Διαβάσαμε: Η ιστορία της Θεραπαινίδας-Margaret Atwood | Πάστα Φλώρα

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ’ τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά, ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να εξαλείψει τον πόθο, ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ’ τους οποίους κρέμεται η μοίρα της.

Το δυστοπικό μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης Margaret Atwood, γραμμένο 35 χρόνια πριν, έρχεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μια εξαιρετική μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ, πιο  επίκαιρο από ποτέ, να μας μεταφέρει στη «Δημοκρατία» της Γαλαάδ. Μία αριστοτεχνικά πλασμένη δικτατορία, η οποία θα αποτελούσε τη γη της επαγγελίας για κάθε θρησκόληπτο φαλλοκράτη, βγαλμένη από μια μίξη φονταμενταλισμού και πουριτανισμού.  Εκεί θίγονται ζητήματα όπως η πατριαρχία, ο φεμινισμός, η θεοκρατία, ο σαδισμός, ο φανατισμός, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και η κατάρρευση των ηθικών αξιών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο τρόπος αφήγησης είναι εκπληκτικός. Πρωτοπρόσωπη με εσωτερική εστίαση, που όμως παραμένει τόσο απόμακρη, προσδίδοντας έτσι στο βιβλίο μια αοριστία και μια ωμότητα, ζωγραφίζοντας το πορτραίτο μιας ηρωίδας η οποία έχει στερηθεί την ταυτότητα και την ελευθερία της.  Πλέον δεν είναι άνθρωπος, αλλά μία «μηχανή» αναπαραγωγής, φυλακισμένη σε πορφυρό ένδυμα.

Ήταν ένα βιβλίο που με συγκίνησε, με αγανάκτησε και με ταρακούνησε παράλληλα. Επιβεβαίωσε ότι επάξια κέρδισε τη φήμη που το συνοδεύει, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κυκλοφορίας του, ενώ παράλληλα μου δημιούργησε την ατέρμονη ανάγκη να διαβάσω το δεύτερο βιβλίο «Οι Διαθήκες», το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα, που δεν θα πάψει ποτέ να είναι επίκαιρο ή ακόμη και «προφητικό» και αξίζει να διαβαστεί από όλους!

Βαθμολογία: 10/10

Τίτλος: Η ιστορία της Θεραπαινίδας/ The handmaid’s tale
Συγγραφέας: Margaret Atwood
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες: 432
Είδος: Κοινωνικό

Διαβάστε Εδώ  ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν.
Ιωάννα Δημητσάνου

Leave a Reply