαν την αρχική ιστορία; Σε μια παράσταση αργή, σχεδόν διαλογιστική γεμάτη ενσυνειδητότητα οι ηθοποιοί, Δέσποινα Σαραφείδου & Σπύρος Βάρελης μας παρασέρνουν σε μια πραγματικότητα διαφορετική απο τις άλλες.
Σε μια πραγματικότητα ποιητική, βαθειά θλιβερή, κρυφά τραγική όπου η ύπαρξη εκτίθεται στο πέρασμα του χρόνου και παραλυρεί. Ο ήρωας βυθισμένος σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ηρεμήσει δημιουργεί μια ιστορία περιπλάνησης στο παρελθόν μήπως και νιώσει κάτι. Χαμένος μέσα σε αναμνήσεις που δεν ξέρουμε αν είναι αληθινές ή όχι εκφράζει την ανάγκη μιας ζωής για σύνδεση και επικοινωνία. Ίσως πάλι προσπαθεί να αναπαράξει τις στιγμές που παραδέχεται πως ήταν ευτυχισμένος και ηρεμούσε όταν ο πατέρας του, του έλεγε ιστορίες.
Τα ανείπωτα συναισθήματα, η κρυφή ειρωνεία σε συνδυασμό με απάθεια και ουδετερότητα φανερώνουν τη ματαίωση και ίσως και ανακούφιση του τέλους που ο ήρωας αισθάνεται πως φτάνει. Μια παράσταση βαθιά υπαρξιακή που σου αφήνει ένα τεράστιο προβληματισμό και συναισθήματα προς διερεύνηση για τον ήρωα.  

«Το Ηρεμιστικό»
Συγγραφέας: Σάμιουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Σκηνικός χώρος – κοστούμια:
 Μαρία Καραθάνου
Σχεδιασμός ήχων / εικόνας:
 Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Φωτισμοί:
 Αποστόλης Τσατσάκος
Βοηθός Σκηνοθέτη:
 Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες / αφίσα: Χρήστος Συμεωνίδης
Ηθοποιοί: Δέσποινα Σαραφείδου,
 Σπύρος Βάρελης
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία
 Όψεις
Το κείμενο του «Ηρεμιστικού» περιλαμβάνεται στον τόμο «Πρόζες 1945-1980» (Εκδόσεις Πατάκη)

Εύα Αντζά

 

Leave a Reply