Διαβάσαμε: Νεκρή Σάρκα του Stuart MacBride | Πάστα Φλώρα

Τη στιγμή που η αστυφύλακας Τζάκι Γουάτσον τριγυρίζει στους δρόµους της πόλης παριστάνοντας το δόλωµα για να παγιδεύσει έναν αρρωστηµένο φονιά που βιάζει γυναίκε, ο Λόγκαν προσπαθεί να ανακαλύψει σε ποιον ανήκει το κακοποιηµένο σώµα ενός άνδρα που κάποιοι εγκατέλειψαν έξω από τα Επείγοντα Περιστατικά του νοσοκοµείου. Οι έρευνες του Λόγκαν τον οδηγούν στον σκοτεινό κόσµο της πορνογραφίας και των ύποπτων ροζ κυκλωµάτων. Αναζητώντας µε πείσµα και επιµονή τον δράστη, ανακαλύπτει ότι κύριος ύποπτος των βίαιων επιθέσεων είναι το αστέρι της ποδοσφαιρικής οµάδας του Αµπερ­ντίν. Ενώ όµως ο Λόγκαν είναι πεπεισµένος ότι έχει γίνει ένα πολύ σοβαρό λάθος στην πορεία της έρευνάς τους, η Γουάτσον φαίνεται απόλυτα βέβαιη για την ενοχή του νεαρού ποδοσφαιριστή και είναι αποφασισµένη να την αποδείξει.

Η «Νεκρή Σάρκα» είναι το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα του Stuart MacBride με ήρωα τον επιθεωρητή Logan McRae και την αστυνομικό, και σύντροφό του, Jackie Watson. Ένα ογκώδες βιβλίο, 552 σελίδων, που δεν φλυαρεί καθόλου και παραμένει μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού του υπό-είδους που στα αγγλικά καλείται: police procedural (αστυνομικές διαδικασίες).

Ως τέτοιο, χαρακτηρίζεται ένα βιβλίο στο οποίο συμβαίνει ένα έγκλημα και η αστυνομία αναλαμβάνει να βρει τον δράστη, ή τους δράστες, μέσω των απαραίτητων διαδικασιών. Ήρωας συνήθως είναι κάποιος επιθεωρητής ή επαγγελματίας αστυνομικός.

Το βασικό έγκλημα, για το οποίο καλούνται να βρουν τον ένοχο στη «Νεκρή Σάρκα», είναι οι βιασμοί νεαρών γυναικών. Το μοτίβο πανομοιότυπο. Νέα γυναίκα, μόνη την νύχτα σε κάποιο απομονωμένο συνήθως δρομάκι, δέχεται επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο, ο οποίος τη βιάζει και την παραμορφώνει. Κύριος ύποπτος είναι το αστέρι της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Rob Macintyre, ο οποίος όμως έχει άλλοθι.

Την ίδια ώρα, το κακοποιημένο σώμα ενός νεαρού άνδρα εγκαταλείπετε βιαστικά έξω από την πόρτα των επειγόντων στο τοπικό νοσοκομείο. Στην προσπάθεια να ανακαλύψουν την ταυτότητα του πτώματος, ο Logan και οι συνεργάτες του ερευνούν την τοπική κοινότητα του BDSM, μέλος της οποία υπήρξε το θύμα.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ένας ύποπτος ανακρίνεται για τον βιασμό μιας από τις νεαρές γυναίκες, με τα αποδεικτικά στοιχεία να δείχνουν την ενοχή του, με αποτέλεσμα να πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο Rob Macintyre. Η Jackie Watson όμως είναι πεπεισμένη ότι είναι ένοχος και πασχίζει να το αποδείξει. Παράλληλα, ο Logan προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος για τη δική του υπόθεση, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει έναν οχτάχρονο κακοποιό που διαφεύγει τη σύλληψη και δύο ανωτέρους που του κάνουν τη ζωή κόλαση.

Οι βιασμοί συνεχίζουν ακάθεκτοι και σταδιακά οι δύο υποθέσεις αρχίζουν να μπλέκονται. Τελικά ποιος είναι ο ένοχος; Ο ποδοσφαιριστής που όλοι υποστηρίζουν ότι είναι αθώος ή κάποιος άλλος;

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που δείχνει την καθημερινότητα και την πραγματικότητα πίσω από το την επίλυση εγκλημάτων και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αστυνομικοί, στην προσπάθειά τους να βρουν τον σωστό ένοχο. Εσωτερικές συγκρούσεις και διαμάχες μεταξύ ανωτέρων και υφιστάμενων. Ένα τυπικό δείγμα του police procedural, που φτάνει στη λύση αφού πρώτα μας έχει φέρει αντιμέτωπους με όλα τα στοιχεία και την κάθε λεπτομέρεια των διαδικασιών.

Αν είστε λάτρης του είδους και απολαμβάνετε τα βιβλία του Jo Nesbo ή του Ian Rankin, η σειρά του Stuart MacBride με ήρωα τον επιθεωρητή Logan McRae θα σας αποζημιώσει. Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο. Από τις Εκδόσεις Πεδίο-Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορούν και τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς «Ψυχρός Γρανίτης» και «Το φως που χάνεται».

Συλβάνα Παπαϊωάννου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top