Now Reading
Οι Διαθήκες – Margaret Atwood | Πάστα Φλώρα

Οι Διαθήκες – Margaret Atwood | Πάστα Φλώρα

Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, με τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται ορατά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, Οι Διαθήκες περιγράφουν τις ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών, που συναντιούνται και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά.

 

οι διαθήκες pastaflora

Οι δύο γυναίκες ανήκουν στην πρώτη γενιά που ενηλικιώνεται μέσα στην τυραννία. Στις δικές τους μαρτυρίες προστίθεται αυτή της τρίτης γυναίακς: της Θείας Λίντια, το περίπλοκο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον της οποίας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.

Καθώς η Atwood μάς οδηγεί στα άδυτα του καθεστώτος της Γαλαάδ, καθεμιά από τις ηρωίδες πρέπει να αποδεχτεί το ποια είναι και να αποφασίσει ώς πού είναι διατεθειμένη να φτάσει γι’ αυτό που πιστεύει…

Το βιβλίο Οι Διαθήκες είναι ένα έργο επίκαιρο, που έχει τα φόντα να γίνει κλασικό Έπειτα από την επιτυχία του Η ιστορία της Θεραπαινίδας, η Margaret Atwood ανοίγει για άλλη μια φορά τις πύλες της Γαλαάδ. Μέσα από την μεταβλητή αφήγηση τριών ηρωίδων, οδηγούμαστε στην καρδιά της επικράτειας για να παρακολουθήσουμε την αρχή του τέλους της.

atwood-pastaflora

Για όσους έχουν διαβάσει το πρώτο βιβλίο, είναι ξεκάθαρο ότι η Atwood δεν σκόπευε να δώσει συνέχεια στην ιστορία, όμως η επιτυχία που ακολούθησε το πρώτο βιβλίο της, το οποίο αν και εκδόθηκε πριν τριάντα χρόνια παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, κατέχοντας υψηλή θέση στις λίστες με τα βιβλία που κάθε αναγνώστης «πρέπει» να διαβάσει, σε συνδυασμό με την πολυβραβευμένη ομώνυμη παραγωγή του Hulu, οδήγησαν στην συγγραφή ενός δεύτερου βιβλίου.

Μέσω της δυνατής και συγκινητικής γραφής της, της έντονης φαντασίας και ιδεολογίας της και των πολυδιάστατων χαρακτήρων της καταφέρνει να δώσει ζωή σε μια ιστορία ισάξια της προηγούμενης, που θα χαρίσει στους αναγνώστες ένταση και συγκίνηση. Τόσο η ιστορία όσο και το ύφος δεν θυμίζουν καθόλου το σκοτεινό «παραμύθι» της Θεραπαινίδας.

Μέσα από την αφήγηση τριών γυναικών καταφέρνει, να διεισδύσει τον αναγνώστη στην καθημερινότητα της «Δημοκρατίας» της Γαλαάδ. Την πολιτική και οικογενειακή ιεραρχία, το ταξικό σύστημα, τους θεσμούς και τον ρόλο της γυναίκας μέσα σε αυτό.

the testaments-pastaflora

Προσωπικά, λάτρεψα την αφήγηση της Θείας Λίντια, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερο «ψυχογράφημα», που μας δείχνει τις καταστάσεις στις οποίες είναι ικανός να φτάσει ο άνθρωπος, προκειμένου να επιβιώσει και προβάλλει την εσωτερική διάβρωση, που μπορούν να προκαλέσουν στο άτομο οι απάνθρωπες συνθήκες.

Ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα, ύμνος στον φεμινισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σε βυθίζει μέσα στις σελίδες του και παρόλο που δεν δημιουργεί τους προβληματισμούς και τα έντονα συναισθήματα του πρώτου, στέκεται αντάξιο ως συνέχεια του.

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν.

Βαθμολογία: 9/10

Τίτλος: Οι Διαθήκες/ The Testaments

Συγγραφέας: Margaret Atwood

Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελίδες: 536

Είδος: Κοινωνικό/ Ξένη λογοτεχνία

Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα του βιβλίου

Ιωάννα Δημητσάνου
Scroll To Top