Διαβάσαμε: Ματωμένη Έρημος – Karin Brynard | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένας βασανισμένος μπάτσος.
Ο Αλµπέρτους Μπίσλααρ έχει εγκαταλείψει το απαιτητικό αστυνοµικό του πόστο και µια αποτυχηµένη σχέση στο Γιοχάνεσµπουργκ για µια θέση στα µετόπισθεν – στις παρυφές της ερήµου Καλαχάρι. Αλλά το όνειρό του να ζήσει µια ήρεµη ζωή στην ύπαιθρο σύντοµα γκρεµίζεται από το ξέσπασµα της βίας στην περιοχή.
Μια άγρια δολοφονία. Μια Συγκλονισμένη Νοτιοαφρικανική κοινότητα.
Όταν µια εκκεντρική λευκή καλλιτέχνιδα και η µαύρη τετράχρονη θετή της κόρη δολοφονούνται στη φάρµα τους, οι εξαγριωµένοι λευκοί αγρότες στρέφουν τις υποψίες τους εναντίον του ιθαγενούς επιστάτη.
Τα μυστικά όλων γυμνά στο ανελέητο φως της ερήμου.
Στην προσπάθειά του να βρει τον δολοφόνο ο Μπίσλααρ θα βυθιστεί στις ραδιουργίες και τις φυλετικές εντάσεις της κοινότητας και θα διαπιστώσει ότι η βία δεν έχει γεωγραφικά και εθνικά σύνορα.

Το βιβλίο «Ματωμένη Έρημος» είναι το πρώτο βιβλίο της Karin Brynard – η οποία θεωρείται από πολλούς η βασίλισσα του Νοτιοαφρικάνικου αστυνομικού μυθιστορήματος– και εκδόθηκε το 2014 στα Αφρικάανς. Αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με τον επιθεωρητή Αλµπέρτους Μπίσλααρ.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή στις παρυφές της ερήμου καλαχάρι. Μια λευκή και η μικρή θετή κόρη της, που ανήκει σε μια από τις φυλές της περιοχής, δολοφονούνται άγρια μέσα στη φάρμα τους. Οι γύρω κάτοικοι ζητούν άμεσα από την αστυνομία να βρει τους ενόχους και να επαναφέρει την τάξη στην περιοχή.

Ο Μπίσλααρ, ο αστυνομικός που έφυγε από το Γιοχάνεσμπουργκ –με το παρελθόν να τον κατατρέχει– για να ζήσει μια ήσυχη ζωή στην ύπαιθρο, καλείται όχι μόνο να βρει τον δολοφόνο, αλλά να καταφέρει και να συλλάβει μια ομάδα ζωοκλεφτών που δρουν στην περιοχή. Η Σάρα, η αδερφή της δολοφονημένης Φρέντι, επιστρέφει στη φάρμα και προσπαθεί και η ίδια να καταλάβει τι έχει συμβεί. Ποιος μπορεί να είναι ο ένοχος.

Μυστικά αρχίζουν και ξεδιπλώνονται. Ένας πίνακας της Φρέντι αποδεικνύεται σχεδόν προφητικός, λες και γνώριζε το ίδιο της το τέλος. Οι λευκοί ιδιοκτήτες αρχίζουν να εξεγείρονται. Ο Μπίσλααρ υποφέρει από συχνές κρίσεις πανικού. Κάθε στιγμή μοιάζει να κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Γεννημένη στην Νότιο Αφρική και για χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος, η συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρότητα τις συνθήκες και την κατάσταση στην επονομαζόμενη και «Ουράνιο Τόξο», όπως καλείται η  πολυπολιτισμική χώρα στη μετά-απαρτχάιντ εποχή. Καταπιάνεται με ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αυτό της δολοφονίας αγροτών και μας δίνει ένα καλοδουλεμένο βιβλίο.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αργό ρυθμό και μια πνιγηρή ατμόσφαιρα, γεμάτη με τη ζέστη της ερήμου και τη βία και τον ρατσισμό που πάντοτε καραδοκούν σε κοινωνίες σαν αυτή της Νοτίου Αφρικής. Παρόλο τον όγκο των σελίδων, η πλοκή χτίζεται σιγά σιγά για να καταλήξει δυναμικά και να μην μας απογοητεύσει στιγμή. Με έντονα τα στοιχεία (κοινωνικά και ιστορικά) για τις φυλές και την κοινωνική στρωμάτωση, η Brynard καταφέρνει να μας μυήσει στα μυστικά της Νοτίου Αφρικής.

Το προτείνω στους αναγνώστες που τους αρέσουν τα αστυνομικά με κύριο ήρωα έναν αντισυμβατικό επιθεωρητή, με δύσκολο παρελθόν, και φόνους που κρύβουν πίσω τους μυστικά. Και ειδικότερα στους αναγνώστες που είτε κουράστηκαν λίγο από την ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη αστυνομική λογοτεχνία είτε θέλουν να εξερευνήσουν και άλλες ηπείρους!

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα του βιβλίου.

https://www.youtube.com/watch?v=MlPepC4jP0s&feature=emb_title

Συλβάνα Παπαϊωάννου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top