Δεκαεπτά Κλωστές – Πάνος Δημάκης | Βιβλιοκριτική

Δεκαεπτά Κλωστές - Πάστα Φλώρα

Δεκαεπτά Κλωστές – Πάνος Δημάκης

«Ζούμε σ’ έναν κόσμο που δεν είσαι τίποτα χωρίς τους άλλους», συνέχισε η Γερακίταινα, αναλύοντας την κοσμοθεωρία της.  «Ξέρεις τι είμαστε; Αυτό που μας αφήνουν οι άλλοι να είμαστε». Δεκαεπτά Κλωστές – Πάνος Δημάκης.

Ο Πάνος Δημάκης στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Δεκαεπτά Κλωστές», εμπνευσμένος από μια αληθινή ιστορία στα Κύθηρα αρχές του 20ου αιώνα, μας αφηγείται τη ζωή του Αντώνη Γερακίτη, γνωστού και ως Καστελάνη.

Άραγε η ζωή των ανθρώπων έχει προδιαγραφεί από τις μοίρες; Ή μήπως φτιάχνουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας; Πόσο άραγε είμαστε αυτό που επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να είμαστε; Αρκεί μια στιγμή για να καθορίσει όλη μας την πορεία;

Ο Καστελάνης είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος. Μαθητευόμενος τσαγκάρης, δίπλα στον καλύτερο μάστορα του νησιού, θα καταφέρει με σκληρή δουλειά να γίνει ένα εξέχων μέλος της κοινωνίας των Κυθήρων και να αγαπήσει μια όμορφη κοπέλα. Άλλωστε είναι πολύ καλός στη δουλειά του, ο καλύτερος θα μπορούσε να πει. Αλαζονεία; Μπορεί. Είχε όλη τη ζωή μπροστά του.

Μια μυθοπλασία βασισμένη σε αληθινό γεγονός

Θα ήταν υπερβολή να πω ότι διάβασα το βιβλίο σε μια μέρα, αλλά ναι μου πήρε λιγότερο από 24 ώρες. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζω πάντα σε γρήγορους ρυθμούς, αλλά πρέπει να βοηθάει και το ανάγνωσμα.

Οι «Δεκαεπτά Κλωστές» μπλέκονται σε ένα νήμα και μόνο φτάνοντας στο τέλος της αφήγησης ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου.

Μια αφήγηση που σε μεταφέρει στα Κύθηρα του 1902. Ένα ταξίδι στις συνήθειες της κοινωνίας ενός νησιού που ανθούσε, χωρίς να στερείται πολιτισμού ή μια ροπή προς τις νέες τάσεις.

Ο Πάνος Δημάκης καταφέρνει να μετουσιώσει ένα γεγονός, σε ένα καλογραμμένο πεζογράφημα. Διαβάζοντάς το, ταξίδεψα στα σοκάκια του χωριού Αρωνιάδικα. Παρακολούθησα έναν έρωτα να γεννιέται, εκεί όπου οι νέες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποιον νεαρό, σε ένα πανηγύρι.

Κυρίως όμως, βίωσα έντονα το πόσο εξαρτάται η ζωή μας από τους άλλους. Πόσο σημαντική είναι η θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνία ενός χωριού, ενός νησιού. Πώς μπορεί μια στιγμή να ξεριζώσει τα πάντα. Να καταστρέψει υπάρξεις.

Ένα μυθιστόρημα που μπαίνει στην ψυχολογία του ήρωα και κάνει τον αναγνώστη να νευριάσει, να λυπηθεί, να ταυτιστεί μαζί του. Να σιχαθεί τις κοινωνίες, η ηθική των οποίων εξαρτάται από το χρήμα και τα κουτσομπολιά. Μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι τρέφονται από τις ήττες των άλλων.

Ένα ψυχογράφημα που αξίζει να διαβάσετε.

Παπαϊωάννου Συλβάνα

Το βιβλίο κυκλοφορείς από την Κάπα Εκδοτική

Το αγριότερο άγνωστο έγκλημα της Ελλάδας.

Μια πραγματική ιστορία που συντάραξε τα Κύθηρα το 1909. Μια συναρπαστική κατάδυση στον ψυχισμό ενός ανθρώπου που είχε όσα ήθελε στη ζωή του, που βασιζόταν στην αποδοχή των γύρω του και τους το ανταπέδιδε απλόχερα.  Όμως η ξαφνική απόρριψη, η συνεχιζόμενη αδικία εναντίον του και ένας ολόκληρος κόσμος που καταρρέει γύρω του τον στρέφουν ενάντια σε όλους και τον οδηγούν στο πιο ειδεχθές έγκλημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, για τη μοίρα και τα παιχνίδια που παίζει εναντίον μας. Για τα αόρατα νήματα που ορίζουν τη ζωή μας. Αλλά και τη δύναμη που πρέπει να βρούμε για να την ορίσουμε εμείς οι ίδιοι. Για την ηθική μιας κοινωνίας που μπορεί να καταστρέψει ανθρώπινες ζωές στον βωμό της κανονικότητας της αγέλης, που βασίζεται στο κουτσομπολιό, την κριτική και την κακόβουλη τάση των ανθρώπων να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα.

Παράλληλα, γι’ αυτή την ηθική που διαμορφώνει ο καθένας προσωπικά, όπως και ήρωας του βιβλίου, ο Καστελάνης, που τον οδηγεί στα ολέθρια αποτελέσματα απέναντι σε μια κοινωνία που τον αντιμάχεται.

Leave a Reply