Διαβάσαμε: Άγρια Θάλασσα – Vanessa De Haan

άγρια θάλασσα
1939. Τρεις ζωές διασταυρώνονται μέσα στη δίνη του πολέμου. Μέσα σε ένα κλίμα αναταραχής και φόβου, με τον πόλεμο να μαίνεται σε αέρα, στεριά και θάλασσα, ολόκληρη η Βρετανία βρίσκεται σε αναβρασμό.

Ο Τζακ, που έχει μεγαλώσει μέσα στους βομβαρδισμούς, δραπετεύει για να καταταγεί στο Εμπορικό Ναυτικό. Τα ταξίδια του στη Ρωσική Αρκτική μπορεί να είναι σκληρά, αλλά του προσφέρουν διέξοδο σε μια νέα ζωή.

Όσο βρίσκεται με άδεια στο μυστικό λιμάνι του Βασιλικού Ναυτικού στη Σκωτία, ο Τζακ γνωρίζει την Ολίβια, τη χαϊδεμένη κόρη ενός αξιωματικού. Ελεύθερη επιτέλους να τριγυρίζει εδώ κι εκεί, η Ολίβια απολαμβάνει τις καινούριες δυνατότητες που της προσφέρει ο πόλεμος. Όμως, η οικογένειά της –και ιδίως ο Τσάρλι, ένας ραγδαία ανερχόμενος πιλότος– δεν χαίρεται μ’ αυτές τις εξελίξεις. Ειδικότερα, με την έλευση του Τζακ που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων.

Το «Άγρια Θάλασσα», το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Vanessa De Haan,  είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Παρακολουθούμε την πορεία τριών νέων, με διαφορετικές καταβολές και ιδεολογία, που καλούνται να επιβιώσουν μέσα στο βάναυσο κλίμα του πολέμου, χωρίς να χάσουν την ελπίδα και την ανθρωπιά τους.

Ένα ταξίδι ενηλικίωσης, κατά την περίοδο του πολέμου, με τρεις αλληλένδετες ιστορίες που συγκλίνουν με τον πιο παράδοξο τρόπο, δείχνοντας μας ότι όλα είναι πιθανά. Οι χαρακτήρες, που στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου γνωρίζουμε ως εφήβους που δεν έχουν ακόμη γευτεί τη φρίκη του πολέμου, μετατρέπονται σε δυναμικούς ενήλικες με αξίες και ιδανικά.

Μέσα από τις κακουχίες, ο χαρακτήρας τους γαλουχείται και μέχρι να γυρίσει ο αναγνώστης και την τελευταία σελίδα του βιβλίου έχει καταφέρει να τους αγαπήσει και να νοιαστεί για αυτούς. Οι περιγραφές των τοπίων είναι κινηματογραφικές και η βιαιότητα του πολέμου αποτυπώνεται με μαεστρία μέσα από τα μάτια των ηρώων. Η εκτενής έρευνα της συγγραφέως γύρω από τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου είναι εμφανής και θα συναρπάσει τους λάτρεις της ιστορίας.

Το σημαντικότερο, και αγαπημένο μου, στοιχείο του βιβλίου όμως είναι ότι η συγγραφέας κάνει από νωρίς ξεκάθαρο στον αναγνώστη πως στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, παρά μονάχα θύματα. Μέσα από την ιστορία της προβάλλει ότι στον πόλεμο ο εχθρός δεν είναι ένας άνθρωπος αιμοδιψής, αλλά ένα ακόμη θύμα κάποιων «ανώτερων» συμφερόντων. Στρέφει την προσοχή του αναγνώστη στα τραύματα που δημιουργεί ο πόλεμος στους συμμετέχοντες, ξεφεύγοντας έτσι από την εξιδανίκευση ή ρομαντικοποιηση τέτοιων καταστάσεων.

Ένα μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος που παντρεύει την ιστορία με την μυθοπλασία και εξυμνεί την αγάπη και την ανθρωπιά.


Βαθμολογία: 8/10
Τίτλος: Άγρια Θάλασσα/ The Restless Sea
Συγγραφέας: Vanessa de Haan
Εκδόσεις: Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σελίδες: 655
Είδος: Ιστορικό μυθιστόρημα

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

Leave a Reply